Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kiełki brokułu mogą pomóc pacjentom z chorobami zapalnymi jelit

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).

Układ odpornościowy i mikrobiota jelitowa

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili doświadczenia na mysim modelu odzwierciedlającym chorobę Leśniowskiego-Crohna, badając wpływ kiełków brokułu na układ odpornościowy i mikrobiotę zwierząt. Autorzy chcieli również sprawdzić w jakim stopniu dodatek warzyw krzyżowych do karmy przełoży się na objawy schorzenia, biorąc pod uwagę wysoką zawartość związków przeciwzapalnych w podawanych myszom kiełkach.

Dodatek kiełków do diety

Naukowcom zależało w głównej mierze na przyjrzeniu się procesowi rozwoju IBD – w postaci choroby Leśniowskiego-Crohna – w młodym wieku. Dlatego w pierwszej kolejności analizowali oni odpowiedź na interwencję żywieniową u 4-tygodniowych gryzoniów, które przypisano do grupy otrzymującej standardowy pokarm bądź paszę z dodatkiem surowych kiełków brokułu. Drugą część doświadczenia przeprowadzono w analogiczny sposób, tym razem jednak z udziałem starszych, 7-tygodniowych osobników.

„Wiele ekscytujących rezultatów”

„Uzyskaliśmy wiele ekscytujących rezultatów. Przede wszystkim udało nam się wykazać, że myszy spożywające kiełki brokułu charakteryzowały się wyższym stężeniem przeciwzapalnego metabolitu we krwi – sulforafanu. Mimo że wykorzystany przez nas model zwierząt cechował się upośledzeniem układu immunologicznego oraz stanem zapalnym w obrębie jelit, wzrost poziomu sulforafanu ochronił gryzonie przed ciężkim przebiegiem choroby, w tym utratą masy ciała, obecnością krwi w kale czy biegunką”, wyjaśnia główna autorka publikacji, Lola Holcomb z amerykańskiego Uniwersytetu Maine.

Element terapii?

Co ciekawe, naukowcy zaobserwowali, że młodsze myszy reagowały lepiej na interwencję żywieniową niż osobniki starsze. „Podsumowując, spośród 4 badanych przez nas grup u młodszych zwierząt otrzymujących kiełki przebieg choroby był najlżejszy, a stan mikrobioty – najlepszy”, podkreśla Holcomb. Według autorów kiełki brokułu, które są łatwe w hodowli i powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, mogą potencjalnie stać się elementem terapii pacjentów z IBD.

Źródła:

  1. https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00688-23
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231109121501.htm?fbclid=IwAR0NfAY56Lohu4agtW3wfTMW9ypUJwlWstwGtAolr3cXsY7_4-qoJlEjK80

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.