Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Okrągły stół EIT Food: jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności?

Kategoria: Biznes

Europejski system rolno-spożywczy stoi dziś przed najpoważniejszymi wyzwaniami od dziesięcioleci. Wojna w Ukrainie, kryzys klimatyczny, inflacja, migracje i rosnąca presja konsumencka tworzą napięcie, które wymaga odpowiedzi. Odpowiedzi strategicznej, systemowej i – przede wszystkim – wspólnej. 26 maja w Warszawie ponad 100 osób – przedstawicieli rządów, nauki, startupów, rolnictwa i przemysłu – spotkało się, by odpowiedzieć na jedno pytanie: Jak przekształcić europejskie systemy żywnościowe, by były odporne i konkurencyjne?

Wydarzenie The Future of Europe’s Food Systems: Leveraging Innovation for Strategic Resilience and Competitiveness, zorganizowane przez EIT Food North-East, było częścią szerszego dialogu prowadzonego w trakcie trwającej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

Perspektywy otwierające forum
Marcin Kulasek, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego (z listu otwierającego konferencję):
„Tylko współpraca między naukowcami, przedsiębiorcami, rolnikami i decydentami pozwoli nam zbudować prawdziwą odporność systemową.”

Waldemar Guba, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w imieniu Ministra):
„Zawsze marzyliśmy, że nowe technologie pozwolą ograniczyć słabości wynikające z rozdrobnienia rolnictwa w Europie. W praktyce jednak szybciej są wdrażane przez większe gospodarstwa.”

Michał Goszczyński, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego:
„Naszym celem jest tworzenie warunków sprzyjających wymianie wiedzy, rozwojowi talentów i współpracy międzynarodowej.”

Paweł Harycki, EIT Food North-East:
„Zależało nam na stworzeniu otwartej przestrzeni do rozmowy – takiej, która pozwala zmierzyć się z kluczowymi wyzwaniami związanymi z odpornością i konkurencyjnością europejskiej gospodarki żywnościowej.”

Głosy sektora

Paneliści reprezentujący różne sektory rynku przedstawili swoje punkty widzenia, akcentując konkretne bariery i potrzeby.
„Sztuczna inteligencja powinna dziś zasiadać przy stole.”
Bartłomiej Rak, Rebread

„Rolnicy już teraz działają pod presją ekonomiczną. Jeśli chcemy, by otworzyli się na nowe, zróżnicowane systemy produkcji białka, rządy muszą zapewnić finansowanie, edukację i długoterminowe zachęty.”
Alex Holst, Good Food Institute Europe

„W 2017 wprowadziliśmy na rynek produkty przyjazne klimatowi. Wtedy niewielu konsumentów zwracało na to uwagę. Teraz – to się wreszcie zmienia.”
Grzegorz Brodziak, Goodvalley Agro / Polska Federacja Rolna

Wnioski uczestników wydarzenia (na podstawie wywiadów przeprowadzonych przez Katarzynę Sypniewską z EIT Food North-East)

„Wiele startupów napotyka trudności, bo konsumenci nie są jeszcze gotowi, by zaakceptować przyszłość żywności. Tradycja ma silne korzenie – ale przy odpowiednim podejściu możemy budować zaufanie i zwiększać akceptację.”
Sirli Rosenvald, TFTAK

„Polska dziś nie inwestuje w innowacje w agritech praktycznie nic. Nie mamy żadnych obecnie funduszy wspierających pomysły we wczesnej fazie. A przecież jesteśmy piątym producentem żywności w Europie.”
Monika Borowiecka, Tangent Line Ventures

Wspólny kierunek

To spotkanie było tylko początkiem.

W Warszawie usiedliśmy razem – przedstawiciele polityki, nauki, startupów, rolnictwa i przemysłu – przy wspólnym stole. Nie po to, by wygłaszać deklaracje, ale by słuchać, konfrontować doświadczenia i szukać wspólnych odpowiedzi.

Teraz czas na decyzje – polityczne, finansowe i technologiczne.
Nie ma czasu do stracenia.

Bo żywność to dziś więcej niż sektor gospodarki.
To część naszej tożsamości. I nasze bezpieczeństwo.


Źródło: Informacja prasowa EIT FOOD​

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.