Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza związków PFAS w żywności

Kategoria: Opakowania , Procesy i Technologie

Per- i poli-fluorowane związki alifatyczne, znane jako PFAS, to wszechobecne syntetyczne związki chemiczne, które znajdują szerokie zastosowanie w produktach konsumenckich i przemysłowych. W żywności PFAS pojawiają się głównie poprzez migrację z opakowań i materiałów mających kontakt z żywnością. Opakowania typu fast-food, torebki na popcorn do mikrofalówek, naczynia kuchenne z nieprzywierającą powłoką często zawierają PFAS, co prowadzi do ich migracji do żywności podczas przechowywania i obróbki termicznej.

Zagrożenia zdrowotne związane z PFAS

Obecność PFAS w żywności stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia. Związki te są niezwykle trwałe i mogą wywoływać szereg negatywnych efektów zdrowotnych. Badania wykazały, że PFAS mogą zakłócać funkcjonowanie układu hormonalnego, obniżać odporność, a nawet wykazywać działanie kancerogenne. Raz uwolnione do środowiska, mogą krążyć w nim przez dziesięciolecia, akumulując się w organizmach żywych i łańcuchu pokarmowym. To sprawia, że regularne monitorowanie poziomu PFAS w produktach spożywczych jest kluczowe dla ochrony zdrowia publicznego.

Spektrometria mas w analizie PFAS

Analiza PFAS w żywności wymaga zastosowania technik analitycznych, takich jak chromatografia cieczowa sprzężona z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS). Technika ta pozwala na wykrywanie PFAS nawet na bardzo niskich poziomach stężeń, co jest niezbędne do skutecznego monitorowania ich obecności w produktach spożywczych.

Ze względu na wszechobecność związków PFAS, kluczowym elementem podczas ich analizy za pomocą systemu LC-MS/MS jest minimalizacja zanieczyszczeń próbek i interferencji. Już na etapie planowania metody analitycznej warto poszukać naczyń i akcesoriów laboratoryjnych wolnych od PFAS, np. pojemników do pobierania i przechowywania próbek, fiolek chromatograficznych z uszczelkami (septami) niezawierającymi PFAS. Warto sprawdzić rozpuszczalniki do przygotowania próbek lub faz ruchomych i filtry do oczyszczania próbek. Producenci chromatografów i spektrometrów mas wspierają analityków dostarczając rozwiązania technicznie dostosowane do analizy PFAS.

W redukcji zanieczyszczeń pomoże modyfikacja samego chromatografu cieczowego. W większości aparatów czołowych producentów chromatografów cieczowych możliwa jest wymiana fluoropolimerowych kapilar na wykonane z tworzywa PEEK.

Kolumna opóźniająca, zwana również kolumną izolującą lub wychwytującą, to kluczowa modyfikacja w analizie związków PFAS. Jej zadaniem jest wychwyt potencjalnych zanieczyszczeń, które mogą wpływać na wyniki analizy. Dzięki temu otrzymujemy jednoznaczny sygnał chromatograficzny, a potencjalne interferencje nie utrudniają właściwej interpretacji sygnału.

Wybór spektrometru mas do analizy związków PFAS

Kluczowym elementem analizy związków PFAS jest wybór odpowiedniego spektrometru mas. Do analiz ilościowych, dedykowane są spektrometry mas typu potrójny kwadrupol (Triple Quad MS/MS), natomiast do identyfikacji nowych związków PFAS – spektrometry o wysokiej rozdzielczości (QTOF MS/MS).

Przy wyborze spektrometru warto kierować się wymaganym poziomem czułości oraz złożonością procedury przygotowania próbki do analizy. W przypadku spektrometrów mas o budowie potrójnego kwadrupola firmy SCIEX, systemy takie jak 3500, 4500, 5500, 6500 i 7500 oferują różne poziomy czułości i złożoności procedur – im wyższy numer modelu, tym wyższa czułość i prostsza procedura przygotowania próbki.

Korzyści z wykorzystania wysokoczułego spektrometru mas

Każdy etap przygotowania próbki jest potencjalnym źródłem błędów wpływających na prawidłowość wyniku analitycznego, dlatego warto dążyć do uproszczenia i skrócenia tego etapu. Decydując się na wysokoczuły spektrometr można zredukować lub całkowicie wyeliminować czasochłonne i pracochłonne etapy przygotowania próbki, co obniża również koszty. Wysoka czułość to także możliwość uzyskania bardzo niskich limitów oznaczalności – w niektórych przypadkach nawet do 4 pg/L - co może się wydawać wyzwaniem, ale są rozwiązania techniczne i cel może zostać osiągnięty.

Jeśli chcą Państwo wybrać spektrometr mas dostosowany do wytycznych prawnych i wymagań laboratorium, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami poprzez stronę internetową: www.bioanalytic.com.pl.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Bioanalytic

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.