Zastosowanie bakteriofagów w przemyśle młynarskim może stać się przełomem w walce z patogenami takimi jak E. coli O157:H7. Najnowsze badania pokazują, że komercyjny koktajl fagowy skutecznie redukuje skażenie mąki bez wpływu na jej jakość czy bezpieczeństwo produkcji.
Nowości rynkowe
- 
        
          
          16.10.2025
        
        Światowy Dzień Żywności FAO – świętujmy razem podczas FoodFakty Summit food4tomorrow już 5-6.11 w Łodzi
Czytaj więcejDziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez FAO. Tegoroczne hasło to -„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości”. I właśnie o tej przyszłości będziemy rozmawiać już 5–6 listopada w Łodzi podczas – FoodFakty Summit Żywność Jutra food4tomorrow.
 - 
        
          
          01.10.2025
        
        Bezpieczniejsza mąka dzięki bakteriofagom? Obiecujące wyniki badań przemysłowych
Czytaj więcej - 
        
          
          08.09.2025
        
        CHEFS – nowa baza danych EFSA o bezpieczeństwie żywności (2000–2024)
Czytaj więcejNowa baza danych CHEFS gromadzi wyniki kontroli bezpieczeństwa żywności w Europie z lat 2000–2024, obejmując pozostałości pestycydów, leki weterynaryjne i zanieczyszczenia chemiczne.
 - 
        
          
          05.09.2025
        
        Belgia w 2024 roku: więcej ognisk, więcej zachorowań – wnioski z raportu FASFC
Czytaj więcej - 
        
          
          08.07.2025
        
        Sekwencjonowanie genomu w praktyce: 5 lat doświadczeń Francji w nadzorze nad STEC
Czytaj więcej - 
        
          
          07.07.2025
        
        Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych
Czytaj więcej - 
        
          
          01.07.2025
        
        Styren w materiałach do kontaktu z żywnością – ponowna ocena EFSA
Czytaj więcej - 
        
          
          27.06.2025
        
        Nowe chronione oznaczenia: produkty z Hiszpanii, Turcji, Bułgarii, Słowacji i Portugalii wpisane do rejestru UE
Czytaj więcej - 
        
          
          05.06.2025
        
        Okrągły stół EIT Food: jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności?
Czytaj więcej - 
        
          
          30.05.2025
        
        Nowe chronione oznaczenia geograficzne: unijny rejestr wzbogacony o wyjątkowe produkty z pięciu krajów
Czytaj więcejUnijny rejestr produktów o chronionym pochodzeniu ponownie się powiększa. Do grona objętych ochroną nazw dołączyły m.in. portugalskie ciasto z fasoli, fińskie jagodowe wypieki, sól z Rio Maior czy francuski ser z owczego mleka.
 - 
        
          
          19.05.2025
        
        WE Lead Food Polska – dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet!
Czytaj więcej - 
        
          
          12.05.2025
        
        EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
Czytaj więcej - 
        
          
          01.05.2025
        
        Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
Czytaj więcej - 
        
          
          30.04.2025
        
        Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Czytaj więcejPolska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
 - 
        
          
          25.04.2025
        
        Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii
Czytaj więcej - 
        
          
          14.04.2025
        
        Czym jest CETA i jak wspiera eksport europejskich produktów do Kanady?
CETA, czyli Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (ang. Comprehensive Economic and Trade Agreement), to jedno z najważniejszych porozumień handlowych zawartych między Unią Europejską a KanadąCzytaj więcej - 
        
          
          11.04.2025
        
        Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
Czytaj więcej - 
        
          
          07.04.2025
        
        Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA
Czytaj więcej - 
        
          
          31.03.2025
        
        Konferencja Biscuit People: Globalny Punkt Spotkań Branży Ciasteczek
Czytaj więcejBranża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Milano Marittima (Cervia).
 - 
        
          
          28.03.2025
        
        Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Czytaj więcejKomisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
 - 
        
          
          24.03.2025
        
        Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
Czytaj więcej 
Nasi partnerzy
  
  
  
      

