Ishida Europe wprowadza na rynek zgrzewarkę QX-800 – kompaktowe i energooszczędne rozwiązanie stworzone z myślą o maksymalnej wydajności i automatyzacji linii pakujących. Urządzenie pozwala zgrzewać nawet do 175 tacek na minutę, oferując szeroki zakres funkcji oraz zaawansowaną analitykę.
Procesy i Technologie
-
09.06.2025
CSB Eyedentifier na liniach produkcyjnych: co potrafi i jakie tworzy możliwości
W świecie, w którym liczy się szybkość i precyzja, technologia stała się fundamentem działania. Przedstawiamy urządzenie, które nie tylko patrzy, ale rozumie, co widzi. Nazwaliśmy je CSB Eyedentifier.
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
04.06.2025
Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności
W przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.
-
30.05.2025
Burgery plant-based – skład, trendy i wyzwania
Burgery roślinne są projektowane tak, by jak najbardziej przypominały tradycyjne burgery mięsne pod względem wartości odżywczych, smaku i tekstury. Zazwyczaj zawierają mniej białka i tłuszczu, a więcej węglowodanów i błonnika niż burgery wołowe.
-
27.05.2025
Polska gospodarzem spotkania browarników z całej Europy
W połowie maja br., na terenie historycznego browaru Haberbuscha i Schielego w Warszawie, odbyło się spotkanie branżowych organizacji przemysłu piwowarskiego oraz browarów z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego zrzeszonych w The Brewers of Europe.
-
23.05.2025
Produktywność ponad wszystko - polscy liderzy przemysłu podkreślają korzyści płynące z automatyzacji. Wyniki najnowszego badania Universal Robots
Eksperci o wynikach badania już 28.05.2025 podczas Collaborate - zarejestruj się na stronie konferencji.
-
22.05.2025
Ishida Europe rozszerza ofertę o model QX-800- zgrzewarkę tacek QX-800 do produkcji wielkoseryjnej
-
20.05.2025
Sztuczna inteligencja w jakości produkcji spożywczej – jak praktycznie wykorzystać potencjał AI?
W artykule przedstawione zostały konkretne przykłady zastosowań AI, które już teraz pomagają poprawić kontrolę jakości, usprawnić analizy oraz ograniczyć ryzyko na zakładach produkcji żywności.
-
20.05.2025
Konferencja Spożywcza Foodforum 2025 - Jubileusz 30-lecia Endress+Hauser Polska
W dniach 12–14 maja 2025 roku w Uniejowie odbyła się konferencja Foodforum 2025, organizowana przez firmę Endress+Hauser, światowego lidera w zakresie aparatury kontrolno-pomiarowej dla przemysłu.
-
19.05.2025
WE Lead Food Polska – dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet!
-
16.05.2025
Kultura żywności i hodowla komórkowa
Istnieje silna potrzeba gromadzenia międzykulturowych badań nauk społecznych z różnych części świata. Ważne jest, aby takie badania były bezstronne i porównywalne, tak aby ogólna analiza mogła właściwie wyjaśnić perspektywy i oczekiwania konsumentów dotyczące produktów żywnościowych na bazie komórek i ich potencjalnych ról w przyszłości.
-
13.05.2025
Cyfrowe receptury na sukces. Czy Twoja firma nadąża za technologią?
Branża spożywcza to nie tylko smak i jakość. To również logistyka, traceability, wyśrubowane normy i ciągła walka o efektywność. Jak zarządzać nimi lepiej, szybciej i z większą pewnością decyzji?
-
07.05.2025
Rosnące ceny surowców, presja na marże, rynek konsumenta – jak system ERP może pomóc w tych trudnych czasach?
Producenci żywności nie mają łatwo: globalna konkurencja, coraz bardziej złożone łańcuchy dostaw, coraz wyższe wymagania sieci handlu detalicznego w zakresie jakości i szybkości realizacji dostaw. Na dodatek rosnące ceny surowców zwiększają presję na marże.Czytaj więcej -
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
29.04.2025
Collaborate Poland 2025 – największe wydarzenie w dziedzinie cobotów w Europie Środkowo-Wschodniej już w maju w Krakowie
Sprawdź na żywo, jak zwiększyć produktywność w branży spożywczejCzytaj więcej -
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
-
10.04.2025
Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym
Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych.
-
10.04.2025
Zakład Rab Jażyniec podbija rynek gotowych produktów drobiowych dzięki urządzeniom Ishida
Nowoczesna technologia, innowacyjne podejście i niezwykła precyzja w naważaniu. Dzięki urządzeniom Ishida firma Rab Jażyniec nie tylko sprostała globalnym wyzwaniom, ale też zrewolucjonizowała rynek gotowych produktów drobiowych, wprowadzając do sklepówCzytaj więcej -
10.04.2025
Gdzie szukać oszczędności w przemyśle spożywczym? Odpowiedzi padną na Foodforum 2025
W branży spożywczej każda złotówka ma znaczenie – szczególnie dziś, gdy rosnące koszty energii, surowców i pracy wymuszają nowe podejście do efektywności. Oszczędność to nie moda, to konieczność. Jak ją osiągnąć bez kompromisów w jakości i jak wdrażać innowacje, które się opłacają – to tematy, które poruszone zostaną na majowej konferencji Endress+Hauser.
-
02.04.2025
Kierunek Przyszłość: Ekspansja technologiczna w przemyśle spożywczym
Wywiad z Geertem Smet, dyrektorem ds. ekspansji na Europę Wschodnią w firmie CSB-System
-
31.03.2025
Konferencja Biscuit People: Globalny Punkt Spotkań Branży Ciasteczek
Branża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Milano Marittima (Cervia).
Nasi partnerzy