Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
Podczas webinarium omówiony zostanie projekt rozporządzenia i przedstawione zostaną komentarze (perspektywa recyklerów, producentów żywności oraz producentów opakowań).
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
Narażenie na bisfenol A (BPA) w diecie stanowi problem zdrowotny dla konsumentów we wszystkich grupach wiekowych, stwierdzili eksperci naukowi EFSA w nowej ponownej ocenie. W porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. panel znacznie obniżył tolerowane dzienne pobranie (TDI) BPA - jest ok. 20 tys. razy niższe.
Przemysł spożywczy jest odpowiedzialny za jedną trzecią światowych emisji. Po ponad roku intensywnych badań, rozwoju i testów z partnerami i zainteresowanymi stronami, organizacja non-profit Foundation Earth opublikowała nową metodę oceny wpływu żywności i napojów na środowisko.
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.
Opakowania plastikowe zrewolucjonizowały świat w XX wieku – nie można odmówić im licznych zalet, do których zalicza się np. niewielką masę, niskie koszty produkcji, czy dobre właściwości ochronne, które pozwalają m.in. na ograniczenie marnowania żywności.
Inżynierowie, projektanci i producenci opakowań nie przestają pracować nad rozwiązaniami wpisującymi się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego. Wysoki koszt kapitału i niższy popyt może jednak stanowić problemem dla producentów planujących inwestycje – zauważają eksperci NATUREEF – stowarzyszenia skupiającego firmy i ekspertów z branży opakowaniowej, recyklingowej i spożywczej.
W imieniu Instytutu INNOWO serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnym webinarium z cyklu Cyrkularnych Czwartków, poświęconemu analizie funkcjonowania skutecznych systemów depozytowo-kaucyjnych.
Ochrona środowiska i wymierne korzyści finansowe zachęcają firmy z branży opakowaniowej do podążania w kierunku zeroemisyjności – wynika z obserwacji stowarzyszenia Natureef, które zrzesza liderów z branży opakowaniowej, recyklingu oraz produkcji żywności.
Powłoka na bazie szelaku sprawia, że materiały celulozowe nadają się do żywności bez użycia polimerów lub metali na bazie ropy naftowej.
Oczy są najważniejszym zmysłem człowieka – dzięki nim poznajemy świat i ludzi, reagujemy na otoczenie i wyrażamy emocje. Wiedzą to dobrze projektanci i producenci opakowań, starając się ich designem wpływać na nasze decyzje zakupowe; śledząc jednocześnie zmiany w nastawieniach rynku i trendy, kształtowane przez młode pokolenia nabywców. Wiedzą również, że to właśnie podczas Targów Packaging Innovations mogą zweryfikować swoje projekty, zaprezentować je szerokiemu gronu profesjonalistów, odwiedzających targi.
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że opakowanie wpływa na smak – a papierowe kartony nie zachowują świeżości mleka tak dobrze, jak pojemniki szklane i plastikowe.
Recyklingowany PET uzyskany w procesie Poly Recycling nie budzi obaw pod względem bezpieczeństwa, jeżeli jest stosowany w ilości do 100% do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu ze wszystkimi rodzajami środków spożywczych, w tym z wodą pitną.
Szkolenie dotyczyć będzie Rozporządzenia Komisji UE 2022/1616, które ma na celu usystematyzowanie przepisów dotyczących wykorzystania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Z dniem 1 stycznia 2023 w Hiszpanii zaczęły obowiązywać przepisy wprowadzające specjalny podatek od jednorazowych opakowań z plastiku. Wyniesie on 0,45 euro od każdego kilograma wyprodukowanych lub nabytych tworzyw sztucznych nie nadających się do ponownego wykorzystania. Jest to pierwsze tego typu rozwiązanie w Unii Europejskiej (UE).
Ustawa jest częścią wysiłków tego kraju na rzecz ograniczenia odpadów z tworzyw sztucznych i innych rodzajów odpadów.
Po raz kolejny, w hali pokazowej Fenix Systems można zobaczyć innowacyjną maszynę firmy Volpak do pakowania produktów w torebki typu doypak z rzepem.
Wysoki wzrost w światowym przemyśle spożywczym i napojów będzie napędzał popyt na materiały opakowaniowe. Troska o środowisko – w tym zrównoważony rozwój, produkty przyjazne dla klimatu i składniki pochodzące z recyklingu – to atrybuty produktów i marek.
W dniu 30 listopada 2022 r. Unia Europejska opublikowała projekt rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR proposal - proposal for Packaging and Packaging Waste Regulation). Jest to długo oczekiwany dokument, który jest odpowiedzią Komisji na dokonany przegląd przepisów opakowaniowych.
Chociaż prace legislacyjne nad projektem ustawy o systemie kaucyjnym nie dobiegły jeszcze końca, to już teraz warto się przyjrzeć jakie podstawowe obowiązki producenta z niego wynikają
W tym roku przedsiębiorcy dostali pod choinkę od Komisji Europejskiej projekt nowego rozporządzenia dotyczącego opakowań. Rozporządzenie to ma w całej Unii kompleksowo określać wymogi dotyczące opakowań, w tym opakowań produktów spożywczych
Choć o biznesie myśli się głównie w kontekście konkurencji, polskie firmy potrafią zaskoczyć. Zawiązany w 2020 roku Polski Pakt Plastikowy działa prężnie m.in. po to, by zmniejszyć zużycie pierwotnych tworzyw sztucznych oraz by wszystkie opakowania z plastiku nadawały się do recyklingu lub ponownego wykorzystania.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022". Gość warsztatu - Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy - "9 Złotych Zasad Projektowania – antidotum na problemy rynku opakowań z tworzyw sztucznych".
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
Zakaz wprowadzania na rynek wielu rodzajów opakowań, obowiązek korzystania z surowców z recyklingu przy ich produkcji, ograniczenie jednorazowych kubków w gastronomii - m.in. z takimi zmianami liczyć się muszą przedsiębiorcy. Rozpoczyna się opiniowanie zmian unijnej dyrektywy opakowaniowej.
Sprostowano przepisy rozporządzenia 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do okresów przejściowych.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu w sprawie wprowadzenia do obrotu niedozwolonego składnika wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością (włókna słomy pszennej).