Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Interakcje między dodatkami do żywności, mikrobiomem jelitowym a gospodarzem – perspektywa bezpieczeństwa żywności – raport FAO

Kategoria: Składniki Żywności

Ukazał się raport „State of research on the interactions between food additives, the gut microbiome and the host – A food safety perspective” przygotowany w ramach serii „Food Safety and Quality Series”.

Raport został opracowany przez międzynarodowy zespół ekspertów FAO na podstawie szeroko zakrojonego przeglądu literatury naukowej. Analizuje on interakcje pomiędzy najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności (takimi jak słodziki, emulgatory, stabilizatory, barwniki i konserwanty) a mikrobiomem jelitowym oraz organizmem gospodarza. Uwzględnia zarówno badania na modelach zwierzęcych, jak i na ludziach oraz eksperymenty in vitro.

Interakcje pomiędzy dodatkami do żywności, mikrobiomem jelitowym a gospodarzem

Interakcje pomiędzy dodatkami do żywności, mikrobiomem jelitowym a gospodarzem stały się przedmiotem zainteresowania naukowego, zwłaszcza w kontekście bezpieczeństwa żywności i zdrowia człowieka. Dodatki do żywności to substancje celowo dodawane do żywności, aby spełniały określoną funkcję technologiczną, taką jak zachowanie świeżości, poprawa smaku lub wyglądu czy ułatwienie przetwarzania. Mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia gospodarza i może być modyfikowany przez składniki diety, w tym dodatki do żywności.

Celem tego przeglądu jest przedstawienie aktualnego stanu badań nad tym, jak dodatki do żywności oddziałują z mikrobiomem jelitowym i gospodarzem. Przegląd obejmuje badania na modelach zwierzęcych i ludziach, a także eksperymenty in vitro. Główne grupy dodatków do żywności analizowane w raporcie to: słodziki (np. acesulfam K, aspartam, sacharyna, sukraloza, glikozydy stewiolowe, neotam, erytrytol, alkohole cukrowe), emulgatory (np. karboksymetyloceluloza, polisorbat 80), stabilizatory (np. lecytyna, karagen, guma ksantanowa), barwniki (np. dwutlenek tytanu, srebro) oraz konserwanty.

Niektóre dodatki do żywności mogą potencjalnie zmieniać skład i funkcje mikrobiomu jelitowego

Zgromadzone dowody sugerują, że niektóre dodatki do żywności mogą potencjalnie zmieniać skład i funkcje mikrobiomu jelitowego. Jednak większość badań przeprowadzono na modelach zwierzęcych, a ich wyniki nie zawsze mogą być bezpośrednio przeniesione na ludzi. Badania z udziałem ludzi są ograniczone, często obejmują małe grupy badanych lub mają inne ograniczenia metodologiczne.

Mechanizmy, za pośrednictwem których dodatki do żywności mogą wpływać na mikrobiom jelitowy i zdrowie gospodarza, nie są w pełni poznane. Możliwe drogi oddziaływania obejmują bezpośredni wpływ na wzrost i metabolizm mikroorganizmów, modulację odpowiedzi immunologicznej gospodarza oraz zmiany w funkcjonowaniu bariery jelitowej. Znaczenie tych zmian dla zdrowia człowieka pozostaje niejasne i wymaga dalszych badań w celu wyjaśnienia klinicznej istotności zaobserwowanych efektów.

Badania nad interakcjami pomiędzy dodatkami do żywności a mikrobiomem jelitowym napotykają na szereg wyzwań. Należą do nich zmienność składu ludzkiego mikrobiomu, wpływ diety i innych czynników środowiskowych oraz brak standaryzowanych metod analizy mikrobiomu. Ponadto biodostępność i los metaboliczny dodatków do żywności w przewodzie pokarmowym mogą wpływać na ich oddziaływanie z mikrobiomem.

Raport podkreśla potrzebę poprawy projektowania badań, w tym prowadzenia badań na większych i bardziej zróżnicowanych populacjach ludzkich, stosowania standaryzowanych protokołów oraz ujednoliconego raportowania wyników. Zwraca także uwagę na konieczność uwzględniania mikrobiomu jelitowego w ocenie ryzyka związanego z dodatkami do żywności, ponieważ obecne procedury bezpieczeństwa nie obejmują rutynowo danych mikrobiomowych.

Podsumowując, choć istnieją dowody na to, że niektóre dodatki do żywności mogą wpływać na mikrobiom jelitowy, znaczenie tych zmian dla zdrowia człowieka pozostaje niejasne. Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy, długoterminowe skutki i znaczenie zdrowotne tych interakcji. Integracja danych dotyczących mikrobiomu z oceną ryzyka dodatków do żywności mogłaby usprawnić proces oceny bezpieczeństwa i wspierać bardziej świadome decyzje regulacyjne.

Znaczenie raportu

Raport FAO stanowi ważne źródło wiedzy dla naukowców, regulatorów i producentów żywności. Podsumowuje aktualny stan badań i wskazuje na luki oraz potrzeby dalszych badań w zakresie bezpieczeństwa żywności, szczególnie w kontekście rosnącej świadomości roli mikrobiomu jelitowego w zdrowiu człowieka. Dokument podkreśla konieczność uwzględniania mikrobiomu w przyszłych ocenach ryzyka oraz rozwijania metodologii badań w tym obszarze.

>>Pobierz raport <<


Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/641925b3-3ff8-428e-ac7b-c1d972c45c32

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.