Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przetworzone mięso, herbata i opakowania do żywności mogą być źródłem PFAS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

Zespół amerykańskich naukowców przeprowadził badania dotyczące źródeł substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w diecie. Okazuje się, że zanieczyszczenia te mogą pochodzić z przetworzonego mięsa, herbaty czy opakowań do żywności.

„Wieczne zanieczyszczenia”

Ze względu na długi okres rozkładu PFAS określane bywają mianem „wiecznych zanieczyszczeń”. Wykorzystywane są zazwyczaj w produkcji tekstyliów, mebli, w przemyśle samochodowym, energetycznym czy budowalnym. Ich obecność stwierdza się jednak również w wodzie pitnej lub materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nowe badania opublikowane przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazują, że spożywanie produktów takich jak herbata czy przetworzone mięso, a także kupowanie posiłków poza domem, mogą sprzyjać większej akumulacji PFAS.

Stężenie PFAS na przestrzeni czasu

W badaniu wzięły udział dwie grupy młodych dorosłych (łącznie 727 osób), które poddano testom pozwalającym określić stężenie PFAS w organizmie. Uczestników z jednej grupy testowano jednokrotnie (w wieku 19 lat), z drugiej natomiast dwukrotnie (w wieku 20 i 24 lat). „Wedle naszej wiedzy jest to pierwsze badanie, w którym analizowano jak czynniki dietetyczne przekładają się na poziom PFAS w organizmie na przestrzeni czasu”, podkreśla współautor publikacji, dr Jesse A. Goodrich z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC).

Domowe posiłki bardziej bezpieczne?

Okazuje się, że „uczestnicy, którzy spożywali więcej herbaty, hot-dogów i przetworzonego mięsa, mieli wyższy poziom PFAS w organizmie. Z kolei spożywanie w większym stopniu posiłków przygotowywanych w domu miało związek z niższym stężeniem tych związków”.  Jak dodają naukowcy, „poczynione przez nas obserwacje są istotne, ponieważ dowodzą obecności [w produktach spożywczych] nie tylko tradycyjnych PFAS, takich jak kwas perfluorooktanowy (PFOA) czy kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS), ale również opracowanych niedawno nowych substancji z tej grupy, w tym kwasu perfluoroheksanosulfonowego (PFHxS) oraz kwasu perfluoroheptanonosulfonowego (PFHpS)”.

Konieczne kontrole i zdecydowane działania

Związane z dietą zmiany w poziomie PFAS na przestrzeni czasu sugerują, że nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ na ilość toksyn akumulujących się w organizmie. Autorzy są przekonani, że urzędowe kontrole niektórych rodzajów produktów, takich jak na przykład napoje, „mogłyby pomóc w identyfikacji i eliminowaniu źródeł zanieczyszczeń”. W przypadku opakowań do żywności, które „są wszechobecne, mogą być konieczne bardziej zdecydowane działania”, podsumowują badacze.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024000400?via%3Dihub
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/213391/pfas-contamination-found-in-processed-meats-teas-and-packaging/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.