Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.

Konsultacje publiczne potrwają do 9 lutego i są kontynuacją wcześniejszych konsultacji publicznych dotyczących projektu protokołu w sprawie fluoru przeprowadzonych w 2022 r.

W projekcie zaproponowano bezpieczny poziom 3,3 mg/dzień dla kobiet w ciąży, co dotyczy wszystkich grup wiekowych od 9. roku życia wzwyż. Ta wartość wynika z potencjalnych skutków dla rozwijającego się ośrodkowego układu nerwowego płodu.

Eksperci EFSA wstępnie stwierdzili, że te efekty zaczynają występować przy lub powyżej poziomu dla wody pitnej wynoszącego 1,5 miligrama na litr (mg/l), co jest dopuszczalnym limitem w Unii Europejskiej. Przy niższych poziomach fluoru dla wody potencjalne powiązania są niespójne i niewystarczające, aby wyciągnąć jasne wnioski. Stężenia występujące w wodzie pitnej w krajach europejskich są zwykle mniejsze niż 0,3 mg/l.

W opinii zaproponowano również dopuszczalne górnego poziomu spożycia dla niemowląt i małych dzieci: 1 miligram dziennie (mg/dzień) dla niemowląt w wieku 0–12 miesięcy, 1,6 mg/dzień dla dzieci w wieku 1–3 lat i 2 mg/dzień dla dzieci w wieku 4–8 lat. Te górne poziomy są powiązane z ryzykiem fluorozy zębów (przebarwienia zębów) i chronią przed wszystkimi innymi potencjalnymi skutkami ubocznymi dla tych grup wiekowych.

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z prośbą o ocenę ryzyka dla zdrowia ludzi, dlatego też ocena nie uwzględniała korzystnego wpływu fluoru na zdrowie zębów.

Komitet Naukowy EFSA przeanalizował około 20 000 prac naukowych z lat 2005–2024 i przeprowadził szczegółowy przegląd 152 najistotniejszych badań na ludziach i 81 badań na zwierzętach.

EFSA zaprasza do konsultacji i czeka do dn. 9 lutego 2025 na opinie na temat projektu oceny, zastosowanego podejścia i wszelkich dodatkowych informacji naukowych, które mogą zostać wykorzystane do sfinalizowania ocena ryzyka, obecnie planowane na rok 2025.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Suplementy diety

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.