Opakowania
-
11.04.2025
Innowacyjne zastosowanie olejku eterycznego z pomelo na foliach PLA – badania nad wzmocnieniem właściwości fizykochemicznych i efektu przeciwdrobnoustrojowego
Współczesne technologie pakowania żywności coraz częściej koncentrują się na innowacyjnych, zrównoważonych i biodegradowalnych materiałach, które mogą skutecznie zastąpić konwencjonalne plastiki pochodzenia petrochemicznego.Czytaj więcej -
09.04.2025
Kartony do płynnej żywności – bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku
Kartony do płynnej żywności to popularne opakowania, wykorzystywane do pakowania takich produktów jak mleko, soki czy napoje roślinne. Dzięki swojej budowie i materiałom, z których są wykonane, gwarantują całkowite bezpieczeństwo zapakowanych w nie produktów spożywczych, jednocześnie wpisując się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
07.04.2025
Debata branży spożywczej i opakowaniowej: Najnowsze zjawiska na rynku opakowań i żywności
Przestawienie na produkcję i stosowanie nowoczesnych opakowań, dostosowanie do wymogów rozporządzenia PPWR i raportowanie działań ESG to codzienność coraz większej liczby polskich firm z branży opakowaniowej i spożywczej.
-
24.03.2025
VI Kongres Przemysłu Opakowań
Ruszyła bezpłatna rejestracja na VI Kongres Przemysłu Opakowań, organizowany przez Polską Izbę Opakowań. Kongres odbędzie się podczas targów Warsaw Pack, gromadząc kluczowych ekspertów i przedstawicieli branży.
-
19.03.2025
PODSUMOWANIE PACK4FUTURE 2025 - PPWR i ROP w centrum zainteresowania branży spożywczej - fotorelacja
Ponad 400 uczestników – przedstawicieli branży spożywczej i opakowaniowej, ekspertów oraz partnerów wydarzenia spotkało się w łódzkim Orientarium. To dwudniowe spotkanie poświęcone było kluczowym wyzwaniom i rozwiązaniom w kontekście „rewolucji opakowaniowej” wynikającej z nowych regulacji, takich jak PPWR i ROP.
-
14.03.2025
Polskie firmy z branży spożywczej i opakowaniowej znajdują ścieżki w gąszczu nowych regulacji
Zmiany w przepisach kluczowych dla tych sektorów nie zwalniają tempa. Stowarzyszenie Natureef podpowiada, które regulacje powinni śledzić producenci i organizuje webinar z udziałem wybitnych ekspertów w tej dziedzinie.
-
03.03.2025
EFSA: Aktualizacja oceny bezpieczeństwa FCM nr 19 i FCM nr 20 w kontekście ich stosowania w materiałach i wyrobach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Panel stwierdził, że niektóre zastosowania substancji FCM nr 19 nie są zgodne z rozporządzeniem, ponieważ migracja prawdopodobnie przekroczy obecny SML(T) wynoszący 1,2 mg/kg żywności w określonych warunkach stosowania.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
25.02.2025
Branża sokownicza – perspektywy i rozwój - XXVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
-
24.02.2025
Zawartość rtęci w tuńczyku można zmniejszyć dzięki specjalnemu opakowaniu
Nowatorskie podejście do pakowania konserw z tuńczyka nasączonego wodnym roztworem aminokwasu cysteiny. Wykazano, że usuwa ono do 35% nagromadzonej rtęci w konserwach z tuńczyka.
-
20.02.2025
Redukcja odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B - webinar
EU SME Centre zaprasza do wzięcia udziału w wydarzeniu dotyczącym redukcji odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B. 26 lutego - online.
-
19.02.2025
Ministerstwo Klimatu i Środowiska potwierdza udział w debacie - PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
Forum Managerskie i Warsztaty Pack4Future 2025 już w dn. 11-12 marca w Łodzi. Program wydarzenia został tak zaplanowany, by odpowiadać na potrzeby szerokiego grona uczestników – od producentów żywności i opakowań, przez ekspertów ds. zarządzania jakością, po specjalistów ds. ochrony środowiska.
-
07.02.2025
CEFLEX i Natureef pomagają polskim firmom przygotować się do wymogów PPWR
Od 2030 r. opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały w określonym procencie powstawać z recyklatu pochodzącego z recyklingu odpadów postkonsumenckich. Dzisiejsze zdolności w zakresie zbiórki, sortowania i recyklingu odpadów w Europie nie pozwoliłyby zaspokoić prognozowanego zapotrzebowania na surowiec. Co musi się więc zmienić?
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
24.01.2025
Bisfenol A (BPA) zakazany w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
20 stycznia 2025 r. weszło w życie rozporządzenie zakazujące stosowania bisfenolu A (BPA) i jego soli do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
-
23.01.2025
Trendy w sektorze opakowań w 2025 roku
Już nie tylko dążenie do zmniejszania wpływu na środowisko, ale też zapewnienie sobie surowca z recyklingu odpowiedniej jakości będzie celem producentów opakowań w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
-
23.01.2025
Rozporządzenie ws. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) opublikowane
11 lutego 2025 r. wejdzie życie rozporządzenie wprowadzające liczne zmiany dla branży opakowań dot. m.in. recyklingu oraz stosowania opakowań wielokrotnego użytku
-
21.01.2025
3 rady w zakresie etykietowania żywności
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
-
21.01.2025
Redukcja odpadów i recykling w chińskim sektorze F&B
Rynek redukcji i recyklingu odpadów F&B w Chinach stwarza obiecujące możliwości dla europejskich MŚP, ze względu na silne wsparcie polityczne, rosnący popyt na zrównoważone produkty, dojrzałe łańcuchy przemysłowe i innowacje technologiczne w takich obszarach jak biotworzywa sztuczne i przetwarzanie odpadów na energię. MŚP z UE, często wyposażone w innowacyjne i wysoko cenione rozwiązania certyfikowane przez EFSA, mogą wykorzystać te mocne strony, aby odnieść sukces.
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
Nasi partnerzy