FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow - 5-6.11.2025 Łódź
Data: 05.11.2025 09:00 Dotyczy tematów: Wydarzenie stacjonarne
SZANOWNI PAŃSTWO,
Po ogromnym sukcesie zeszłorocznej edycji w postaci ponad 600 uczestników i niezwykle wysokich ocenach, mamy świadomość tegorocznych oczekiwań. Mamy jednak pewność, że tegoroczna edycja będzie jeszcze bardziej bogata merytorycznie i organizacyjnie.
FoodFakty jako organizator i pomysłodawca, PTTŻ jako strategiczny partner naukowy i Politechnika Łódzka jako gospodarz miejsca spotkania oraz już obecnie ponad 80 partnerów merytorycznych i ponad 100 prelegentów, zapraszają Państwa na II edycję FoodFakty SUMMIT
Jestem pewien, że wspólnie z Państwem stworzymy wyjątkowe wydarzenie branżowe, które ponownie będzie świętem profesjonalistów, dla których jakość i bezpieczeństwo żywności stanowią sens pracy zawodowej. To jest wydarzenie dla Państwa, nie może Państwa zabraknąć.
Zapraszam
Janusz Olejnik
PATRONI FOODFAKTY SUMMIT 2025












PARTNERZY MERYTORYCZNI FOODFAKTY SUMMIT 2025 - LISTA CAŁY CZAS ROŚNIE
ŻYWNOŚĆ JUTRA - W POSZUKIWANIU NOWYCH WARTOŚCI
.png)
Żywność Jutra to najbogatsza programowo ścieżka, w której przygotowaliśmy dla uczestników aż 8 sesji eksperckich plus dedykowaną debatę.
Podejmowana tematyka stanowi niejako punkt odniesienia dla pozostałych ścieżek i koncentruje się na przyszłości branży spożywczej.
W ścieżce dedykowane sesje eksperckie:
- Ścieżki rozwoju żywności – zaspokajanie nowych oczekiwań konsumenckich
- Upcycling – nowe szanse zagospodarowania produktów ubocznych. Aspekt konsumencki, prawny i technologiczny
- W poszukiwaniu nowych składników żywności – Novel Food i nowe technologie
- W poszukiwaniu nowych wartości dla produktów. Moc nowych technologii. Procesy fermentacyjne, enzymatyczne/hydrolityczne, inne
- Nowoczesne technologie w odkrywaniu wpływu mikroorganizmów na jakość żywności i zdrowie człowieka
Podobnie jak w innych ścieżkach, partnerami i ekspertami są osoby z wiodących jednostek naukowych, instytucji centralnych oraz biznesu – zarówno po stronie dostawców, jak i producentów.
Każda sesja ekspercka przewiduje możliwość zadawania pytań i sesję Q&A.
JAKOŚĆ I METODY KONTROLI PARAMETRÓW KRYTYCZNYCH

W 2025 jeszcze w większym stopniu skupimy się programowo na tematyce jakości. Czym jest jakość w praktyce? Jak ją definiować, mierzyć i komunikować jej wartość?
Ścieżka poświęcona nowym możliwościom i trudnym wyzwaniom, w tym sesje eksperckie:
- Nowy paradygmat kontroli – w czasie rzeczywistym, online, in-line, testy nieniszczące
- Zafałszowania żywności i opakowań – postęp w badaniach
- Globalny monitoring – metody optymalizacji jakości i jej kosztów poprzez monitoring parametrów krytycznych
- Kreowanie innowacji poprzez jakość – nowe metody i narzędzia dla zrozumienia konsumenta i produktu
- Jakość kluczowych surowców
Ścieżka uzupełniona aspektami regulacji prawnych i inspekcyjnych.
Bezpieczeństwo żywności I NARZĘDZIA ZARZĄDZANIA KRYZYSEM
.png)
Nie ma FoodFaktów bez wątku bezpieczeństwa żywności. Podejmiemy w niej jednak wyłącznie wybrane, naszym zdaniem najważniejsze dla branży tematy. Skupimy się na doświadczeniach praktyków, uzupełnionych przez głos nauki i kluczowych dostawców technologii.
W ścieżce dedykowane sesje eksperckie:
- Kultura Bezpieczeństwa Żywności - przełamywanie barier organizacyjnych i zaangażowania kadry managerskiej
- Bądź gotowy na kryzys – podejście holistyczne: od procedur do działań
- Strategie dla Listeria – limit "zero" dla produktów RTE i co dalej?
- Genotypowanie jako narzędzie dochodzeń epidemiologicznych i zarządzania ryzykiem
- Nowe i rosnące zagrożenia chemiczne i biologiczne
Do sesji w tej ścieżce zaprosiliśmy najwięcej praktyków z firm produkcyjnych, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami.
W STRONĘ zRÓWNOWAŻONEJ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I OPAKOWAŃ
.png)
Dawno nie było tak intensywnej dyskusji i sporu o kształt polityki, jak wokół zagadnień związanych z ROP. Ale wyzwań jest więcej: pakiet PPRW, SUP i inne zobowiązania na ścieżce do zrównoważonej produkcji.
