Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki – obiecujące dla branży spożywczej wyniki badań

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zatrucia pokarmowe są nieustannie poważnym problemem dla światowego przemysłu spożywczego. Jednak te choroby nie są tylko problemem zdrowia publicznego; niosą ze sobą ogromne obciążenie ekonomiczne. Według WHO szacuje się, że 600 mln ludzi rocznie zapada na chorobę z powodu skażonej żywności, a 420 000 osób umiera. Koszty finansowe leczenia tych chorób szacuje się na 15 mld USD rocznie.

Clostridium perfringens często przyczyną zakażeń

Zatrucia pokarmowe są często wywoływane przez Clostridium perfringens, patogen powszechnie występujący w glebie i przewodzie pokarmowym zwierząt. Ta bakteria rozwija się w środowiskach o niskiej zawartości tlenu i może powodować silny ból brzucha i biegunkę po spożyciu. Pomimo jej wpływu, mechanizmy stojące za tworzeniem się jej zarodników — krytyczny etap jej patogeniczności — pozostają nieuchwytne.

Pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki - odkrycie japońskich naukowców

Naukowcy z Graduate School of Veterinary Science na Osaka Metropolitan University zidentyfikowali aminokwas serynę jako silny inhibitor formowania zarodników C. perfringens.

W swoim badaniu stworzyli 21 pożywek, z których 20 zostało pozbawionych jednego z aminokwasów, które tworzą białka w ludzkim ciele, aby ocenić rozwój patogenu. Odkryli, że usunięcie seryny zakłóciło zdolność bakterii do przebudowy ściany komórkowej, co jest niezbędnym krokiem w tworzeniu odpornych zarodników.

To pierwszy opisany przypadek, w którym pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki. Naukowcy w kolejnych badaniach mają nadzieję zrozumieć hamowanie seryny, patogenne mechanizmy zatrucia pokarmowego Clostridium perfringens i strategie przetrwania patogennych mikroorganizmów w ludzkim ciele.

Znaczenie badań

Potencjalne zastosowania tego odkrycia są znaczące. Poprzez ukierunkowanie na tworzenie zarodników bakterii, środki bezpieczeństwa żywności mogą zostać wzmocnione, aby zmniejszyć ryzyko skażenia i zmniejszyć liczbę przypadków zatruć pokarmowych na świecie. Ponadto może to doprowadzić do przełomów w mikrobiologii i badaniach nad chorobami, ponieważ naukowcy badają, w jaki sposób seryna może wpływać na inne patogenne mikroorganizmy.

Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1075996424000970?via%3Dihub

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.