Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
Międzynarodowy Dzień Produktów Pełnoziarnistych
Z okazji piątego Międzynarodowego Dnia Produktów Pełnoziarnistych, który przypada 15 listopada, Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) przeprowadziła kampanię przypominającą o fundamentalnym znaczeniu pełnych ziaren zbóż dla zdrowia, a Inicjatywa na Rzecz Produktów Pełnoziarnistych (WGI) zorganizowała spotkanie tematyczne w Parlamencie Europejskim. Według szeroko zakrojonego badania Global Burden of Disease z 2017 r. wynika bowiem, że dieta uboga w produkty pełnoziarniste stanowi drugi najważniejszy czynnik ryzyka zgonu, chorób serca, nowotworu jelita grubego, cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości.
Bardzo niski poziom spożycia
Poziom spożycia produktów pełnoziarnistych, zawierających ważny dla zdrowia błonnik, jest w Europie bardzo niski. Według danych zebranych w 2021 r. najmniej pełnych ziaren zbóż zjadają Węgrzy (1,3 g/dzień), Chorwaci (2,8 g/dzień), Włosi (11,9 g/dzień), Belgowie (11,9 g/dzień) oraz Hiszpanie (12,2 g/dzień). Polacy również spożywają ich niewiele (16 g/dzień), podczas gdy prym wiodą pod tym względem Holendrzy (84,5 g/dzień) oraz Niemcy (127,4 g/dzień). Większość europejskich rekomendacji żywieniowych obejmuje zalecenie, by zastępować zboża rafinowane produktami pełnoziarnistymi, a w niektórych krajach mówi się nawet o konkretnych wartościach – od 75 do 90 g/dzień.
Zmiana nawyków żywieniowych
„Większość Europejczyków spożywa zbyt mało produktów pełnoziarnistych, nie czerpiąc wszystkich korzyści płynących z regularnej konsumpcji tych wartościowych, bogatych w błonnik pokarmów. Z tego powodu w tym roku w ramach Międzynarodowego Dnia Produktów Pełnoziarnistych po raz pierwszy przygotowaliśmy coroczne «Pełnoziarniste Wyzwanie». Szerząc wiedzę na temat zalet i różnorodności [produktów pełnoziarnistych] chcemy zachęcić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych i zwiększenia spożycia pełnych ziaren zbóż w dłuższej perspektywie czasowej”, podsumowuje dr Nina McGrath z EUFIC.
Źródła:
- https://www.wholegraininitiative.org/wholegrainday
- https://www.eufic.org/en/newsroom/article/eufic-launches-whole-grains-campaign-to-inspire-uptake-of-whole-grains-and-revert-health-risks?fbclid=IwAR2GXWD3iXFZb4tu0VYUdlqrawi5ciu2aVKbUBb43uVORZHBMGde8F5o4Pc
- https://www.healthdata.org/sites/default/files/files/policy_report/2019/GBD_2017_Booklet.pdf
- https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-grain-5_en
Przeczytaj także
-
24.11.2023
Czy specjalny rodzaj diety może pomóc chorym na zespół jelita drażliwego?
Wyniki badań naukowych wskazują, że dieta o niskiej zawartości skrobi i sacharozy może działać korzystnie w terapii zespołu jelita drażliwego.
-
13.11.2023
Przekąski a zdrowie – liczy się czas i jakość
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
-
27.10.2023
Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.