Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FoodFakty Summit food4tomorrow odbywający się w Alchemium na Politechnice Łódzkiej w dnich 6 i 7 listopada był z pewnością jedną z największych platform wymiany doświadczeń i dyskusji na temat najważniejszych kwestii dotyczących żywności w Polsce. Było to spotkanie integrujące i łączące przedstawicieli nauki, biznesu i administracji, stwarzając przestrzeń do wymiany doświadczeń i poszukiwania rozwiązań na wyzwania, przed którymi stoi obecnie przemysł spożywczy. Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.

FoodFakty Summit food4tomorrow spotkało się z ogromnym zainteresowaniem całej branży. Ponad 600 uczestników to efekt zaangażowania zarówno sektora producentów żywności, którzy chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem, partnerów biznesowych, którzy zaprezentowali najnowsze rozwiązania technologiczne, surowcowe oraz kontroli i badań żywności, środowiska naukowego i delegatów najważniejszych uczelni i instytutów, i wreszcie strony administracji publicznej poprzez bardzo liczne grono pzredstawiceli inspekcji i instytucji centralnych (IJHARS, PIORIN, GIW, PKN, PCA).

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa Pan Czesław Siekierski oraz Prezydent Łodzi Pani Hanna Zdanowska. Strategicznym partnerem naukowym było Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, a gospodarzem Politechnika Łódzka.

Jednym z głównych atutów FoodFakty Summit food4tomorrow była interdyscyplinarność podejścia do problemu żywności. Konferencja połączyła przedstawicieli różnych dziedzin. Współpraca nauki z biznesem oraz administracją pozwala na wypracowanie skutecznych rozwiązań, które będą odpowiadały na potrzeby przemysłu spożywczego, a jednocześnie będą zgodne z wymaganiami ekologicznymi i zdrowotnymi.

W sumie wydarzenie wsparło merytorycznie blisko 100 partnerów.

FoodFakty Summit food4tomorrow - fotorelacja

Przyszłość przemysłu spożywczego w Polsce - panele dyskusyjne

Przyszłość przemysłu spożywczego w Polsce i na świecie będzie zależała od wielu czynników – od innowacji technologicznych, przez zmiany klimatyczne, aż po odpowiedzialne podejście do konsumentów. Ważnym celem będzie tworzenie żywności, która nie tylko spełnia wysokie standardy jakości, ale również ma jak najmniejszy wpływ na środowisko. Jak pokazały FoodFakty Summit, kluczem do sukcesu w tej dziedzinie jest współpraca wszystkich sektorów – nauki, biznesu i administracji – oraz otwartość na nowe idee i rozwiązania.

W panelu pt. Jakość i Bezpieczeństwo PL udział wzięli: dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, lek. wet. Paweł Meyer, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, dr hab. Paweł Struciński, prof. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB, Szymon Ośko, Animex i dr Jacek Czarnecki, Nestlé. Drugi panel dotyczył prespektyw F&B, a udział w nim wzięli: Anna Hadrych, EIT Food, dr inż. Andrzej Gantner, PFPŻ ZP, Agnieszka Murawska, Ambasada Królestwa Niderlandów, Krzysztof Janiak, CDM,  dr inż. Katarzyna Stoś, NIZP PZH – PIB oraz mjr rez. dr hab. inż. Jarosław Stelmach, prof. uczelni, Safety Project.

W trakcie FoodFakty Summit 2024 odbyło się wręczenie nagrody w organizowanym od 2016 r. konkursie Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności na najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk o żywności obronioną z wyróżnieniem w poprzednim roku kalendarzowym. Do konkursu zgłoszono 5 prac obronionych w 2023 r. Laureatką została Pani dr Marta Molska - Autorka pracy pt. „Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne żywności niskoprzetworzonej w postaci skiełkowanych nasion gryki Fagopyrum esculentum Moench w obecności drożdży probiotycznych Saccharomyces cerevisiae var. boulardii”.

