Procesy i Technologie
-
12.02.2025
Sztuczna inteligencja (AI) w procesie produkcji żywności
Sztuczna inteligencja (AI) odgrywa coraz większą rolę w zarządzaniu produkcją. U naszego klienta referencyjnego wszystko zaczęło się od nowej ubojni – to był sygnał startowy do całkowitej modernizacji systemu produkcyjnego.
-
06.02.2025
Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.
-
28.01.2025
Automatyczna klasyfikacja tusz wołowych – innowacyjna metoda zatwierdzona!
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
-
21.01.2025
3 rady w zakresie etykietowania żywności
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
-
16.01.2025
Produktoskop pomoże walczyć z podwójną jakością produktów
Dual quality, czyli różnice w składzie produktów sprzedawanych pod tą samą marką w różnych krajach UE, to praktyka zakazana, lecz wciąż spotykana. Naukowcy z Łukasiewicz – PIT i Politechniki Poznańskiej stworzyli narzędzie Produktoskop, które dzięki sztucznej inteligencji pomoże skuteczniej wykrywać takie przypadki.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
27.12.2024
Nowy biosensor do oceny świeżości mięsa
Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.
-
13.12.2024
The Sensory Puzzle of Cultivated Meat: Navigating Taste, Texture, and the Path to Consumer Acceptance
One of the biggest challenges for cultivated meat companies is ensuring their products replicate the taste, texture, and aroma of traditional meat—key factors that could determine consumer acceptance, despite advances in cell growth and production techniques. As companies focus on perfecting the science behind cultivation, sensory experience remains a critical hurdle that must be overcome for large-scale adoption.
-
13.12.2024
Sensoryczne zawiłości mięsa kultywowanego (komórkowego): wyzwania związane ze smakiem, teksturą i drogą do akceptacji konsumentów
Jednym z największych wyzwań dla firm produkujących mięso kultywowane (komórkowe) jest zapewnienie, że wytworzone produkty będą wiernie odtwarzać smak, teksturę i aromat tradycyjnego mięsa — są to kluczowe czynniki, które mogą zadecydować o akceptacji konsumentów. Chociaż firmy koncentrują się na doskonaleniu procesu naukowego stojącego za hodowlą, doświadczenia sensoryczne pozostają istotną przeszkodą, którą należy pokonać, aby osiągnąć szeroką akceptację.
-
12.12.2024
Mięso hodowlane wkracza do Hongkongu
Australijski startup Vow wprowadził mięso hodowlane na rynek Hongkongu, otwierając nowy rozdział w rozwoju alternatywnych białek w Azji. Produkty takie jak kremowy pasztet z japońskiej przepiórki pokazują, jak innowacyjne technologie mogą zmieniać przyszłość gastronomii.
-
12.12.2024
System rentgenowski Ishida gwarantuje precyzyjną kontrolę jakości croissantów
Firma Frost a.s. Prešov – największy producent croissantów na Słowacji – wprowadziła innowacyjną metodę kontroli jakości, instalując trzy systemy rentgenowskie Ishida IX-EN-2493. Te nowoczesne urządzenia zapewniają najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności oraz niezmienną jakość rogalików z nadzieniem.
-
10.12.2024
EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych
Z pomocą UE, startupy na wczesnym etapie rozwoju otrzymają wsparcie w skalowaniu ekologicznych, zrównoważonych rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego.
-
09.12.2024
Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend
W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija.
-
06.12.2024
Bezpieczeństwo żywności pod kontrolą: Rola nowoczesnych maszyn w zapobieganiu kryzysom branżowym
Bezpieczeństwo żywności to kluczowy temat w branży spożywczej. Każdy błąd może skutkować poważnymi konsekwencjami – od utraty zaufania konsumentów po kosztowne wycofania produktów. W tym kontekście nowoczesne maszyny oferowane przez Fenix Systems odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa.
-
03.12.2024
6 technologii w produkcji żywności
Urządzenia powiązane cyfrową siecią, zastosowanie robotyki w magazynach, planowanie predykcyjne i inne: przedstawiamy 6 technologii, które już dziś przyniosą wymierne korzyści firmom spożywczym.
-
29.11.2024
Pomysł na robota do tworzenia nanocząsteczkowej mieszaniny nawozów wygrywa pierwszy IDEATHON #NestleDlaNauki
Podczas pierwszej edycji Ideathonu #NestleDlaNauki, organizowanego przez Nestlé Polska, wyłoniono zespół, który zaprezentował najbardziej innowacyjne rozwiązanie w dziedzinie rolnictwa regeneratywnego. Zwycięzcami zostali studenci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy wywalczyli pakiet akceleracyjny Foodtech.ac o wartości 19 000 PLN.
-
22.11.2024
Ishida wprowadza Sentinel 5.0 – inteligentny i wygodny system monitorowania produkcji żywności
Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydajność i podnosi standardy jakości produkcji. Mowa o rewolucyjnym oprogramowaniu Ishidy do zdalnego monitorowania i raportowania – Sentinel 5.0.
-
20.11.2024
6 faktów o białkach roślinnych
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych. -
20.11.2024
Wspólne Centrum Badawcze KE rekomenduje narzędzia cyfrowe do predykcji oszustw żywnościowych
Wspólne Centrum Badawcze KE przedstawia propozycje wykorzystania zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole.
-
19.11.2024
FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Nasi partnerzy