Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plastiki supramolekularne, które ulegają całkowitemu rozkładowi w słonej wodzie

Kategoria: Procesy i Technologie

Tworzywa sztuczne metabolizowane w oceanach są niezwykle pożądane dla zrównoważonej przyszłości. W czasopiśmie Science opublikowano wyniki badań japońskich naukowców nad nowym rodzajem plastiku supramolekularnego, który wyróżnia się nie tylko wysoką wytrzymałością mechaniczną, ale i możliwością biodegradacji. Klucz do uzyskania tych właściwości stanowi wykorzystanie mostków solnych między jonami guanidyny i polifosforanami lub siarczanami, co prowadzi do utworzenia mocno usieciowanej sieci polimerowej. Unikalny proces związany jest z wytrącaniem soli podczas koagulacji fazowej – uzyskany materiał po wysuszeniu staje się formowalnym, nadającym się do recyklingu termoplastem.

Ta niezwykła stabilność jest spowodowana rozdziałem faz ciecz-ciecz, który usuwa siarczan sodu, powstający w wyniku mostkowania soli, do fazy bogatej w wodę. Suszenie pozostałej skondensowanej fazy ciekłej daje szkliste tworzywa sztuczne, które można termicznie przekształcać, takie jak tworzywa termoplastyczne, i nadają się do użytku nawet w środowisku wodnym z hydrofobową powłoką parylenu C. Co istotne, odporność na wodę można dodatkowo zwiększyć, pokrywając materiał hydrofobową powłoką.

To podejście można rozszerzyć na supramolekularne tworzywa sztuczne na bazie polisacharydów, które nadają się do druku trójwymiarowego.

Na jakim etapie jest wynalazek?

Zespół badawczy obecnie posiada już zgłoszenie patentowe dotyczące swojego wynalazku. Technologia jest na etapie ochrony własności intelektualnej, a uzyskane materiały wykazują praktyczną funkcjonalność – można je formować, recyklingować i dodatkowo zabezpieczać powłokami, co czyni je bardzo atrakcyjnymi dla wdrożenia przemysłowego.

Potencjalne znaczenie dla przemysłu spożywczego

Wdrożenie takiego wynalazku w przemyśle spożywczym mogłoby przyczynić się do zwiększenia zrównoważonego rozwoju, redukcji odpadów i poprawy bezpieczeństwa żywności.

Technologia jest na etapie patentowania i oferuje szerokie możliwości zastosowania w przemyśle, w tym spożywczym, wpisując się w globalne trendy ekologiczne i bezpieczeństwa zdrowotnego.

Nowatorskie supramolekularne plastiki posiadają kilka cech, które mogą być szczególnie korzystne dla przemysłu spożywczego:

- Biodegradowalność i przyjazność środowisku: mogą znacząco ograniczyć problem zanieczyszczeń mikroplastikami pochodzącymi z opakowań jednorazowego użytku.

- Bezpieczny rozkład: materiał jest metabolizowalny, co minimalizuje zagrożenie dla zdrowia ludzi i środowiska w przypadku niezamierzonych kontaktów z żywnością.

- Możliwość formowania i recyklingu: ułatwia produkcję różnorodnych typów opakowań i ich wielokrotne wykorzystanie.

- Ochrona produktów: zastosowanie hydrofobowych powłok zabezpiecza żywność przed wilgocią i zanieczyszczeniami.

- Zgodność z wymaganiami bezpieczeństwa: etapy badań oraz wsparcie finansowe instytucji naukowych podkreślają wysoki poziom bezpieczeństwa nowego materiału.

Źródło: https://www.science.org/doi/10.1126/science.ado1782

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Procesy i Technologie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.