FoodFakty Summit food4tomorrow - ponad 100 prelegentów, w 5 ścieżkach tematycznych

FoodFakty Summit food4tomorrow podzielony był tematycznie na ścieżki: Żywność Jutra, Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania, Zrównoważony Rozwój i  Badania i Kontrola Produktów i Procesów. 

Przedstawiciele biznesu (producenci żywności i dostawcy), nauki i administracji państwowej w 20 trwających 1,5 h sesjach, połączonych z panelami dyskusyjnymi i odpowiedziami na pytania uczestików w sesjach Q&A, co ułatwiała dedykowana wydarzeniu aplikacja - wspólnie starali się także patrzeć na problemy żywności z perspektywy konsumenta, perspektywy tych osób, które są wrażliwe na przepisy prawa. Tylko takie wspólne podejście gwarantuje w branży spożewczej  sukcesy i budowanie  pozycji rynkowej. Gwarantuje to nastawienie na wartości i jakość, a nie doroga na skróty. FoodFakty Summit food4tomorrow był okazją do wypracowania wspólnej drogi z inspekcjami kontrolującymi żywność w Polsce, wypracować podejście, by wszystkie produkty, pomysły, które trafiają na rynek, były najwyższej jakości i cieszyły nas jako konsumentów.

Ścieżka Żywność Jutra

Uczestnicy mieli okazję poznać nowe rozwiązania, które mogą zrewolucjonizować przemysł spożywczy, np. alternatywne źródła białka, które przekonują coraz szersze kręgi konsumentów do nowych, wygodniejszych rozwiązań. Ważne jest, aby takie innowacje były zgodne z wymaganiami środowiskowymi i zdrowotnymi, co wymaga ciągłego nadzoru i dialogu między nauką, biznesem i administracją. Przyszłość przemysłu spożywczego w Polsce i na świecie będzie zależała od wielu czynników – od innowacji technologicznych, przez zmiany klimatyczne, aż po odpowiedzialne podejście do konsumentów. Ważnym celem będzie tworzenie żywności, która nie tylko spełnia wysokie standardy jakości, ale również ma jak najmniejszy wpływ na środowisko.

Sesja: Ścieżki rozwoju - od konsumenta do nowych technologii - Blanka Mellová, Nestlé Polska, prof.dr hab.Dorota Konopacka,dyr. Instytutu Ogrodnictwa - PIB, Adrian Sikora, Flottweg Polska, Marcin Kuprewicz, Novonesis oraz Dorota Łuszczek, VIMAX Flavours& Ingredients. Sesję prowadził Janusz Olejnik, FoodFakty.

Sesja: Wybrane wyzwania dla zgodności produktów jutra - znakowanie / specyfikacje / skład produktów - Beata Bakalarska, Zastępca dyrektora Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej GIJHARS, dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, mec. Magdalena Wawrzyniak, Food & Pharma Legal, dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, PFPŻ ZP oraz Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH –PIB. Sesję prowadziła Magdalena Wolska, FoodFakty.

Sesja: Wybrane wyzwania dla zgodności produktów jutra - znakowanie / specyfikacje / skład produktów cd. - Joanna Olszak, IGI FOOD LAW, mec. Ewa Kuczyńska, GFP_Legal, Hubert Mrozek, Insee Solutions, dr inż. Łukasz Przybysz, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego -PIB oraz mec.Kaja Seń-Majewska,Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy. Sesję prowadziła dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego. 

Sesja: Novel Food, superfoods, nowe składniki i funkcje żywności. Ścieżki prawne i technologiczne - prowadzący sesję dr inż. Marek Szołtysik, UP we Wrocławiu, Izabela Tańska, IGI FOOD LAW, dr Justyna Korycka-Korwek, LOIiWA Uniwersytetu Zielonogórskiego, dr inż. Anna Żołnierczyk, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz dr hab. Artur Gryszkin, prof. UPWr, UP we Wrocławiu.

