W opublikowanym przez policję z prowincji Dak Lak oświadczeniu, zatrzymani podejrzani przyznali się do wykorzystywania bezbarwnego płynu zawierającego 6-benzyloaminopurynę.
Jest to stymulant wzrostu roślin oparty na cytokininach, który nie jest zatwierdzony do użycia w produkcji żywności ani wymieniony jako dozwolony pestycyd w Wietnamie. Wstępne dochodzenie ujawniło, że zatrzymane 4 osoby były częścią grup Southern Bean Sprouts Association oraz Bean Sprouts Makers Association, które podejrzane są o naruszanie standardów bezpieczeństwa żywności.
Pożądane działanie niedozwolonego środka
Firma Lam Dao Trading Co.Ltd. posiada dwa zakłady produkujące kilka ton kiełków fasoli nasączonych zakazaną substancją. Jej właściciel przyznał się, że pozyskał informacje z różnych źródeł w jaki sposób fałszować kiełki fasoli, aby skrócić ich korzenie i sprawić by pędy były grubsze, nadając tym samym im atrakcyjniejszy wygląd. Swoje działania tłumaczył nieuczciwymi działaniami prowadzonymi przez resztę konkurencji na rynku.
Przeprowadzona przez policję inspekcja wykazała także, że główny sprzedawca żywności i artykułów spożywczych w tym regionie - Bach Hoa Xanh, kupował od firmy około 300 kg kiełków dziennie.
Metody wykorzystywane przez Dao, stały się także podstawą działania innych firm. Ujawniono, że również właściciel innego zakładu produkującego kiełki fasoli, przejął metodę fałszowania od właściciela firmy Lam Dao Trading. Kupował on toksyczną substancję, a następnie produkował około 2,2 tony zafałszowanych kiełków dziennie, które dystrybuował handlowcom w całej prowincji Dak Lak.
Przedmiot konfiskaty
Departament Policji w Dak Lak przeprowadził jednocześnie inspekcje w sześciu kolejnych zakładach produkcji kiełków fasoli prowadzonych przez oskarżonych. Władze skonfiskowały 20 357 kg kiełków fasoli poddanych działaniu 6-benzyloaminopuryny o wartości około 16 200 USD. Dodatkowo wśród zajętych artykułów znalazło się: 7934 kg gotowych kiełków fasoli, 12 423 kg nasączonych kiełków przeznaczonych do produkcji oraz 37 plastikowych puszek zawierających w sumie 135 litrów niedozwolonego płynu. Dochodzenie ujawniło sprzedaż około 2900 ton poddanych obróbce chemicznej kiełków fasoli w 2024 roku, przy czym dzienna produkcja wahała się od 8 do 10 ton.
Źródło: https://vietnamnet.vn/en/dak-lak-2-900-tons-of-contaminated-bean-sprouts-hit-the-market-2356704.html
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.