Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki do podawania dań
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łyżka do podawania dań LAMART”
Nr artykułu: 8590669282432
Importer: FAST CR a.s., U Sanitasu 1621, Ricany 251 01, Czech Republik U Sanitasu 1621, Ricany 251 01
Kraj pochodzenia: Chiny
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
GIS przekazał informacje o wykrytej niezgodności do władz Czech, które przeprowadzą postępowanie wyjaśniającego u czeskiego importera.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w powyższej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
02.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (chochli) do żywności.
-
24.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z Łyżki do spaghetti
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością - Łyżka do spaghetti.
-
17.06.2025
Ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania wyciskacza do czosnku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wyciskacza do czosnku ze względu na ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania produktu.