Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prezes UOKiK wydał dwie zgody na utworzenie operatorów systemu kaucyjnego, który wejdzie w życie w 2025 roku. Decyzje dotyczą producentów napojów bezalkoholowych i piwa. Przeprowadzone postępowania wykazały, że koncentracje nie ograniczą konkurencji.
GIS został poinformowany, że . Browar Kormoran wycofuje wskazaną partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla.
Wiodące firmy przystąpiły do koalicji i ich celem jest, by do końca 2027 r. kody QR zgodne ze standardami GS1 zostały powszechnie przyjęte. W przeciwieństwie do kodów kreskowych, kody QR zgodne z GS1 zapewniają konsumentom dostęp do informacji o produkcie, w tym instrukcji użytkowania, recyklingu, informacji o bezpieczeństwie, wartościach odżywczych i certyfikatach branżowych.
W obliczu rosnących wymagań legislacyjnych i presji rynkowej, polskie firmy stają przed coraz większymi wyzwaniami w zakresie zwiększania udziału recyklatów w opakowaniach. Raport przedstawia obecne trudności oraz proponuje konkretne działania, które są niezbędne do realizacji ambitnych celów na 2025 rok.
Wiceministra klimatu i środowiska Anita Sowińska zaprezentowała nowy logotyp systemu kaucyjnego, który pojawi się na opakowaniach zwrotnych już w 2025 roku. Poinformowała także o wyłączeniu z systemu kaucyjnego opakowań po mleku i produktach mlecznych.
Już teraz swój udział potwierdziły firmy z całego świata. Wystawcy, którzy zgłoszą się teraz mogą liczyć na pierwszeństwo w wyborze lokalizacji stoiska.
Per- i poli-fluorowane związki alifatyczne, znane jako PFAS, to wszechobecne syntetyczne związki chemiczne, które znajdują szerokie zastosowanie w produktach konsumenckich i przemysłowych.
Nowe zasady sprawozdawczości ESG, które z początkiem roku objęły największe spółki giełdowe w całej Unii Europejskiej mogą sprawić, że firmy te będą wymagać przejrzystości w zakresie odpowiedzialnego biznesu od swoich dostawców. Świadomość zmian lub choćby znajomość definicji w tym zakresie ma mniej niż połowa polskich firm.
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że mikroplastik może w istotny sposób wpływać na przewód pokarmowy, a także trafiać do innych organów, takich jak nerki, wątroba czy mózg.
Produkcja opakowań z surowców wtórnych jest dobrym sposobem na ograniczenie eksploatacji naszej planety. Jednak w przypadku każdej plastikowej butelki czy pojemnika „z recyklingu”, jego producent musi być w stanie udowodnić przed klientem, że opakowanie faktycznie zawiera określony udział przetworzonych surowców.
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Różnie się one nazywają (czasem nawet nazwa opłata się w nich nie pojawia). Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Zespół badaczy opowiadający się za zastąpieniem dat przydatności do spożycia nową technologią pakowania, która ich zdaniem wykrywa psucie się żywności. Zespół naukowców stworzył zestaw testów, które ich zdaniem pozwalają opakowaniom żywności sygnalizować, czy ich zawartość jest skażona.
Debata z udziałem wiceministry klimatu i środowiska Anity Sowińskiej, poświęcona systemowym rozwiązaniom kryzysu zanieczyszczania środowiska odpadami z opakowań, odbyła się 6 maja br. w Pałacu Staszica w Warszawie.
Produkt sprzedawany był w sieci Action i obecnie jest wycofywany ze sklepów.
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.
Produkt oznaczony kodem kreskowym 590 może być produkowany za granicą lub kupowany w innym państwie, przepakowywany i sprzedawany w Polsce pod własną marką i nawet wtedy będzie na nim widniał kod oddziału polskiego.
Producenci żywności, którzy wprowadzają nowe, przyjazne środowisku opakowania muszą dobrze zaplanować nie tylko to, jak chronią one produkt i czy nadają się do recyklingu, ale też jak zapewnić sobie ich dostępność, co się z nim stanie po użyciu, jak zostaną odebrane jako odpad oraz kto i gdzie je przetworzy.
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
Z początkiem 2024 roku w życie weszły przepisy implementujące w Polsce unijną dyrektywę SUP. To, czego i kogo dotyczą oraz sam sposób wprowadzania przepisów budzi wątpliwości i niejasności w wielu firmach.
Nasi partnerzy