Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).
Układ odpornościowy i mikrobiota jelitowa
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili doświadczenia na mysim modelu odzwierciedlającym chorobę Leśniowskiego-Crohna, badając wpływ kiełków brokułu na układ odpornościowy i mikrobiotę zwierząt. Autorzy chcieli również sprawdzić w jakim stopniu dodatek warzyw krzyżowych do karmy przełoży się na objawy schorzenia, biorąc pod uwagę wysoką zawartość związków przeciwzapalnych w podawanych myszom kiełkach.
Dodatek kiełków do diety
Naukowcom zależało w głównej mierze na przyjrzeniu się procesowi rozwoju IBD – w postaci choroby Leśniowskiego-Crohna – w młodym wieku. Dlatego w pierwszej kolejności analizowali oni odpowiedź na interwencję żywieniową u 4-tygodniowych gryzoniów, które przypisano do grupy otrzymującej standardowy pokarm bądź paszę z dodatkiem surowych kiełków brokułu. Drugą część doświadczenia przeprowadzono w analogiczny sposób, tym razem jednak z udziałem starszych, 7-tygodniowych osobników.
„Wiele ekscytujących rezultatów”
„Uzyskaliśmy wiele ekscytujących rezultatów. Przede wszystkim udało nam się wykazać, że myszy spożywające kiełki brokułu charakteryzowały się wyższym stężeniem przeciwzapalnego metabolitu we krwi – sulforafanu. Mimo że wykorzystany przez nas model zwierząt cechował się upośledzeniem układu immunologicznego oraz stanem zapalnym w obrębie jelit, wzrost poziomu sulforafanu ochronił gryzonie przed ciężkim przebiegiem choroby, w tym utratą masy ciała, obecnością krwi w kale czy biegunką”, wyjaśnia główna autorka publikacji, Lola Holcomb z amerykańskiego Uniwersytetu Maine.
Element terapii?
Co ciekawe, naukowcy zaobserwowali, że młodsze myszy reagowały lepiej na interwencję żywieniową niż osobniki starsze. „Podsumowując, spośród 4 badanych przez nas grup u młodszych zwierząt otrzymujących kiełki przebieg choroby był najlżejszy, a stan mikrobioty – najlepszy”, podkreśla Holcomb. Według autorów kiełki brokułu, które są łatwe w hodowli i powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, mogą potencjalnie stać się elementem terapii pacjentów z IBD.
Źródła:
Przeczytaj także
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.