Światowy Dzień Żywności FAO – świętujmy razem podczas FoodFakty Summit food4tomorrow już 5-6.11 w Łodzi
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku, który co roku przypomina o wspólnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywnościowe na świecie. Obchody odbywają się dziś w ponad 150 krajach, a ich celem jest przeciwdziałanie głodowi i niedożywieniu, ograniczenie marnowania żywności oraz wspieranie rozwoju bezpiecznych i zrównoważonych systemów żywnościowych.
Tegoroczne hasło #WorldFoodDay to -„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości” podkreśla ono znaczenie współpracy między ludźmi, krajami i instytucjami w budowaniu zrównoważonych systemów żywnościowych oraz zwraca uwagę, że każdy z nas – od rolnika po konsumenta – ma realny wpływ na to, jaka będzie przyszłość planety, zdrowia publicznego oraz dostępności żywności.
W Polsce Światowy Dzień Żywności to również moment, by zwrócić uwagę na kwestie jakości handlowej produktów, etycznej produkcji i odpowiedzialnej konsumpcji. Każdy z nas – producenci, naukowcy, konsumenci i decydenci – ma wpływ na to, jak wygląda system żywnościowy przyszłości.
I właśnie o tej przyszłości będziemy rozmawiać już 5–6 listopada w Łodzi podczas wyjątkowego wydarzenia – FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow.
FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow – wspólne świętowanie i rozmowy o przyszłości żywności
Podczas FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow, który odbędzie się 5–6 listopada 2025 r. w Łodzi, na uczestników czeka ponad 20 sesji eksperckich podzielonych na pięć ścieżek tematycznych: Żywność Jutra w Poszukiwaniu Nowych Wartości, Bezpieczeństwo żywności i Narzędzia Zarządzania Kryzysem, Jakość i Metody Kontroli Parametrów Krytycznych, W Stronę Zrównoważonej Produkcji Żywności i Opakowań oraz Warsztaty.
W programie znajdą się debaty, panele dyskusyjne, prezentacje innowacji, sesje case study i spotkania networkingowe. W wydarzeniu weźmie udział ponad 140 ekspertów z nauki,
przemysłu i administracji, którzy zaprezentują najnowsze trendy, technologie i dobre praktyki w branży spożywczej.
Summit, organizowany przez FoodFakty we współpracy z PTTŻ i Politechniką Łódzką oraz licznym gronem Partnerów stanie się miejscem wymiany wiedzy, inspiracji i wspólnego działania na rzecz bezpiecznej i zrównoważonej żywności przyszłości.
To wyjątkowa okazja, by wymienić doświadczenia, poznać inspirujących ekspertów, porozmawiać o przyszłości branży i wspólnie celebrować ideę, którą niesie Światowy Dzień Żywności FAO.
Przeczytaj także
-
13.10.2025
Strategiczne Prognozowanie w Sektorze Spożywczym: Przegląd Narzędzi i Praktyk
Czytaj więcejZmieniające się otoczenie regulacyjne, klimatyczne i technologiczne wymaga od liderów branży spożywczej ewolucji podejścia – od reaktywnego zarządzania kryzysami do proaktywnego kształtowania przyszłości. Raport FAO dostarcza ustrukturyzowanych ram do wdrożenia metodyki "foresight" (prognozowania strategicznego). Jej celem jest wczesna identyfikacja i ocena przyszłych ryzyk i szans, co stanowi fundament budowania długoterminowej odporności i przewagi konkurencyjnej organizacji.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Czytaj więcejZakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
07.11.2024
Żywność jutra w centrum uwagi - ruszył FoodFakty Summit food4tomorrow
Czytaj więcejBezprecedensowa w skali i formie platforma wymiany doświadczeń producentów żywności i nowoczesnej myśli polskiej nauki prezentowanej przez przedstawicieli renomowanych uczelni i instytutów badawczych, obejmująca również możliwość dialogu z instytucjami państwowymi stojącymi na straży bezpieczeństwa żywnościowego Polski to wydarzenie, które przez dwa dni (6-7 listopada 2024 r.) skupia uwagę całej branży spożywczej.




