Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 1 lipca przedsiębiorcy sprzedający napoje lub posiłki w jednorazowych kubkach lub pojemnikach muszą zapewnić klientom alternatywne, przyjaźniejsze środowisku opakowania, które pomogą ograniczyć ilość plastikowych odpadów, np. wprowadzając system własnych, wielorazowych opakowań zwrotnych.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności. Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
W Unii Europejskiej powstaje co roku ok. 80 mln ton odpadów opakowaniowych. Ich ilość zmniejszyć mają ograniczenia i wymagania, które na producentów nałoży wchodzące niebawem w życie rozporządzenie PPWR. Ale już teraz wiele polskich firm wdraża rozwiązania pozwalające na redukcję masy wprowadzanych na rynek materiałów opakowaniowych.
W dniu 27 listopada w Warszawie, zapraszamy na międzynarodową konferencję z okazji jubileuszu 30-lecia Polskiej Izby Opakowań. Podczas wydarzenia nasi eksperci powiedzą o gospodarce i trendach w branży opakowań na poziomie globalnym oraz krajowym, najnowszych technologiach dających przedsiębiorstwom przewagę konkurencyjną, a także regulacjach prawnych, certyfikacji i kształceniu kadr dla opakowalnictwa.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
Raport podkreśla, że przekształcenie systemów żywnościowych w bardziej zrównoważone wymaga współpracy na wielu poziomach, od rolników po konsumentów, a także od organów regulacyjnych po naukowców.
Rząd przyjął istotne nowelizacje ustaw związanych z gospodarką odpadami, które przyniosą zmiany w systemie segregacji odpadów budowlanych oraz w organizacji systemu kaucyjnego.
Nowe przepisy, w tym projekt rozporządzenia PPWR, które będzie regulowało europejski rynek opakowań, mają pomóc ograniczyć do minimum obecność i stężenie substancji potencjalnie niebezpiecznych w opakowaniach do żywności oraz zredukować negatywny wpływ na środowisko mikrodrobin plastiku, nakładając obowiązki i ograniczenia na producentów działających na tym rynku. W ustalaniu norm w tym zakresie mogą pomóc badania, w których uczestniczą polskie organizacje i firmy.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w badaniach stwierdzono, migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z określonego poniżej zestawu 7 przyborów kuchennych.
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
Intertek serdecznie zaprasza 29.10.2024 o godzinie 11:00 na bezpłatny webinar. Link do rejestracji w treści posta.
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
Naukowcy z University of British Columbia zaprojektowali niedrogie narzędzie do dokładnego pomiaru cząstek plastiku z codziennych źródeł, takich jak kubki jednorazowe i butelki na wodę.
Choć na pierwszy rzut oka opakowania mogą wydawać się tylko nieistotnym dodatkiem do produktów, w rzeczywistości mają ogromne znaczenie zarówno dla gospodarki, jak i dla środowiska oraz naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Dzień Opakowań to zatem doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na rolę, jaką opakowania odgrywają w naszym codziennym życiu.
35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
Nasi partnerzy