Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie

Kategoria: Składniki Żywności

Pomimo zmieniających się definicji, klasyfikacje błonnika pokarmowego pozostają uproszczone, często sprowadzane do typów rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych. Ten binarny system pomija złożoność struktur włókien i ich różnorodne skutki zdrowotne.

Nowe badania australijskich naukowców, wskazują na konieczność wprowadzenia podziału błonnika na grupy w oparciu o jego specyficzne właściwości biologiczne. Taka zmiana ma pomóc konsumentom i specjalistom w lepszym doborze produktów bogatych w błonnik, dopasowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Dlaczego potrzebna jest nowa definicja błonnika?

Błonnik od lat jest definiowany jako składnik pochodzenia roślinnego, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Jednak różnorodność struktur chemicznych i funkcji biologicznych błonnika sprawia, że jego jednolita klasyfikacja bywa problematyczna. Naukowcy podkreślają, że obecne podejście do klasyfikacji błonnika może być zbyt uproszczone, co prowadzi do nieprecyzyjnych zaleceń żywieniowych.

W rzeczywistości błonnik rozpuszczalny nie jest tylko rozpuszczalny, ale ma ważne cechy, takie jak fermentowalność, osłabianie wydzielania insuliny i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ta ograniczona klasyfikacja nie uwzględnia różnorodności błonnika pokarmowego i nie przewiduje pełnego zakresu jego efektów fizjologicznych. Naukowcy zaproponowali holistyczne ramy klasyfikacji, które uwzględniają różne typy błonnika i mogą być używane do dokładnego wnioskowania o ich fizjologicznych skutkach. Te proponowane ramy klasyfikacji składają się z pięciu składników: struktury szkieletu, pojemności wodnej, ładunku strukturalnego, macierzy włóknistej i szybkości fermentacji. Model ten dokładniej odzwierciedla strukturalną i funkcjonalną różnorodność błonnika pokarmowego, oferując udoskonalone podejście do przewidywania jego korzyści zdrowotnych.

Nowa klasyfikacja błonnika

Proponowana klasyfikacja opiera się na właściwościach funkcjonalnych błonnika, takich jak:

  • Wpływ na mikrobiom jelitowy: Niektóre rodzaje błonnika, takie jak inulina, sprzyjają rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych.
  • Regulacja glikemii: Błonnik o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
  • Wpływ na uczucie sytości: Rozpuszczalny błonnik, taki jak beta-glukany, może spowalniać proces trawienia i zwiększać uczucie sytości.

Taki podział ma na celu podkreślenie, że różne rodzaje błonnika mogą pełnić różne funkcje w organizmie, co ma istotne znaczenie przy projektowaniu diety dopasowanej do indywidualnych potrzeb.

Lepsze wybory żywieniowe dzięki wiedzy

Naukowcy są zgodni, że precyzyjniejsza klasyfikacja błonnika pozwoli na bardziej świadome podejście do żywienia. Producenci żywności mogą wykorzystać te informacje, aby dostarczać konsumentom produkty bogatsze w odpowiednie rodzaje błonnika, wspierające zdrowie układu pokarmowego, kontrolę masy ciała czy regulację poziomu cukru we krwi.

Dzięki tym zmianom konsumenci mogą spodziewać się lepiej dopasowanych zaleceń dietetycznych, które uwzględnią ich indywidualne potrzeby zdrowotne, a także bardziej przejrzystych etykiet na produktach spożywczych.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996925001802?via%3Dihub

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.