Policja cywilna Rio de Janeiro przeprowadziła na początku stycznia 2025 r. operację kontrolną skierowaną przeciwko firmie zlokalizowanej w Três Rios. Operację tą nazwano Operation Carne Fraca, jednak jej wyników nie należy wiązać z wynikami operacji o tej samej nazwie opublikowanymi w 2017 r. Funkcjonariusze wykonali nakazy przeszukania i zajęcia produktów pod adresami osób, powiązanych ze śledztwem. Doprowadzono także do aresztowania czterech osób.
Nabycie i dystrybucja mięsa z rzekomym zamiarem przeznaczenia na paszę
Przeprowadzone dochodzenie na przełomie maja i czerwca 2024 r. wykazało, że przedstawiciele podejrzanej firmy nabyli 800 ton zepsutej wołowiny, która miała kontakt z wodą powodziową w Porto Alegre. Zakład skorzystał z sytuacji, kiedy to ulewne deszcze i powodzie zdewastowały stan Rio Grande do Sul. Podejrzani zapewniali, że ich zamiarem była produkcja paszy dla zwierząt.
Dalsze czynności wykazały jednak, że grupa dystrybuowała mięso innym firmom, osiągając przy tym zysk przekraczający 1000%. Ich działania narażały jednak na ryzyko konsumentów w całej Brazylii. Dochodzenie jest nadal kontynuowane, a podejrzanym mogą zostać postawione zarzuty udziału w przestępstwie, przyjmowania kradzionych towarów oraz fałszowania i korupcji żywnościowej.
Dodatkowe działania i konfiskata
Również podczas innej operacji kontrolnej funkcjonariusze policji cywilnej z Departamentu Ochrony Konsumentów (Decon) skonfiskowali dwie tony mięsa, które ich zdaniem także nie nadawało się do spożycia. Dokonano tego w Duque de Caxias. Działania podjęto w wyniku otrzymanych wcześniej skarg odnoszących się do sprzedaży zepsutych produktów. Podczas wizyty służb inspekcyjnych, dwóch kierowników sklepów uciekło, a pozostali pracownicy zostali przewiezieni na posterunek w celu złożenia zeznań. Rozpoczęto działania mające na celu ustalenie odpowiedzialności kierowników oraz zamknięto ten supermarket. Funkcjonariusze badają także, czy zajęte produkty powiązane są ze sprzedażą mięsa, które ucierpiało podczas powodzi w Porto Alegre.
Źródła:
https://g1.globo.com/economia/agronegocios/noticia/2025/01/23/flagrante-de-carne-podre-no-mercado-como-saber-se-o-alimento-esta-improprio-para-o-consumo.ghtml
https://g1.globo.com/rj/rio-de-janeiro/noticia/2025/01/22/operacao-da-delegacia-do-consumidor-em-tres-rios.ghtml
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.