Polska Wersja językowa - Wytyczne dotyczące oznaczania daty i innych informacji na temat żywności, opracowane przez EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował wytyczne dotyczące oznaczania daty i powiązanych informacji na temat żywności. Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.
Podmioty działające na rynku spożywczym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, podejmują decyzje o rodzaju oznaczenia daty (tj. daty minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”/ „best before”) lub terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”/„use by”)), ustalaniu okresu przydatności do spożycia (shelf-life) i informacji powiązanych - na etykiecie lub w oznakowaniu produktów.
Decyzję o rodzaju oznaczenia daty należy podejmować indywidualnie dla każdego produktu, biorąc pod uwagę możliwe zagrożenia, właściwości, warunki przetwarzania i przechowywania. Identyfikacja zagrożeń jest indywidualna dla danego środka spożywczego i powinna uwzględniać mikroorganizmy chorobotwórcze zdolne do rozwoju w opakowanej żywności o kontrolowanej temperaturze w dających się rozsądnie przewidzieć warunkach.
Wytyczne przygotowane przez EFSA mają wesprzeć przedsiębiorców, jak również organy urzędowej kontroli żywności.
Materiały
Przeczytaj także
-
28.12.2023
Wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności
Na początku grudnia br. 46. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego zgodziła się przyjąć nowe, kluczowe wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności.
-
27.12.2023
Rolnictwo ekologiczne w Polsce - raport IJHARS
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.
-
22.12.2023
Znakowanie win i aromatyzowanych produktów sektora winiarskiego
Od 8 grudnia 2023 r. obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Dodatkowo KE opublikowała Q&A dot. wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.