Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mikrobiota jelitowa i mikroorganizmy środowiskowe w ocenie ryzyka EFSA?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.

Mikrobiota jelitowa ludzi i zwierząt gospodarskich

Pierwszy z raportów podsumowuje wyniki uzyskane w ramach projektu RIMICIA (ang. Review Impact MICrobiome In Assesment), w ramach którego eksperci przeprowadzili ocenę dowodów naukowych w zakresie wpływu składników żywności na mikrobiotę jelitową ludzi i niektórych zwierząt gospodarskich. Autorzy przyjrzeli się również modelom eksperymentalnym stosowanym w badaniach nad mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym oraz metodom wykorzystywanym do pomiaru zmian mikrobioty.

Niebezpieczne ksenobiotyki

W ramach projektu zebrano dane dotyczące narażenia na ksenobiotyki, które mogą powodować stres oksydacyjny i stan zapalny w obrębie jelita. Eksperci podsumowali również aktualny stan wiedzy na temat wpływu tych substancji na barierę jelitową, metabolity bakteryjne oraz układ odpornościowy ludzi i zwierząt. Na podstawie zgromadzonych w toku projektu informacji autorzy raportu opracowali strategię, której celem jest nadanie większego priorytetu ocenie ryzyka związanej z substancjami mogącymi negatywnie wpływać na skład mikrobioty jelitowej, takimi jak dodatki do żywności czy zanieczyszczenia chemiczne.

Mikrobiom środowiskowy

Drugi z raportów skoncentrowany jest natomiast na drobnoustrojach środowiskowych i włączeniu danych na ich temat w prowadzoną przez EFSA ocenę ryzyka. Autorzy publikacji przedstawili plan działania, w ramach którego zidentyfikowali pięć priorytetowych zadań: zdefiniowanie podstawowego składu mikrobiomu środowiskowego, standaryzację protokołów i metod badawczych, opracowanie narzędzi ułatwiających interpretację wyników badań, zbieranie danych dotyczących mikroorganizmów we wspólnych bazach danych oraz stworzenie europejskiej sieci laboratoriów zajmujących się badaniem mikrobiomów.

Międzynarodowe wytyczne i regulacje

Autorzy obydwu dokumentów liczą, że zaproponowane przez nich strategie pozwolą na włączenie danych o drobnoustrojach jelitowych i środowiskowych w ocenę ryzyka EFSA, a także na opracowanie międzynarodowych wytycznych dotyczących prowadzenia badań w tym zakresie.

Źródła:

  1. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8597
  2. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8602

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.