Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PFAS pod lupą: nowe ustalenia niemieckiego komitetu ds. bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Per- i polifluoroalkilowe substancje (PFAS) od lat budzą niepokój naukowców i opinii publicznej. Najnowsze ustalenia niemieckiej Komisji ds. Kontaminantów w Łańcuchu Żywnościowym (BfR) rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia związane z tymi związkami – szczególnie w kontekście zdrowia reprodukcyjnego i odpornościowego.

PFAS to szeroka grupa związków chemicznych wykorzystywanych w przemyśle i produktach codziennego użytku, takich jak opakowania, tekstylia czy środki gaśnicze. Ich trwałość sprawia, że gromadzą się w środowisku i organizmach żywych, a coraz więcej badań wskazuje na ich szkodliwy wpływ na zdrowie.

Co ustalił komitet BfR?

Podczas 30. posiedzenia komisji (maj 2024) przedstawiono wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu PFAS na organizm człowieka, zwłaszcza w okresie prenatalnym. Oto kluczowe ustalenia:

  • Obecność PFAS w łożyskach: przeanalizowano próbki ludzkich łożysk (do 9. tygodnia ciąży), wykrywając w nich charakterystyczne wzorce obecności PFAS.
  • Badania in vitro na modelach łożyskowych: organoidy łożyskowe (sferoidy) inkubowano z mieszaniną PFAS odpowiadającą tej wykrytej w próbkach. Zaobserwowano, że PFAS hamują wzrost komórek łożyskowych oraz produkcję hormonu gonadotropiny kosmówkowej (hCG), kluczowego dla prawidłowego przebiegu ciąży.
  • Wpływ na układ odpornościowy: w osobnym projekcie analizowano, jak PFAS oddziałują na struktury i funkcje układu odpornościowego, m.in. aktywację limfocytów T.
  • Nietypowe wzorce PFAS: komisja zwróciła uwagę na nietypowe wzorce obecności PFAS w badanych łożyskach, co może wskazywać na złożone drogi narażenia i akumulacji tych substancji.

Komisja BfR podkreśliła, że PFAS mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie komórek łożyskowych i produkcję hormonów istotnych dla ciąży, a także oddziaływać na układ odpornościowy. Zwrócono uwagę na potrzebę dalszych badań, zwłaszcza nad mechanizmami działania PFAS oraz ich nietypowymi wzorcami obecności w organizmie ludzkim.

Zmiany w klasyfikacji rakotwórczości

Komisja BfR zwróciła uwagę na istotne zmiany w klasyfikacji rakotwórczości wybranych PFAS przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC). Pracownik BfR poinformował, że kwas perfluorooktanowy (PFOA) został obecnie sklasyfikowany przez IARC jako „rakotwórczy dla ludzi” (grupa 1), podczas gdy perfluorooktanosulfonian (PFOS) pozostaje w grupie 2B, czyli „możliwie rakotwórczy dla ludzi”. Chociaż klasyfikacje IARC nie mają bezpośredniego skutku prawnego, są one uznawane na całym świecie za naukowy standard w ocenie zagrożeń chemicznych. Podniesienie PFOA do grupy 1 może mieć w przyszłości istotne konsekwencje regulacyjne, takie jak wprowadzenie prawnie określonych maksymalnych poziomów tej substancji w produktach czy zaostrzenie zasad bezpieczeństwa pracy przy jej stosowaniu.

Źródło: https://www.bfr.bund.de/kommissionsprotokoll/30-sitzung-der-bfr-kommission-zu-fuer-kontaminanten-in-der-lebensmittelkette/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.