Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Największe ognisko zakażeń Salmonellą w Norwegii od 50 lat – winne kiełki lucerny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norwegia zmaga się z największym ogniskiem zakażeń chorób przenoszonych drogą pokarmową od prawie 50 lat. Rozprzestrzeniło się na różne regiony kraju i doprowadziło do hospitalizacji kilkudziesięciu osób. Według danych Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego (FHI) potwierdzono 230 przypadków zakażenia Salmonellą, co czyni to ognisko jednym z najpoważniejszych w ostatnich dekadach. Spośród zakażonych 105 osób zostało zainfekowanych serotypem Salmonella Newport, natomiast 120 osób Salmonella Typhimurium, co wskazuje na szeroką skalę skażenia. Pozostałych pięć przypadków dotyczy innych, rzadziej występujących wariantów tej bakterii. Wstępne ustalenia, poparte wynikami badań mikrobiologicznych, wskazują, że źródłem zakażenia są ekologiczne kiełki lucerny, które były spożywane przez wielu pacjentów przed wystąpieniem objawów choroby.

Rozprzestrzenianie się zakażeń

Pacjenci zaczęli chorować od połowy października do połowy grudnia 2024 roku. Zakres wiekowy zakażonych osób wynosi od poniżej pierwszego roku życia do 90 lat, z medianą wieku wynoszącą 47,5 roku. Spośród wszystkich chorych 159 to kobiety, a 76 osób wymagało hospitalizacji. Przypadki zakażeń odnotowano w całym kraju, przy czym najwięcej zarejestrowano w regionie Vestland (72), a następnie Akershus (24), Trøndelag (19), Oslo (18), Innlandet (15), Møre og Romsdal (13), Rogaland (12), Telemark (11), Vestfold (11), Østfold (11), Agder (7), Buskerud (7), Finnmark (5), Troms (3) i Nordland (2).

Podejrzane kiełki lucerny i źródło skażenia

W listopadzie 2024 roku firma Norske Spirer wycofała z rynku ekologiczne kiełki lucerny po wykryciu potencjalnego skażenia Salmonella. Ustalono, że nasiona używane do ich produkcji pochodziły od dużego europejskiego dostawcy, który zaopatrywał również inne kraje Unii Europejskiej. Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet) i Norweski Instytut Weterynaryjny potwierdziły obecność tej samej bakterii w kiełkach, co w próbkach pobranych od pacjentów.

Podobna sytuacja miała miejsce w Szwecji, gdzie od sierpnia do listopada 2024 roku zachorowało 100 osób zakażonych Salmonella Typhimurium – także w wyniku spożycia ekologicznych kiełków lucerny. Zarówno Norwegia, jak i Szwecja otrzymały nasiona do ich produkcji od tego samego dostawcy.

Dochodzenie i środki zaradcze

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego prowadzi dochodzenie we współpracy z lokalnymi władzami sanitarnymi, Mattilsynet, Norweskim Instytutem Weterynaryjnym oraz laboratoriami mikrobiologicznymi. Konsumentom zalecono utylizację wszystkich kiełków lucerny pochodzących z podejrzanych partii. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) badają sprawę, by zapobiec podobnym ogniskom zakażeń w przyszłości.

Wnioski i zagrożenie dla konsumentów

Ognisko zakażeń w Norwegii pokazuje, jak duże ryzyko może nieść spożywanie nieodpowiednio zabezpieczonych produktów spożywczych, zwłaszcza kiełków, które są często spożywane na surowo. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności podkreślają konieczność stosowania surowych procedur kontroli jakości oraz monitorowania całego łańcucha dostaw żywności, aby uniknąć przyszłych zakażeń.

Źródła: Norwegian Institute of Public Health,

Mattilsynet – Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.