Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przetworzone mięso, herbata i opakowania do żywności mogą być źródłem PFAS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Zespół amerykańskich naukowców przeprowadził badania dotyczące źródeł substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w diecie. Okazuje się, że zanieczyszczenia te mogą pochodzić z przetworzonego mięsa, herbaty czy opakowań do żywności.

„Wieczne zanieczyszczenia”

Ze względu na długi okres rozkładu PFAS określane bywają mianem „wiecznych zanieczyszczeń”. Wykorzystywane są zazwyczaj w produkcji tekstyliów, mebli, w przemyśle samochodowym, energetycznym czy budowalnym. Ich obecność stwierdza się jednak również w wodzie pitnej lub materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nowe badania opublikowane przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazują, że spożywanie produktów takich jak herbata czy przetworzone mięso, a także kupowanie posiłków poza domem, mogą sprzyjać większej akumulacji PFAS.

Stężenie PFAS na przestrzeni czasu

W badaniu wzięły udział dwie grupy młodych dorosłych (łącznie 727 osób), które poddano testom pozwalającym określić stężenie PFAS w organizmie. Uczestników z jednej grupy testowano jednokrotnie (w wieku 19 lat), z drugiej natomiast dwukrotnie (w wieku 20 i 24 lat). „Wedle naszej wiedzy jest to pierwsze badanie, w którym analizowano jak czynniki dietetyczne przekładają się na poziom PFAS w organizmie na przestrzeni czasu”, podkreśla współautor publikacji, dr Jesse A. Goodrich z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC).

Domowe posiłki bardziej bezpieczne?

Okazuje się, że „uczestnicy, którzy spożywali więcej herbaty, hot-dogów i przetworzonego mięsa, mieli wyższy poziom PFAS w organizmie. Z kolei spożywanie w większym stopniu posiłków przygotowywanych w domu miało związek z niższym stężeniem tych związków”.  Jak dodają naukowcy, „poczynione przez nas obserwacje są istotne, ponieważ dowodzą obecności [w produktach spożywczych] nie tylko tradycyjnych PFAS, takich jak kwas perfluorooktanowy (PFOA) czy kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS), ale również opracowanych niedawno nowych substancji z tej grupy, w tym kwasu perfluoroheksanosulfonowego (PFHxS) oraz kwasu perfluoroheptanonosulfonowego (PFHpS)”.

Konieczne kontrole i zdecydowane działania

Związane z dietą zmiany w poziomie PFAS na przestrzeni czasu sugerują, że nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ na ilość toksyn akumulujących się w organizmie. Autorzy są przekonani, że urzędowe kontrole niektórych rodzajów produktów, takich jak na przykład napoje, „mogłyby pomóc w identyfikacji i eliminowaniu źródeł zanieczyszczeń”. W przypadku opakowań do żywności, które „są wszechobecne, mogą być konieczne bardziej zdecydowane działania”, podsumowują badacze.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024000400?via%3Dihub
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/213391/pfas-contamination-found-in-processed-meats-teas-and-packaging/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.