Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USDA inwestuje 14 mln USD w działania na rzecz bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa (NIFA) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłosił w dn. 20.01 br. inwestycję w wysokości 14 milionów dolarów na wsparcie badań nad bezpieczeństwem żywności, działań informacyjnych i szkoleń pracowników. Inwestycja ta sfinansuje badania i działania mające na celu wzmocnienie bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.

Zapewnienie wszystkim Amerykanom stałego i równego dostępu do zdrowej, bezpiecznej i niedrogiej żywności niezbędnej do optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia jest podstawowym priorytetem USDA. Od badań po edukację i szkolenia, projekty finansowane w ramach tych inicjatyw będą działać na rzecz zmniejszenia ryzyka skażenia żywności, rozwijać technologie przetwarzania żywności, lepiej wyposażać małych rolników i wiele więcej” — powiedział dyrektor USDA NIFA dr Manjit Misra.

Program Food Safety and Defense

NIFA inwestuje 4,5 mln USD w celu wsparcia badań w ramach swojego programu Food Safety and Defense, który finansuje podstawowe i stosowane projekty badawcze mające na celu zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia żywności poprzez opracowanie metod i procedur identyfikacji, wykrywania, enumeracji, redukcji i/lub łagodzenia patogenów, alergenów, zagrożeń fizycznych lub metali ciężkich w żywności. Program finansuje również projekty, które opracowują i weryfikują innowacyjne technologie przetwarzania żywności, produkcji, pakowania, czyszczenia i dezynfekcji w celu zmniejszenia obecności patogenów w zakładach przetwórstwa żywności.

Wśród finansowanych projektów, Emory University w Georgii będzie pracować nad ulepszeniem testowania produktów. Testy laboratoryjne produktów mogą wykrywać fragmenty wirusa na produktach, ale nie mogą stwierdzić, czy fragmenty wirusa są zakaźne i czy spowodują chorobę u konsumentów. Projekt opracuje ulepszone testy laboratoryjne produktów, takich jak maliny i sałata, aby stwierdzić, czy wykryty wirus jest zakaźny.

Ponadto NIFA inwestuje 9,6 mln dolarów w projekty w ramach swojego programu Food Safety Outreach Program (FSOP), który zapewnia dostosowane do potrzeb szkolenia, edukację i pomoc techniczną w zakresie bezpieczeństwa żywności dla operatorów małych i średnich gospodarstw rolnych oraz zakładów przetwórstwa żywności; doświadczonych, początkujących i niedostatecznie obsługiwanych rolników i hodowców oraz drobnych hurtowników zajmujących się sprzedażą warzyw i owoców.

Wśród finansowanych projektów znajduje się wielostanowy wysiłek na rzecz budowy infrastruktury współpracy kierowanej przez University of Florida na południowym wschodzie, aby wspierać szkolenia w zakresie zgodności z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności, edukację i działania rozszerzające w branży produktów rolnych. W projekcie uczestniczą Alabama, Arkansas, Floryda, Georgia, Kentucky, Luizjana, Missisipi, Karolina Północna, Oklahoma, Karolina Południowa, Tennessee, Teksas i Wirginia.

Źródło: https://www.nifa.usda.gov/about-nifa/press-releases/usda-nifa-invests-14-million-further-food-safety-research-outreach

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.