Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
Prawidłowa masa ciała i większe uczucie sytości
Z badania Brytyjczyków – w którym wzięło udział ponad 800 osób w średnim wieku – wynika, że osoby często sięgające po korzystne dla zdrowia przekąski, takie jak orzechy czy świeże owoce, mają większe szanse na zachowanie prawidłowej masy ciała w porównaniu z tymi, które wybierają niezdrowe produkty lub nie jedzą przekąsek w ogóle. Okazuje się również, że postawienie na jakość przekłada się na lepsze parametry metaboliczne i większe poczucie sytości.
Czy przekąski na pewno są niezdrowe?
„Jesteśmy podekscytowani tymi wynikami, ponieważ mogą one rzucić nowe światło na przyjęte powszechnie przekonanie, że przekąski są niezdrowe. Mamy też nadzieję, że nasze badanie pomoże zwrócić uwagę na to, jak ważna jest ich jakość oraz to, kiedy po nie sięgamy”, mówi główna autorka publikacji, dr Kate Bermingham z King’s College London. „Przeprowadzone przez nas analizy wskazują, że wartościowe pod względem odżywczym przekąski mogą poprawić wskaźniki metaboliczne i korzystnie wpłynąć na poziom głodu. Nie są więc one niezdrowe, dopóki wybieramy dobre jakościowo produkty i nie jemy zbyt późno w ciągu dnia”.
Niższa jakość, wyższe ryzyko chorób
Z rezultatów otrzymanych przez naukowców wynika, że niższa jakość przekąsek wiąże się podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI), większym natężeniem odczucia głodu, wyższym stężeniem w krwiobiegu trójglicerydów, wyższym poziomem insuliny na czczo oraz insulinoopornością. Markery te powiązane są rozwojem chorób metabolicznych, takich jak schorzenia układu krążenia czy otyłość.
Lepiej rano niż wieczorem
Badacze zaobserwowali ponadto, że szczególnie wieczorne sięganie po przekąski korelowało z pogorszeniem parametrów metabolicznych, co prawdopodobnie powiązane jest ze skróceniem okresu niejedzenia w nocy. Osoby sięgające po przekąski rano miały tendencję do wybierania lepszych produktów i niższego spożycia energii w porównaniu z uczestnikami badania, którzy jedli później w ciągu dnia. Do najpopularniejszych przekąsek należały napoje, cukierki, ciastka, orzechy i nasiona, owoce, chipsy, pieczywo, ser, masło, ciasta, granola oraz batoniki zbożowe.
Owoce, warzywa, orzechy i nasiona
Jak wyjaśniają naukowcy, korzystne dla zdrowia, dobre jakościowo przekąski to m.in. świeże, jedzone w całości owoce i warzywa, orzechy lub nasiona, które zazwyczaj obfitują w błonnik i inne wartościowe składniki. Pomagają one w zmniejszeniu głodu, kontroli glikemii oraz mają znaczenie z punktu widzenia wielu czynników ryzyka związanych ze zdrowiem kardiometabolicznym. „Stawiając na jakość przekąsek możemy w istotny sposób wpłynąć na nasz poziom energii oraz nastrój w ciągu dnia”, podkreśla dr Bermingham. „Jeśli wiemy, że będziemy podjadać, najlepiej z wyprzedzeniem przygotować sobie pełnowartościowe przekąski, dzięki czemu unikniemy sięgania po wysokoprzetworzone, niezdrowe produkty”, podsumowuje badaczka.
Źródła:
Przeczytaj także
Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.
Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.
W Stanach Zjednoczonych przejęto podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem tetrahydrokannabinolu. Wartość zajętych produktów oszacowano na ponad 200 tys. USD.