W tej ścieżce zaplanowaliśmy dwie perspektywy:
- Stan prawny – gdzie się znajdujemy na dzień, w którym odbywać się będzie Summit
- Gotowość technologiczna branży
W ścieżce dedykowane sesje eksperckie:
- Zrównoważony rozwój i opakowania – stan prawny: co wiemy, na co czekamy?
- Gotowość technologiczna branży opakowaniowej i spożywczej na nowe regulacje
- Surowce zrównoważone – rolnictwo przyszłości
Ścieżka Zgodność
.png)
Ta ścieżka ma charakter uniwersalny i przekrojowy – eksperci prawni pojawią się w różnych sesjach tematycznych tam, gdzie konieczne jest szczególne spojrzenie na kwestie zgodności z regulacjami.
Ze względu na ogrom nowych wyzwań regulacyjnych nie zabraknie również w pełni dedykowanych sesji.
Już tradycyjnie FoodFakty zaprosiły wszystkie najistotniejsze kancelarie i firmy eksperckie z zakresu regulacji i zgodności produktowych. Dla wszystkich ekspertów znajdzie się miejsce na wypowiedzi i dyskusje kuluarowe.
W sumie przygotowanych dla Państwa będzie kilkadziesiąt wystąpień z obszaru zgodności. Jak zawsze obowiązuje koncentracja na praktycznych aspektach wybranych wyzwań regulacyjnych.
DEBATY EKSPERCKIE / WELCOME PARTY
.png)
FoodFakty Summit to również debata i networking. W pierwszym dniu zapraszamy uczestników na dwie ważne debaty:
-
DEBATA 1 – Jakość na eksport
Celem debaty jest próba odpowiedzi na pytanie, czy eksport wymaga od producentów innego podejścia do kwestii jakości. Omówimy wybrane rynki eksportowe i przewagi, które można zbudować odpowiednim podejściem do aspektu jakości. -
DEBATA 2 – Systemy żywności jutra
Dyskusja nie tylko o żywności w rozumieniu produktu, ale również o perspektywie menedżera jakości i bezpieczeństwa jako elementu przyszłych systemów żywności.
WELCOME PARTY – 18:00 – 21:00
Pierwszy dzień FoodFakty Summit zakończymy spotkaniem koleżeńskim w sprawdzonej formule
Welcome Party
z nieodłącznym dla FoodFakty dance floor.
Prelegenci
Wydarzenie skierowane do
Program
Szczegółowy program już wkrótce!
Warunki uczestnictwa
MIEJSCE FOODFAKTY SUMMIT: Budynek Alchemium, Ul. Żeromskiego 114, Łódź
Parkingi płatne we własnym zakresie w ramach dostępności na terenie kampusu lub okolicznych ulicach.
POZNAJ OPINIE ZESZŁOROCZNYCH UCZESTNIKÓW
Możliwości udziału w Summit
Wydarzenie realizowane w ramach misji - Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności |
||||
---|---|---|---|---|
Cena udziału w Summit | Rabat | Cały FoodFakty Summit |
Pierwszy dzień + Welcome Party* |
Drugi dzień** |
Cena bazowa > |
1790 | 1240 | 900 | |
Ścieżki rabatowe: | ||||
1. Rejestracja z podaniem kodu rabatowego wybranego Partnera wydarzenia
2. Rejestracja z podaniem organizacji branżowej będącej Partnerem wydarzenia
|
20% | 1430 | 1090 | 720 |
Pracownicy firm klientów Strefy Managera | 30% | 1250 | 970 | 630 |
Kolejne osoby z tej samej firmy | 40% | 1070 | 740 | 540 |
Administracja państwowa / Nauka | 50% | 890 | 620 | 450 |
* Cena dotyczy również konfiguracji (Debata + Welcome Party + drugi dzień)
** Cena dotyczy również (Pierwszy dzień bez Welcome Party )
Opcja dla firm nie spełniających warunków udziału powyżej - Oficjalny Przedstawiciel firmy |
Cały FoodFakty Summit |
Wybrany dzień FoodFakty Summit |
Cena netto / osoba |
||
Opcja dla firm, które są np. dostawcami dla branży spożywczej - Oficjalny Przedstawiciel Firmy - (cena zawiera umieszczenie loga firmy w sekcji Partnerzy wspierający; możliwość ustawienia roll-upu na terenie FoodFakty Summit, transparentne reprezentowanie firmy) |
2000 PLN |
1500 PLN |
UWAGA:
- Rabaty nie sumują się – należy wybrać jedną ze ścieżek rabatowych najdogodniejszą dla Państwa firmy.
- Cena nie zawiera kosztu hoteli - LISTA HOTELI I INFORMACJE O RABATACH (Ilość miejsc hotelowych może ulegać ograniczeniom w tym terminie, rekomendujemy jak najszybszą rezerwację).
- Szczegółowe warunki udziału
WYPEŁNIJ FORMULARZ PRE-REJESTRACJI - SKONTAKTUJEMY SIĘ NIEZWŁOCZNIE W CELU DOPRECYZOWANIA UDZIAŁU I POTWIERDZENIA WARUNKÓW
Organizatorzy


