Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dystrybucja na rynek zafałszowanych nielegalnym środkiem kiełków fasoli – inspekcje w Wietnamie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W opublikowanym przez policję z prowincji Dak Lak oświadczeniu, zatrzymani podejrzani przyznali się do wykorzystywania bezbarwnego płynu zawierającego 6-benzyloaminopurynę.

Jest to stymulant wzrostu roślin oparty na cytokininach, który nie jest zatwierdzony do użycia w produkcji żywności ani wymieniony jako dozwolony pestycyd w Wietnamie. Wstępne dochodzenie ujawniło, że zatrzymane 4 osoby były częścią grup Southern Bean Sprouts Association oraz Bean Sprouts Makers Association, które podejrzane są o naruszanie standardów bezpieczeństwa żywności.

Pożądane działanie niedozwolonego środka 

Firma Lam Dao Trading Co.Ltd. posiada dwa zakłady produkujące kilka ton kiełków fasoli nasączonych zakazaną substancją.  Jej właściciel przyznał się, że pozyskał informacje z różnych źródeł w jaki sposób fałszować kiełki fasoli, aby skrócić ich korzenie i sprawić by pędy były grubsze, nadając tym samym im atrakcyjniejszy wygląd. Swoje działania tłumaczył nieuczciwymi działaniami prowadzonymi przez resztę konkurencji na rynku.

Przeprowadzona przez policję inspekcja wykazała także, że główny sprzedawca żywności i artykułów spożywczych w tym regionie - Bach Hoa Xanh, kupował od firmy około 300 kg kiełków dziennie.

Metody wykorzystywane przez Dao, stały się także podstawą działania innych firm. Ujawniono, że również właściciel innego zakładu produkującego kiełki fasoli, przejął metodę fałszowania od właściciela firmy Lam Dao Trading.  Kupował on toksyczną substancję, a następnie produkował około 2,2 tony zafałszowanych kiełków dziennie, które dystrybuował handlowcom w całej prowincji Dak Lak.

Przedmiot konfiskaty

Departament Policji w Dak Lak przeprowadził jednocześnie inspekcje w sześciu kolejnych zakładach produkcji kiełków fasoli prowadzonych przez oskarżonych. Władze skonfiskowały 20 357 kg kiełków fasoli poddanych działaniu 6-benzyloaminopuryny o wartości około 16 200 USD. Dodatkowo wśród zajętych artykułów znalazło się: 7934 kg gotowych kiełków fasoli, 12 423 kg nasączonych kiełków przeznaczonych do produkcji oraz 37 plastikowych puszek zawierających w sumie 135 litrów niedozwolonego płynu. Dochodzenie ujawniło sprzedaż około 2900 ton poddanych obróbce chemicznej kiełków fasoli w 2024 roku, przy czym dzienna produkcja wahała się od 8 do 10 ton.

Źródło: https://vietnamnet.vn/en/dak-lak-2-900-tons-of-contaminated-bean-sprouts-hit-the-market-2356704.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.