Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie 29 ton nielegalnego alkoholu w Stambule po śmierci 34 osób z powodu zatrucia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Biuro Gubernatora Stambułu 16 stycznia 2025 r. opublikowało komunikat prasowy, dotyczący zapobiegania sprzedaży oraz spożywania podrobionego i nielegalnego alkoholu. Biuro podjęło szereg działań w celu skutecznego zwalczania spożycia i sprzedaży nielegalnego alkoholu, który bezpośrednio zagraża bezpieczeństwu obywateli w Stambule. Problemy te nasiliły się w ostatnich miesiącach.

W ciągu dwóch tygodni zmarły 34 osoby w wyniku zatrucia alkoholem

W Stambule od 1 do 13 stycznia 2025 r. w wyniku zatrucia alkoholem zmarły 34 osoby. Władze zintensyfikowały walkę z nielegalną sprzedażą alkoholu i od początku stycznia:

  • Zatrzymano 15 osób podejrzanych o dystrybucję dużych ilości podrobionego alkoholu
  • Zabezpieczono 29 ton podrobionego i nielegalnego alkoholu
  • Cofnięto licencje na prowadzenie działalności 64 firmom z powodu wykrycia sprzedaży zafałszowanego i nielegalnego alkoholu

Dodatkowe działania podjęte przez władze Stambułu

Władze Stambułu podjęły dodatkowe działania w celu skuteczniejszej walki ze sprzedażą nielegalnego alkoholu. Jedno z zarządzeń zobowiązało przedsiębiorców zajmujących się sprzedażą alkoholu do zainstalowania systemu kamer, który może nagrywać w wysokiej rozdzielczości 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, a nagrania mają być przechowywane przez okres 30 dni.

Kolejno zaostrzono wymagania dotyczące uzyskania koncesji, a przedsiębiorstwom niespełniającym nowych kryteriów cofnięto już wydane koncesje.

Ponadto powołano specjalne zespoły składające się z przedstawicieli różnych służb i organów kontrolnych. Grupy te mają prowadzić liczne kontrole w trakcie całej doby.

Władze opublikowały oficjalny komunikat i liczą na pomoc społeczeństwa, które będzie informowało o podejrzanych sytuacjach pod numerem alarmowym.

Źródło: http://www.istanbul.gov.tr/basin-aciklamasi-2025-4-sahte-kacak-alkol-satisi-ve-tuketiminin-onlenmesine-yonelik

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł napojowy

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.