Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych

Kategoria:

Na Łotwie potwierdzono ognisko zakażeń wywołane patogennymi szczepami Escherichia coli, które objęło co najmniej 77 osób – w tym 41 dzieci oraz 5 dorosłych pracowników placówek edukacyjnych. Analiza genomowa ujawniła obecność dwóch serotypów: E. coli O26:H11 i O103:H2. Źródłem zakażeń prawdopodobnie były produkty mleczne firmy PKS „Straupe”, dostarczane do wszystkich instytucji objętych dochodzeniem epidemiologicznym.

Analiza ogniska zakażeń i wyniki sekwencjonowania

Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez łotewskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (SPKC), między 19 marca a 16 kwietnia 2025 roku potwierdzono 77 przypadków zakażeń E. coli. W 57 przypadkach wykonano sekwencjonowanie genomów bakterii – 46 z nich zostało powiązanych z ogniskiem i wykazało obecność dwóch serotypów: E. coli O26:H11 (enterohemorrhagic) oraz O103:H2 (enteropathogenic).

Zakażenia dotyczyły głównie dzieci uczęszczających do przedszkoli i szkół – odnotowano 41 przypadków wśród dzieci oraz 5 u dorosłych pracowników placówek edukacyjnych. Łącznie 22 osoby wymagały hospitalizacji, a u 14 dzieci rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) – poważne powikłanie związane z infekcjami STEC (Shiga toxin-producing E. coli).

Dodatkowo w 21 placówkach edukacyjnych zidentyfikowano 12 kolejnych przypadków zakażeń dzieci, których próbek nie udało się zsekwencjonować, ale które zostały uznane za powiązane z ogniskiem ze względu na wspólny kontekst epidemiologiczny.

Źródło zakażeń: mleczne produkty od PKS „Straupe”

SPKC we współpracy z łotewską inspekcją weterynaryjno-sanitarną (PVD) przeanalizowało łańcuch dostaw do placówek edukacyjnych objętych ogniskiem. Jedynym wspólnym dostawcą była mleczarnia PKS „Straupe”, która bezpośrednio (lub pośrednio) zaopatrywała wszystkie instytucje, w których wystąpiły przypadki zakażeń.

Sekwencjonowanie wykazało także genetycznie identyczny szczep E. coli O26:H11 u dziecka, które nie uczęszczało do placówki edukacyjnej, ale spożywało produkty tej samej firmy – co dodatkowo wzmocniło podejrzenie dotyczące źródła zakażeń.

Dalsze ustalenia i testy w firmie

W trakcie dochodzenia wykonano badania pracowników PKS „Straupe”. Choć nie wykryto u nich głównych serotypów odpowiedzialnych za ognisko, to u czterech z nich potwierdzono obecność E. coli O75:H38. Ten sam serotyp wykryto również w czterech placówkach edukacyjnych, które korzystały z produktów firmy, ale nie były objęte pierwotnym ogniskiem. Łącznie przypadki te tworzyły spójny klaster epidemiologiczny.

Instytut BIOR wykrył również obecność genów vtx, kodujących toksyny Shiga, w sześciu próbkach żywności – głównie w surowym mleku, zarówno pochodzącym z produktów gotowych, jak i z trzech gospodarstw mlecznych. Wyniki te potwierdzają skażenie żywności szczepami enterohemorrhagic E. coli (EHEC)

Trudności i ograniczenia w dochodzeniu

SPKC zwróciło uwagę na kilka wyzwań w trakcie prowadzenia dochodzenia epidemiologicznego:

  • niemożność przeprowadzenia ankiet z wszystkimi rodzinami,

  • długi okres inkubacji E. coli, co utrudniło pobranie reprezentatywnych próbek produktów,

  • techniczne trudności w izolacji czystych kultur bakterii do dalszej charakterystyki,

Wnioski SPKC

  1. Potwierdzono ognisko zakażeń wywołane przez serotypy E. coli O26:H11 i O103:H2.

  2. Wszystkie przypadki powiązano z placówkami korzystającymi z produktów PKS „Straupe”.

  3. Nie zidentyfikowano innych wspólnych czynników ryzyka poza konsumpcją produktów tej firmy.

  4. Potwierdzenie obecności patogenów w surowym mleku i gotowych produktach mlecznych.

  5. Zidentyfikowano osobny klaster przypadków E. coli O75:H38 u pracowników i dzieci – również powiązany z produktami PKS „Straupe”.

Znaczenie dla branży spożywczej

Sprawa zakażeń E. coli na Łotwie pokazuje, jak istotne jest skuteczne monitorowanie łańcucha dostaw oraz szybkie wdrażanie badań genetycznych (WGS) w analizie przypadków zatrucia pokarmowego. Przykład ten może stanowić sygnał ostrzegawczy również dla producentów mleka i jego przetworów w całej Europie – szczególnie w kontekście produktów dostarczanych do placówek opieki nad dziećmi.

Źródło: SPKC

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.