Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie ponad 18 ton produktów w ramach przeprowadzonych kontroli w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) za pośrednictwem odpowiednich jednostek operacyjnych przeprowadził kontrole sektora spożywczego, które doprowadziły do ujawnienia niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz konfiskaty łącznie ponad 18 ton produktów.

Dystrybucja niezdatnego do spożycia mięsa

Niezgodności z przepisami wykazała kontrola ukierunkowana na zakład przetwórstwa spożywczego zlokalizowany w gminie Ponte de Lima. Działania przeprowadzone przez Jednostkę Operacyjną Barcelos doprowadziły do wykrycia obecności produktów mięsnych, które przechowywane były w zaawansowanym stanie zepsucia, czyniąc je tym samym niezdatnymi do spożycia przez ludzi. Służby skonfiskowały 1,2 tony mięsa, w tym wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego. Produkty te pomimo złego stanu, przeznaczone były na sprzedaż konsumentom za pośrednictwem portali społecznościowych. Przeprowadzona ekspertyza potwierdziła niezdatność tych produktów do spożycia, stąd też większość z nich przekazano do zniszczenia. Część przeznaczono natomiast do spożycia przez zwierzęta.

Rozpoczęte działania skutkowały także wszczęciem postępowania karnego w sprawie posiadania i dystrybucji nieprawidłowych środków spożywczych bez zachowania obowiązkowych wymogów. Podjęto także decyzję o zawieszeniu działalności zakładu ze względu na brak odpowiednich warunków sanitarnych, odpowiedniej czystości, higieny oraz licencji. Łączna wartość zajętego towaru wyniosła 3500 euro.

Brak zapewnienia odpowiedniej identyfikacji produktów

Także Jednostka Operacyjna Porto przeprowadziła kontrolę przemysłowych zakładów magazynowych zlokalizowanych w gminach Guimarães, Fafe i Póvoa de Varzim. Przeprowadzane działania miały na celu potwierdzenie zapewnienia zgodności z prawnymi normami bezpieczeństwa żywności i działalności gospodarczej. W przypadku trzech sprawdzanych zakładów zdecydowano o zawieszeniu ich działalności z powodu nielegalnego magazynowania oraz wprowadzania do obrotu produktów pozbawionych odpowiedniego znaku identyfikacyjnego. Działania służb doprowadziły do zajęcia ponad 17 ton różnych środków spożywczych, także 313 kg żywych skorupiaków o szacunkowej wartości 68 000 euro.

Wszczęto również trzy postępowania związane z wykroczeniami administracyjnymi z powodu braku obecności weterynaryjnego numeru kontroli (VNC). Jest to obowiązkowy numer, nadawany przez właściwe organy, który gwarantuje przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności i przepisów prawnych

Źródła:

  1. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-12-toneladas-de-produtos-carneos-improprios-para-consumo-e-suspende-atividade-de-estabelecimento.aspx
  2. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-suspende-atividade-de-3-armazens-ilegais-e-apreende-mais-de-17-toneladas-de-generos-alimenticios-operacao-deposito.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.