Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
Nadszedł nowy rok, na który być może bardziej niż kiedykolwiek ludzie czekają z niecierpliwością i nadzieją. Podobnie jak w poprzednich latach podzielimy się z Państwem prognozami na temat największych trendów żywnościowych w 2021 roku opracowanych na podstawie i dzięki naszej współpracy z IFT, którą podjęliśmy w tym roku. Przedstawimy 9 najważniejszych trendów dla branży spożywczej wytypowanych przez magazyn IFT Food Technology.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.
Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych, które w dużej mierze regulowały kwestię stosunków UE i Wielkiej Brytanii po Brexicie.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi pochodzące z Tajlandii mogą wprowadzane do Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia 2020/1572.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego sera "Mozzarella di Gioia del Colle" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Mollete de Antequera" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye" z Węgier do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) węgierskich win "Soltvadkerti" i włoskich win "Friuli" / "Friuli Venezia Giulia" / "Furlanija" / "Furlanija Julijska Krajina".
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią cyklu "Okiem eksperta" poświęconą trendom smakowym w branży napojowej. Tym razem ekspert Robert Rzewuski-Wieprzkowicz skupił się na dodatkach funkcjonalnych.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Pandemia spowodowała, że konsumenci poszukują produktów prozdrowotnych, bardziej niż dotychczas dbają o zdrowie i odporność. Jak będzie wyglądał przemysł żywnościowy po pandemii Covid-19, w jaki sposób te nowe zachowania wpłyną na przyszłość branży spożywczej i napojów? Innova Market Insights opublikowała 10 najważniejszych trendów na rok 2021.
Hiszpańska firma biotechnologiczna BioTech Foods otrzyma grant w wysokości 2,7 mln EUR o na badania nad mięsem hodowanym komórkowo, które nie pochodzi od zwierząt.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory