Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rekordowy wybuch zakażeń Salmonellą zdominował dane o chorobach przenoszonych przez żywność w Norwegii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2024 roku w Norwegii odnotowano mniej ognisk chorób przenoszonych przez żywność niż rok wcześniej, ale liczba osób, które zachorowały, była znacznie wyższa. Stało się tak głównie z powodu największego od dziesięcioleci wybuchu Salmonelli.

W wyniku kilku ognisk liczba przypadków salmonellozy osiągnęła najwyższy poziom od ponad dekady. W 2024 roku zgłoszono 1 197 zakażeń, podczas gdy rok wcześniej było ich 756. Ponad połowa pacjentów (575 osób) zaraziła się w Norwegii.

Dane pochodzą z opublikowanego przez Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) raportu rocznego dotyczącego chorób odzwierzęcych i przenoszonych przez żywność oraz wodę.

Największy od lat wybuch Salmonelli

„Ogólnie rzecz biorąc, liczba zachorowań związanych z żywnością, wodą i zwierzętami utrzymuje się na podobnym poziomie jak w latach poprzednich. Jednak w ostatnich latach widzimy wyraźny wzrost zakażeń Salmonellą, co wynika z powrotu do poziomów sprzed pandemii oraz kilku ognisk krajowych w 2024 roku” – wyjaśnia Siri Feruglio z FHI.

Za wzrost odpowiada m.in. największe ognisko salmonellozy w Norwegii od lat 80., w którym zakaziło się ponad 230 osób. Źródłem zakażenia były kiełki lucerny wyprodukowane z importowanych nasion. Zidentyfikowano w nim kilka różnych serotypów, w tym Salmonella Typhimurium, Newport, Kisarawe i Kinondoni.

Wśród wszystkich zakażeń Salmonellą 420 osób trafiło do szpitala. Najwięcej przypadków dotyczyło osób w wieku 50–59 lat. Najczęściej wykrywanym serotypem wśród ogółu pacjentów była Salmonella Enteritidis, zwłaszcza w przypadkach związanych z podróżami zagranicznymi.

Campylobacter wciąż najczęstszy

Podobnie jak w poprzednich latach, najwięcej zakażeń wywołały bakterie Campylobacter. W 2024 roku zgłoszono 3 091 przypadków – nieco więcej niż w 2023 roku (3 033). Niemal 900 pacjentów wymagało hospitalizacji. Wśród osób z ustalonym miejscem zakażenia połowa (1 126) zaraziła się w Norwegii, a pozostali za granicą – najczęściej w Hiszpanii, Turcji i Tajlandii.

Nie zidentyfikowano żadnych większych ognisk kampylobakteriozy.

E. coli groźny dla najmłodszych

W 2024 roku zgłoszono również 656 przypadków zakażenia enterokrwotocznymi szczepami E. coli (EHEC) – podobnie jak w rekordowym 2023 roku. Większość pacjentów (71%) zaraziła się na terenie Norwegii. Najwięcej zachorowań dotyczyło dzieci do 9. roku życia.

U trzech dzieci rozwinął się hemolityczno-mocznicowy zespół (HUS), najpoważniejsze powikłanie EHEC. Wszystkie te przypadki miały miejsce w Norwegii.

Mniej przypadków listeriozy

W 2024 roku zgłoszono 30 przypadków listeriozy – mniej niż rok wcześniej (39). Wszyscy pacjenci trafili do szpitala, a większość należała do grupy wiekowej 70–79 lat. Zakażenia występowały głównie w kraju. Nie odnotowano żadnych ognisk tej choroby.

Konsekwencje dla branży spożywczej

Wzrost zakażeń Salmonellą i E. coli, a także udział importowanych surowców w wykrytych ogniskach, wskazują na istotną rolę kontroli jakości, identyfikowalności i nadzoru nad łańcuchem dostaw. Dane z raportu FHI pokazują, że nawet pojedyncze incydenty mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie publiczne i system bezpieczeństwa żywności.

Źródło: FHI

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.