Sesja: Surowce plant-based i technologie zrównoważone. Surowce, dodatki, gotowe produkty. Jak efektywnie wdrożyć produkt na rynek? -  dr inż. Agnieszka Tyfa, IBPRS -PIB, Patrycja Chuszcz, RoślinnieJemy, dr Frederic Berkermann, Merck, Katarzyna Kałaska, Garden Gourmet, dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski, UP w Poznaniu, dr mec. Joanna Uchańska, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek. Sesję prowadzili dr hab. Dominik Kmiecik, prof. UPP i dr hab. inż. Krzysztof Dwiecki, prof. UPP.

Sesja: Systemy żywności jutra - na ścieżce do zrównoważonej produkcji – nowe możliwości i technologie - dr inż. Agata Bieńczak, Sieć Badawcza Łukasiewicz - PIT, Martyna Kabzińska, VIMAX Flavours& Ingredients, Małgorzata Zaniewska, Avery Dennison, dr hab. inż. Małgorzata Korzeniowska, prof. UPWr, UP we Wrocławiu, prof. dr hab. inż. Mariusz Szymczak, ZUT w Szczecinie. Sesję prowadziła prof. Grażyna Budryn, Politechnika Łódzka.

Sesja: Żywność funkcjonalna – Zdrowie i samopoczucie konsumenta od marketingu do realnej wartość dla konsumenta. Aspekty technologiczne i prawne - dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, PFPŻ ZP, dr hab. inż. Teresa Witczak, prof. URK, UR w Krakowie, dr Kamila Kapuśniak, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie, Alicja Michałowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW, SGGW w Warszawie i także w roli prowadzącej dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie. 

Sesja: Mleczarstwo na ścieżce innowacji -możliwości dla firm w projekcie SUP-RIM - prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Marcin Kuprewicz, Novonesis, dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Monika Garbowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Sesje: Zaawansowane technologie i mikrobiom: Rewolucja w Projektowaniu Żywności cz. 1 i cz. 2 -  sesję pierwszą prowadził dr inż. Tomasz Jeliński, a prelekcję mieliprof. Carsten Carlberg, dr Anna Ogrodowczyk, dr Lidia Markiewicz wszyscy z IRZiBŻ-PAN oraz prof. dr hab. Paweł Cyplik, UP w Poznaniu. W sesji drugiej uczestniczyli prowadząca dr Lidia Markiewicz, dr Joanna Fotschki, dr hab. Bartosz Fotschki, prof. dr hab. Wiesław Wiczkowski - wszyscy z IRZiBŻ-PAN oraz Monika Milej, Novonesis (Chr. Hansen). 

Ścieżka Zrównoważony Rozwój

Sesja: Europejskie Standardy Sprawozdawczości Zrównoważonego Rozwoju. Zobowiązanie czy szansa dla firmy? - Ewelina Włodarczyk, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego, mec. Sylwia Uziębło-Kowalska, Osborne Clarke, Alicja Michałowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego oraz Mieczysław Obiedziński, TÜV SÜD. Sesję prowadziła Krzysztof Błaszczyk, TÜV SÜD.

Ścieżka Bezpieczeństwo Żywności

Jednym z głównych tematów poruszanych podczas FoodFakty Summit było bezpieczeństwo żywności, które wymaga współpracy różnych instytucji – od administracji publicznej po przedsiębiorców. Minister Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przedstawił tak zwany "trójkąt bezpieczeństwa żywności", w którym centralną rolę odgrywają instytucje państwowe, nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym konsumentów oraz przedsiębiorcy. Podkreślono, że przedsiębiorcy mają kluczowy wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności, którą oferują na rynku.

Ważnym punktem dyskusji były także metody produkcji rolnej, w tym rolnictwo regeneratywne i integrowana produkcja, które w kontekście zmian klimatycznych nabierają szczególnego znaczenia. Zmieniające się warunki klimatyczne stawiają przed rolnikami wyzwania, ale również dają szansę na wdrażanie bardziej zrównoważonych metod produkcji, które będą miały pozytywny wpływ na jakość żywności, jak i środowisko naturalne. Bardzo duże zainteresowanie oraz zagorzałą dyskusję wzbudziła sesja dotyczaca zafałszowań żywności.

