Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przekąski a zdrowie – liczy się czas i jakość

Kategoria: Składniki Żywności

Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.

Prawidłowa masa ciała i większe uczucie sytości

Z badania Brytyjczyków – w którym wzięło udział ponad 800 osób w średnim wieku – wynika, że osoby często sięgające po korzystne dla zdrowia przekąski, takie jak orzechy czy świeże owoce, mają większe szanse na zachowanie prawidłowej masy ciała w porównaniu z tymi, które wybierają niezdrowe produkty lub nie jedzą przekąsek w ogóle. Okazuje się również, że postawienie na jakość przekłada się na lepsze parametry metaboliczne i większe poczucie sytości.

Czy przekąski na pewno są niezdrowe?

„Jesteśmy podekscytowani tymi wynikami, ponieważ mogą one rzucić nowe światło na przyjęte powszechnie przekonanie, że przekąski są niezdrowe. Mamy też nadzieję, że nasze badanie pomoże zwrócić uwagę na to, jak ważna jest ich jakość oraz to, kiedy po nie sięgamy”, mówi główna autorka publikacji, dr Kate Bermingham z King’s College London. „Przeprowadzone przez nas analizy wskazują, że wartościowe pod względem odżywczym przekąski mogą poprawić wskaźniki metaboliczne i korzystnie wpłynąć na poziom głodu. Nie są więc one niezdrowe, dopóki wybieramy dobre jakościowo produkty i nie jemy zbyt późno w ciągu dnia”.

Niższa jakość, wyższe ryzyko chorób

Z rezultatów otrzymanych przez naukowców wynika, że niższa jakość przekąsek wiąże się podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI), większym natężeniem odczucia głodu, wyższym stężeniem w krwiobiegu trójglicerydów, wyższym poziomem insuliny na czczo oraz insulinoopornością. Markery te powiązane są rozwojem chorób metabolicznych, takich jak schorzenia układu krążenia czy otyłość.

Lepiej rano niż wieczorem

Badacze zaobserwowali ponadto, że szczególnie wieczorne sięganie po przekąski korelowało z pogorszeniem parametrów metabolicznych, co prawdopodobnie powiązane jest ze skróceniem okresu niejedzenia w nocy. Osoby sięgające po przekąski rano miały tendencję do wybierania lepszych produktów i niższego spożycia energii w porównaniu z uczestnikami badania, którzy jedli później w ciągu dnia. Do najpopularniejszych przekąsek należały napoje, cukierki, ciastka, orzechy i nasiona, owoce, chipsy, pieczywo, ser, masło, ciasta, granola oraz batoniki zbożowe.

Owoce, warzywa, orzechy i nasiona

Jak wyjaśniają naukowcy, korzystne dla zdrowia, dobre jakościowo przekąski to m.in. świeże, jedzone w całości owoce i warzywa, orzechy lub nasiona, które zazwyczaj obfitują w błonnik i inne wartościowe składniki. Pomagają one w zmniejszeniu głodu, kontroli glikemii oraz mają znaczenie z punktu widzenia wielu czynników ryzyka związanych ze zdrowiem kardiometabolicznym. „Stawiając na jakość przekąsek możemy w istotny sposób wpłynąć na nasz poziom energii oraz nastrój w ciągu dnia”, podkreśla dr Bermingham. „Jeśli wiemy, że będziemy podjadać, najlepiej z wyprzedzeniem przygotować sobie pełnowartościowe przekąski, dzięki czemu unikniemy sięgania po wysokoprzetworzone, niezdrowe produkty”, podsumowuje badaczka.

Źródła:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03241-6

https://www.nutritioninsight.com/news/how-to-snack-healthy-timing-and-quality-over-frequency-study-flags.html?fbclid=IwAR0QfCab5L-6F2CB9z5xBadogNajkUSZZ2ngd8UK7q1KKGB57sdsu0ElE4k

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.