Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z Łyżki do spaghetti
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Łyżka do spaghetti 33,5 cm
Numer partii: 2406654
Kod kreskowy: 8 435 632 066544
Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España
Kraj pochodzenia: Chiny
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodnych wynikach badań rozpoczął informowanie klientów o zagrożeniu oraz o możliwości zwrotu wskazanego produktu. Po zwrocie od klientów wadliwego produktu oraz po podliczeniu aktualnego stanu magazynowego zakwestionowany produkt zostanie niezwłocznie zutylizowany.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
17.06.2025
Ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania wyciskacza do czosnku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wyciskacza do czosnku ze względu na ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania produktu.
-
16.06.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek ze wzorem kwiatowym.
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.