Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych

Kategoria: Składniki Żywności

Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.

Międzynarodowy Dzień Produktów Pełnoziarnistych

Z okazji piątego Międzynarodowego Dnia Produktów Pełnoziarnistych, który przypada 15 listopada, Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) przeprowadziła kampanię przypominającą o fundamentalnym znaczeniu pełnych ziaren zbóż dla zdrowia, a Inicjatywa na Rzecz Produktów Pełnoziarnistych (WGI) zorganizowała spotkanie tematyczne w Parlamencie Europejskim. Według szeroko zakrojonego badania Global Burden of Disease z 2017 r. wynika bowiem, że dieta uboga w produkty pełnoziarniste stanowi drugi najważniejszy czynnik ryzyka zgonu, chorób serca, nowotworu jelita grubego, cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości.

Bardzo niski poziom spożycia

Poziom spożycia produktów pełnoziarnistych, zawierających ważny dla zdrowia błonnik, jest w Europie bardzo niski. Według danych zebranych w 2021 r. najmniej pełnych ziaren zbóż zjadają Węgrzy (1,3 g/dzień), Chorwaci (2,8 g/dzień), Włosi (11,9 g/dzień), Belgowie (11,9 g/dzień) oraz Hiszpanie (12,2 g/dzień). Polacy również spożywają ich niewiele (16 g/dzień), podczas gdy prym wiodą pod tym względem Holendrzy (84,5 g/dzień) oraz Niemcy (127,4 g/dzień). Większość europejskich rekomendacji żywieniowych obejmuje zalecenie, by zastępować zboża rafinowane produktami pełnoziarnistymi, a w niektórych krajach mówi się nawet o konkretnych wartościach – od 75 do 90 g/dzień.

Zmiana nawyków żywieniowych

„Większość Europejczyków spożywa zbyt mało produktów pełnoziarnistych, nie czerpiąc wszystkich korzyści płynących z  regularnej konsumpcji tych wartościowych, bogatych w błonnik pokarmów. Z tego powodu w tym roku w ramach Międzynarodowego Dnia Produktów Pełnoziarnistych po raz pierwszy przygotowaliśmy coroczne «Pełnoziarniste Wyzwanie». Szerząc wiedzę na temat zalet i różnorodności [produktów pełnoziarnistych] chcemy zachęcić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych i zwiększenia spożycia pełnych ziaren zbóż w dłuższej perspektywie czasowej”, podsumowuje dr Nina McGrath z EUFIC.

Źródła:

  1. https://www.wholegraininitiative.org/wholegrainday
  2. https://www.eufic.org/en/newsroom/article/eufic-launches-whole-grains-campaign-to-inspire-uptake-of-whole-grains-and-revert-health-risks?fbclid=IwAR2GXWD3iXFZb4tu0VYUdlqrawi5ciu2aVKbUBb43uVORZHBMGde8F5o4Pc
  3. https://www.healthdata.org/sites/default/files/files/policy_report/2019/GBD_2017_Booklet.pdf
  4. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-grain-5_en
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.