Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na całym świecie produkowane jest wystarczająco dużo żywności, aby wyżywić więcej niż populację świata, a mimo to głód i niedożywienie nadal dotykają blisko 733 mln ludzi. Powodem są kryzysy spowodowane połączeniem konfliktów, ekstremalnych zjawisk pogodowych i wstrząsów gospodarczych. Systemy rolno-spożywcze jako całość są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu, ale jednocześnie generują zanieczyszczenie, degradują glebę, wodę i powietrze oraz przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych i utraty różnorodności biologicznej. Transformacja systemów rolno-spożywczych ma duży potencjał łagodzenia zmiany klimatu i wspierania pokojowych, odpornych i inkluzywnych źródeł utrzymania dla wszystkich. Tym samym zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
Światowy Dzień Żywności FAO
Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO - 16 października. Jego nadrzędnym celem jest szerzenie świadomości na temat problemów żywnościowych, np. wciąż panującego w niektórych rejonach świata głodu.
Światowe obchody Dnia Żywności FAO na świecie i w Polsce
Z okazji Światowego Dnia Żywności FAO ludzie na całym świecie uwalniają swoją kreatywność i podnoszą świadomość na temat tego dnia i w prawie 150 krajach jednoczą się w odpowiedzi na globalne wezwanie do działania. Organizacje pozarządowe, dziennikarze, rządy, miasta, organizacje społeczeństwa obywatelskiego i osoby prywatne, w tym młodzież, wykorzystują tę okazję, aby się zjednoczyć i zainspirować do podjęcia znaczących zmian.
Polski akcent obchodów Światowego Dnia Żywności - FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow
Po raz kolejny FoodFakty wychodza z inicjatywą i pod patronatem FAO przyłączają się do obchodów Światowego Dnia Żywności. W tym roku podczas największego w tym roku wydarzenia stacjonarnego w dn. 6-7 listopada w Łodzi - FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow.
Informacje o wydarzeniu dostępna na stronach FoodFakty oraz stronach FAO
Co czeka na uczestników FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow?
FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow to dwudniowe wydarzenie, o zróżnicowanym programie, pozwalającym na w pełni wartościowe uczestnictwo w wybranym dniu lub całym wydarzeniu.
- Ponad 20 merytorycznych sesji tematycznych i ponad 100 ekspertów i praktyków w 5 ścieżkach tematycznych - do sesji tematycznych oprócz przedstawicieli nauki, ekspertów zaprosiliśmy kilkunastu managerów, praktyków z firm produkcyjnych.
- Debaty eksperckie - Jakość i bezpieczeństwo żywności PL oraz Perspektywy F&B, w których udział wezmą przedstawiciele inspekcji, nauki i firm produkcyjnych, a poruszone zostaną kluczowe kwestie dla branży jak:
Uczestnicy debaty - JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI PL
Uczestnicy debaty - PERSPEKTYWY F&B
- Kilkanaście warsztatów przygotowanych przez partnerów, w tym bardzo, naszym zdaniem, ciekawe warsztaty z bezpieczeństwa osobistego i zachowania w sytuacjach terrorystycznych.
Swój udział potwierdziło już kilkuset przedstawicieli branży, serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, pełny program i warunki uczestnictw kliknij >> PROGRAM <<
Partnerami FoodFakty Summit Zywność Jutra - food4tomorrow są: