Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kiełki brokułu mogą pomóc pacjentom z chorobami zapalnymi jelit

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).

Układ odpornościowy i mikrobiota jelitowa

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili doświadczenia na mysim modelu odzwierciedlającym chorobę Leśniowskiego-Crohna, badając wpływ kiełków brokułu na układ odpornościowy i mikrobiotę zwierząt. Autorzy chcieli również sprawdzić w jakim stopniu dodatek warzyw krzyżowych do karmy przełoży się na objawy schorzenia, biorąc pod uwagę wysoką zawartość związków przeciwzapalnych w podawanych myszom kiełkach.

Dodatek kiełków do diety

Naukowcom zależało w głównej mierze na przyjrzeniu się procesowi rozwoju IBD – w postaci choroby Leśniowskiego-Crohna – w młodym wieku. Dlatego w pierwszej kolejności analizowali oni odpowiedź na interwencję żywieniową u 4-tygodniowych gryzoniów, które przypisano do grupy otrzymującej standardowy pokarm bądź paszę z dodatkiem surowych kiełków brokułu. Drugą część doświadczenia przeprowadzono w analogiczny sposób, tym razem jednak z udziałem starszych, 7-tygodniowych osobników.

„Wiele ekscytujących rezultatów”

„Uzyskaliśmy wiele ekscytujących rezultatów. Przede wszystkim udało nam się wykazać, że myszy spożywające kiełki brokułu charakteryzowały się wyższym stężeniem przeciwzapalnego metabolitu we krwi – sulforafanu. Mimo że wykorzystany przez nas model zwierząt cechował się upośledzeniem układu immunologicznego oraz stanem zapalnym w obrębie jelit, wzrost poziomu sulforafanu ochronił gryzonie przed ciężkim przebiegiem choroby, w tym utratą masy ciała, obecnością krwi w kale czy biegunką”, wyjaśnia główna autorka publikacji, Lola Holcomb z amerykańskiego Uniwersytetu Maine.

Element terapii?

Co ciekawe, naukowcy zaobserwowali, że młodsze myszy reagowały lepiej na interwencję żywieniową niż osobniki starsze. „Podsumowując, spośród 4 badanych przez nas grup u młodszych zwierząt otrzymujących kiełki przebieg choroby był najlżejszy, a stan mikrobioty – najlepszy”, podkreśla Holcomb. Według autorów kiełki brokułu, które są łatwe w hodowli i powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, mogą potencjalnie stać się elementem terapii pacjentów z IBD.

Źródła:

  1. https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00688-23
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231109121501.htm?fbclid=IwAR0NfAY56Lohu4agtW3wfTMW9ypUJwlWstwGtAolr3cXsY7_4-qoJlEjK80

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.