Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
W związku z nieustannym rozwojem firma Wierzejki w 2022 roku rozpoczęła przebudowę swojego zakładu produkcji garmażeryjnej. Wraz z rozbudową fabryki podjęto też decyzję o zainwestowaniu w naważarkę Ishida CCW-RVE-214W-1S-30-WP. Jak podkreśla Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładu Mięsnego Wierzejki, dziś trudno byłoby sobie wyobrazić produkcję pierogów bez tej maszyny.
Firma Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) wprowadziła na rynek pompę do dozowania i odmierzania substancji chemicznych Qdos™ H-FLO, zaprojektowaną specjalnie pod kątem wyższych natężeń przepływu, sięgających nawet 600 l/h.
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
Instalacja dostosowanej do indywidualnych potrzeb kompletnej linii do pakowania przekąsek firmy Ishida umożliwiła brytyjskiemu producentowi chipsów klasy premium wykorzystanie zalet automatyzacji w celu zaspokojenia stale rosnącego popytu na jego produkty.
Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetise
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
W ciągu ostatnich lat można obserwować stały wzrost sektora wytwórczego. Naturalnym następstwem jest zwiększenie ilości i różnorodności wytwarzanego produktu. Dla producenta liczy się wydajność, lecz nie mniej ważna jest jakość.
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.
Niedawno wprowadzony na rynek system kontroli rentgenowskiej IX-PD* firmy Ishida został uznany za najlepszą innowację w zakresie bezpieczeństwa żywności w tegorocznym konkursie Gulfood Manufacturing Industry Excellence Awards.
18 października 2023 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zawiera szczegółową listę substratów możliwych do wykorzystania w biogazowni rolniczej. Rozporządzenie jest dopełnieniem przepisów wprowadzających ułatwienia dla biogazowni rolniczych.
Temat robotyzacji możemy zacząć nieco abstrakcyjnie, bo jeszcze w niedalekiej przeszłości tak był traktowany – hipotetycznie i trochę z niedowierzaniem. To, co niedawno można było zobaczyć tylko w filmach science fiction, zagościło na stałe w naszej codzienności i wielokrotnie możemy korzystać z doskonalszej wersji niż pierwotne koncepcje.
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
Discover the revolutionary meat cell culture technology that is changing the future of food, exploring its potential, challenges and relevance.
Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.
Wysoka wydajność i korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju niedawno wprowadzonej zgrzewarki tacek QX-500 firmy Ishida zostały docenione prestiżową nagrodą.
Ishida Europe wprowadziła do swojej gamy rozwiązań sektorowych dwie nowe naważarki, oferując gotowe, opłacalne i wydajne rozwiązanie zaprojektowane specjalnie do obsługi akcesoriów i elementów metalowych o różnych masach i rozmiarach.
Linia produkcyjna i automatyzacja produkcji nasuwa różne skojarzenia – historycznie wiąże się z niezwykłym, „skokowym” rozwojem przemysłu. Jest przyczyną drugiej rewolucji przemysłowej. Jednakże - niektórym kojarzy się także z monotonną, ciężką pracą człowieka.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.