Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa (NIFA) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłosił w dn. 20.01 br. inwestycję w wysokości 14 milionów dolarów na wsparcie badań nad bezpieczeństwem żywności, działań informacyjnych i szkoleń pracowników. Inwestycja ta sfinansuje badania i działania mające na celu wzmocnienie bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.
Zapewnienie wszystkim Amerykanom stałego i równego dostępu do zdrowej, bezpiecznej i niedrogiej żywności niezbędnej do optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia jest podstawowym priorytetem USDA. Od badań po edukację i szkolenia, projekty finansowane w ramach tych inicjatyw będą działać na rzecz zmniejszenia ryzyka skażenia żywności, rozwijać technologie przetwarzania żywności, lepiej wyposażać małych rolników i wiele więcej” — powiedział dyrektor USDA NIFA dr Manjit Misra.
Program Food Safety and Defense
NIFA inwestuje 4,5 mln USD w celu wsparcia badań w ramach swojego programu Food Safety and Defense, który finansuje podstawowe i stosowane projekty badawcze mające na celu zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia żywności poprzez opracowanie metod i procedur identyfikacji, wykrywania, enumeracji, redukcji i/lub łagodzenia patogenów, alergenów, zagrożeń fizycznych lub metali ciężkich w żywności. Program finansuje również projekty, które opracowują i weryfikują innowacyjne technologie przetwarzania żywności, produkcji, pakowania, czyszczenia i dezynfekcji w celu zmniejszenia obecności patogenów w zakładach przetwórstwa żywności.
Wśród finansowanych projektów, Emory University w Georgii będzie pracować nad ulepszeniem testowania produktów. Testy laboratoryjne produktów mogą wykrywać fragmenty wirusa na produktach, ale nie mogą stwierdzić, czy fragmenty wirusa są zakaźne i czy spowodują chorobę u konsumentów. Projekt opracuje ulepszone testy laboratoryjne produktów, takich jak maliny i sałata, aby stwierdzić, czy wykryty wirus jest zakaźny.
Ponadto NIFA inwestuje 9,6 mln dolarów w projekty w ramach swojego programu Food Safety Outreach Program (FSOP), który zapewnia dostosowane do potrzeb szkolenia, edukację i pomoc techniczną w zakresie bezpieczeństwa żywności dla operatorów małych i średnich gospodarstw rolnych oraz zakładów przetwórstwa żywności; doświadczonych, początkujących i niedostatecznie obsługiwanych rolników i hodowców oraz drobnych hurtowników zajmujących się sprzedażą warzyw i owoców.
Wśród finansowanych projektów znajduje się wielostanowy wysiłek na rzecz budowy infrastruktury współpracy kierowanej przez University of Florida na południowym wschodzie, aby wspierać szkolenia w zakresie zgodności z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności, edukację i działania rozszerzające w branży produktów rolnych. W projekcie uczestniczą Alabama, Arkansas, Floryda, Georgia, Kentucky, Luizjana, Missisipi, Karolina Północna, Oklahoma, Karolina Południowa, Tennessee, Teksas i Wirginia.
Przeczytaj także
Rynek redukcji i recyklingu odpadów F&B w Chinach stwarza obiecujące możliwości dla europejskich MŚP, ze względu na silne wsparcie polityczne, rosnący popyt na zrównoważone produkty, dojrzałe łańcuchy przemysłowe i innowacje technologiczne w takich obszarach jak biotworzywa sztuczne i przetwarzanie odpadów na energię. MŚP z UE, często wyposażone w innowacyjne i wysoko cenione rozwiązania certyfikowane przez EFSA, mogą wykorzystać te mocne strony, aby odnieść sukces.
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.
Dual quality, czyli różnice w składzie produktów sprzedawanych pod tą samą marką w różnych krajach UE, to praktyka zakazana, lecz wciąż spotykana. Naukowcy z Łukasiewicz – PIT i Politechniki Poznańskiej stworzyli narzędzie Produktoskop, które dzięki sztucznej inteligencji pomoże skuteczniej wykrywać takie przypadki.