Sesja: Kultura Bezpieczeństwa Żywności - człowiek w centrum uwagi - Paweł Mirosz, Rymarz Zdort Maruta, Wojciech Kowalczyk, EQS International, Szymon Ośko oraz Joanna Gredka, Animex, Anna Gronostajska, Coca-Cola HBC oraz dr inż. Ewa Malinowska, Uniwersytet Gdański, która także prowadziła sesję.

Sesja: Ewolucja podejścia systemowego i wiedza w organizacji dla rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności - Tomasz Seliwiorstow, Barry Callebaut, mec. Bartosz Fogel, GFP Legal, mjr rez. dr hab. inż. Jarosław Stelmach, prof. uczelni, Safety Project oraz Danuta Święs, Bahlsen. Sesję prowadziła Anna Gronostajska, Coca Cola HBC.

Sesja: Nowe horyzonty bezpieczeństwa żywności: innowacyjne zarządzanie znanym i nieznanym ryzykiem - sesję, której partnerem był IFS, prowadziła Agnieszka Wryk, International Featured Standards, a prelekcje mieli: Dominika Kałuża, Aryzta Polska, Danuta Święs, Grupa Bahlsen, prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek, Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB oraz Izabela Topolska, LipCo Foods.

Sesja: HACCP i higiena. Czy możemy zapomnieć o najczęstszych przyczynach kryzysów bezpieczeństwa żywności – Listeria w centrum uwagi - Kamila Kuik, ALS, Barbara Krupska, Intertek, Paulina Pilichowska, Flowcrete, Barbara Szymczak, ZUT w Szczecinie, Tomasz Pyjor, Mowi, a sesję prowadziła prof. Agnieszka Nowak z ITFiM PŁ.

Sesja: Wyzwania i ryzyka zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych - dr hab. inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, UW-M, Elżbieta Siuchta, PKN, dr inż. Monika Beszterda-Buszczak, UP w Poznaniu, dr inż. Michał Antczak, Da Grasso oraz online dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH –PIB, a sesję prowadził Paweł Mirosz, Rymarz Zdort Maruta.

Sesja: Zarządzanie bezpieczeństwem oparte na ryzyku –informowanie o alergenach niezamierzonych w produktach (PAL) - dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences, Dorota Mordoń-Nowak, Intertek Poland, Grażyna Osęka, Foodie, Ewa Brzezicka, Mowi, dr inż. Beata Przygoda, NIZP PZH -PIB oraz Beata Kamińska, SuperDrob (LipCoFoods). Sesję prowadziła Dorota Wyrwisz, ZPC „Otmuchów” S.A.

Sesja: Zafałszowania żywności jako rosnący problem branży - mec. Ewelina Woike-Reguła, Sołtysiński Kawecki & Szlęzak, dr hab. Anna Stachniuk, prof. UM w Lublinie, Dorota Bocheńska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dr inż. Paulina Mitrosz, SM „MLEKPOL” w Grajewie, dr adw. Agnieszka Sztoldman, Osborne Clarke. Sesję i dyskusję prowadził Michał Snopkiewicz, FoodFakty i Probase360.

Ścieżka Opakowania

Sesja: Najważniejsze wyzwania regulacyjne w obszarze opakowań do żywności - prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, ITiAŻ - Politechnika Łódzka, dr inż. Andrzej Gantner, PFPŻ ZP, dr hab. inż. Patrycja Wojciechowska, prof. UEP, Stowarzyszenie Natureef, mec. Sylwia Uziębło-Kowalska, Osborne Clarke oraz prowadząca sesję Małgorzata Greszta, Polski Pakt Plastikowy.

