Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) za pośrednictwem odpowiednich jednostek operacyjnych przeprowadził kontrole sektora spożywczego, które doprowadziły do ujawnienia niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz konfiskaty łącznie ponad 18 ton produktów.
Dystrybucja niezdatnego do spożycia mięsa
Niezgodności z przepisami wykazała kontrola ukierunkowana na zakład przetwórstwa spożywczego zlokalizowany w gminie Ponte de Lima. Działania przeprowadzone przez Jednostkę Operacyjną Barcelos doprowadziły do wykrycia obecności produktów mięsnych, które przechowywane były w zaawansowanym stanie zepsucia, czyniąc je tym samym niezdatnymi do spożycia przez ludzi. Służby skonfiskowały 1,2 tony mięsa, w tym wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego. Produkty te pomimo złego stanu, przeznaczone były na sprzedaż konsumentom za pośrednictwem portali społecznościowych. Przeprowadzona ekspertyza potwierdziła niezdatność tych produktów do spożycia, stąd też większość z nich przekazano do zniszczenia. Część przeznaczono natomiast do spożycia przez zwierzęta.
Rozpoczęte działania skutkowały także wszczęciem postępowania karnego w sprawie posiadania i dystrybucji nieprawidłowych środków spożywczych bez zachowania obowiązkowych wymogów. Podjęto także decyzję o zawieszeniu działalności zakładu ze względu na brak odpowiednich warunków sanitarnych, odpowiedniej czystości, higieny oraz licencji. Łączna wartość zajętego towaru wyniosła 3500 euro.
Brak zapewnienia odpowiedniej identyfikacji produktów
Także Jednostka Operacyjna Porto przeprowadziła kontrolę przemysłowych zakładów magazynowych zlokalizowanych w gminach Guimarães, Fafe i Póvoa de Varzim. Przeprowadzane działania miały na celu potwierdzenie zapewnienia zgodności z prawnymi normami bezpieczeństwa żywności i działalności gospodarczej. W przypadku trzech sprawdzanych zakładów zdecydowano o zawieszeniu ich działalności z powodu nielegalnego magazynowania oraz wprowadzania do obrotu produktów pozbawionych odpowiedniego znaku identyfikacyjnego. Działania służb doprowadziły do zajęcia ponad 17 ton różnych środków spożywczych, także 313 kg żywych skorupiaków o szacunkowej wartości 68 000 euro.
Wszczęto również trzy postępowania związane z wykroczeniami administracyjnymi z powodu braku obecności weterynaryjnego numeru kontroli (VNC). Jest to obowiązkowy numer, nadawany przez właściwe organy, który gwarantuje przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności i przepisów prawnych
Źródła:
- https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-12-toneladas-de-produtos-carneos-improprios-para-consumo-e-suspende-atividade-de-estabelecimento.aspx
- https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-suspende-atividade-de-3-armazens-ilegais-e-apreende-mais-de-17-toneladas-de-generos-alimenticios-operacao-deposito.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.