Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Optymalizacja profilu cukrowego w sokach metodą selektywnego usuwania disacharydów

Kategoria: Procesy i Technologie

Nowa technologia redukcji cukru w napojach zdobywa uznanie profesjonalistów z branży spożywczej dzięki unikalnemu podejściu, które pozwala na znaczne obniżenie zawartości cukru bez użycia dodatków słodzących.

Izraelski start-up BlueTree Technologies, współpracując z producentem Priniv, wprowadził na rynek pierwszy na świecie sok pomarańczowy o obniżonej zawartości cukru, który dostępny jest od lutego 2025 roku w izraelskich supermarketach.

Innowacyjna metoda selektywnej redukcji cukru

Technologia BlueTree opiera się na zaawansowanych procesach filtracji i absorpcji, które selektywnie usuwają fragmenty cząsteczki cukru - disacharydy - pozostawiając monosacharydy. Monosacharydy to prostsze cukry, które zachowują naturalną słodycz, aromat oraz teksturę napoju. Dzięki temu efekt smakowy pozostaje niemal niezmieniony, pomimo istotnego zmniejszenia zawartości cukru, sięgającego nawet do 30-50%. Co ważne, proces ten odbywa się bez dodawania sztucznych słodzików czy innych składników, co czyni produkt w pełni naturalnym i atrakcyjnym dla konsumentów poszukujących zdrowych alternatyw.

Przełom na rynku napojów

Wprowadzenie na rynek soku pomarańczowego z obniżoną ilością cukru bez dodatków jest pionierskim krokiem w kierunku zdrowszych napojów. Rozwiązanie to otwiera nowe możliwości dla producentów napojów, którzy mogą zaoferować konsumentom produkty dostosowane do rosnących wymagań dotyczących zdrowia i jakości.

Brak konieczności formalnej rejestracji „nowej żywności” i perspektywy rozwoju technologii

Istotnym ułatwieniem dla przemyśle spożywczego jest fakt, że technologia ta nie wymaga zatwierdzenia przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako „nowa żywność” (novel food). Dzięki temu proces wdrażania produktów na rynki europejskie może przebiegać znacznie szybciej i sprawniej.

BlueTree nie ogranicza się jedynie do napojów. Firma planuje zastosować swoją technologię do innych kategorii produktów spożywczych, takich jak nabiał czy piwo, co może zrewolucjonizować podejście do ograniczania cukru w szerokim spektrum branży spożywczej.

Technologia redukcji cukru opracowana przez BlueTree Technologies stanowi krok milowy w przemyśle spożywczym, umożliwiającym produkcję naturalnie słodkich napojów z niższą zawartością cukru bez kompromisów smakowych i bez dodatków słodzących. Rozpoczęcie sprzedaży pierwszego soku pomarańczowego na bazie tej technologii to sygnał, że przyszłość napojów zdrowych, ale pełnowartościowych, jest już realna i dostępna dla szerokiego grona konsumentów.

Źródło: https://www.prnewswire.com/il/news-releases/bluetree-technologies-and-priniv-launch-the-worlds-first-reduced-sugar-orange-juice-with-no-additives--available-in-israeli-supermarkets-starting-february-2025-302393114.html

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.