Sesja: Zagrożenia i szanse związane z recyklingiem, aspekty technologiczne opakowań - prowadząca sesję dr hab. inż. Izabela Witońska, prof. uczelni,
Politechnika Łódzka, Beata Sypniewska, Avery Dennison, dr adw. Hanna Bachowska, Rymarz Zdort Maruta, Marzena Pawlicka-Cegiełko, NIZP PZH - PIB, dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ, WCh - Politechnika Łódzka oraz Robert Gogolewski, CDM.

Ścieżka Badania i Kontrola Produktów i Procesów

Sesja: Szybkie metody badawcze -efektywność i koszty. Elastyczne i innowacyjne podejście do analiz żywności - Yang Jiang, Donserv, Grzegorz Niezbecki, ProGnosis Biotech, dr Kamila Pruszkowska, Metrohm, dr Piotr Prokopowicz, LPP Equipment, Anna Gąś, Merck, dr n. med. Miron Tokarski, Genomtec S.A, a sesję prowadził prof. Andrzej Babuchowski, IIPM.

Sesja: Etap 1 - Specyfikacja, zlecenie i uzgodnienia pomiędzy firmą, kontrahentem oraz laboratorium -krytyczny element oceny zgodności - Grzegorz Siara, Mettler Toledo, Iwona Kowalczyk-Andrzejewska, Foodie, Monika Żmudzka, PCA, Anna Drabent, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego, Karolina Marek, LPP Equipment. Sesję prowadziła Aleksandra Obidzińska, BÜCHI Labortechnik AG.

Sesja: Etap 2 - Próbka i metoda - Diabeł tkwi w szczegółach – dlaczego pobieranie próbek i wybór metody jest kluczowy dla wykorzystania wyników badań? - Marta Krejpowicz, Polski Komitet Normalizacyjny, Agnieszka Włodarczyk, IKA Poland, dr Alina Marcinkowska, GBA Polska, dr Kamila Pruszkowska, Metrohm Polska i Joanna Rutkowska, Polskie Centrum Akredytacji. Sesję prowadził Robert Wieprzkowicz-Rzewuski, Laboratorium Smaku i Zapachu.

Sesja: Etap 3 - Wynik - niepewność pomiaru, stwierdzenia zgodności, opinie i interpretacje wyników – jak korzystać z wyników badań? - Hanna Tugi, PCA, Grzegorz Niezbecki, ProGnosis Biotech, mec. Paweł Borek, MGS LAW oraz z prelekcją online dr inż. Anna Bugajewska, Ekspert Silliker Polska grupa Mérieux. Sesję prowadziła Barbara Krupska, Intertek Poland.

Partnerzy FoodFakty Summit food4tomorrow 

ZAPRASZAMY NA RELACJĘ VIDEO (3 MIN) 

Ogromny potencjał, jaki drzemie w polskim przemyśle spożywczym

Konferencja pokazała ogromny potencjał, jaki drzemie w polskim przemyśle spożywczym, który dzięki innowacjom, wysokiej jakości produkcji i odpowiedzialnemu podejściu do bezpieczeństwa żywnościowego ma szansę na dalszy rozwój i podbój rynków międzynarodowych. Przyszłość polskiej żywności w dużym stopniu to wynik współpracy wszytskich środowisk uczestniczących w łańcuchu jej produkcji i dystrybucji.

W imieniu całego zespołu FoodFakty, Politechniki Łódzkiej, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz wszystkich Partnerów serdecznie dziękujemy za udział w FoodFakty Summit food4tomorrow 2024.

Zebrane opinie w kwesionariuszach satysfakcji zdecydowanie przekonują, że kolejne spotkanie powinno odbyć się już za rok. 

FoodFakty reazlizując swoją misję Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności - już dziś deklaruje gotowość do tworzenia i organizowania współnej przestrzeni wymiany doświadczeń - zapraszamy Państwa na kolejną edycję FoodFakty Summit food4tomorrow 2025!

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.