Żywność jutra w centrum uwagi - ruszył FoodFakty Summit food4tomorrow
Rozpoczął się FoodFakty Summit food4tomorrow. Misją tego unikalnego projektu jest pokazanie możliwości i potencjału polskiej nauki oraz rozwoju branży spożywczej, dialogu z instytucjami centralnymi i wymiana wiedzy pomiędzy delegatami firm produkcyjnych.
To pierwsze tak duże post pandemiczne spotkanie środowiska nauki, przedstawicieli instytucji centralnych oraz producentów i dystrybutorów żywności w Polsce. Wydarzenie zorganizowane na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej obejmuje ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Patronat honorowy na wydarzeniem objął Minister Rolnictwa Pan Czesław Siekierski oraz Prezydent Łodzi Pani Hanna Zdanowska.
W ciągu dwóch dni ponad 100 prelegentów i ekspertów podzieli się swoją wiedzą z ponad 600 uczestnikami szczytu, debatując na temat żywności jutra.
Podczas spotkań podejmowane są kluczowe dla branży i nurtujące konsumentów zagadnienia, takie jak m.in.:
- alternatywne źródła białek, w tym pochodzących z hodowli insektów,
- wpływ mikrobiomu oraz żywności funkcjonalnej na zdrowie człowieka,
- nowa żywność, czyli taka, która wcześniej nie była w ogóle spożywana w Europie,
- aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego konsumentów, w tym: zafałszowania żywności, alergie pokarmowe i alergeny w żywności,
- materiały z recyklingu w opakowaniach żywności.
- Formuła projektu zbudowana została z jednoznacznym celem pogłębienia dialogu pomiędzy najważniejszymi ogniwami łańcucha żywności – producentami, inspekcjami oraz nauką – podkreśla Janusz Olejnik, pomysłodawca i organizator przedsięwzięcia, właściciel portalu FoodFakty.
Załączamy krótką fotorelację z pierwszego dnia!
Pierwsze rejestracje i spotkania przy kawie już za nami!
Oficjalne otwarcie Summit oraz briefing prasowy
Partnerzy FoodFakty Summit food4tomorrow
Przeczytaj także
-
30.10.2024
Bezpieczeństwo żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym - raport FAO
Raport podkreśla, że przekształcenie systemów żywnościowych w bardziej zrównoważone wymaga współpracy na wielu poziomach, od rolników po konsumentów, a także od organów regulacyjnych po naukowców.
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.