Podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem THC w USA
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
09.11.2022
Organy ścigania w Karolinie Północnej przejęły cukierki i przekąski o wartości około 224 000 USD, które zawierały w składzie tetrahydrokannabinol (THC) – substancję psychoaktywną konopi indyjskich. Zafałszowane produkty zapakowano w podrobione opakowania przekąsek i słodyczy znanych marek, np. Skittles. O operacji poinformowano w pierwszym tygodniu listopada 2022 r.
Powtarzające się fałszerstwo
W Stanach Zjednoczonych tego typu fałszerstwa wykrywane są regularnie, a lokalne władze zauważyły rosnący trend. Podrobione produkty pod przykrywką znanych marek trafiają do punktów sprzedaży detalicznej, takich jak stacje benzynowe, sklepy spożywcze, sklepy z waporyzatorami. Te podrobione produkty są szczególnie niebezpieczne dla dzieci.
Zwykle podrobione opakowania słodyczy i przekąsek są niemal identyczne do oryginalnych. Wyróżnia je informacja na opakowaniu o obecności i zawartości THC. Nie zmienia to faktu, że produkty te są podrobione i zawierają substancję psychoaktywną.
Źródło: https://www.wral.com/thc-infused-snacks-with-familiar-looking-labels-seized-around-the-state/20553698/
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
02.11.2022
Francuskie władze oskarżyły pięciu podejrzanych o import 4,6 miliona butelek niedrogiego hiszpańskiego wina, które oznakowano jako różne francuskie wina.
Czytaj więcej
-
26.10.2022
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek oznakowana jako extra virgin była w rzeczywistości niezdatną do spożycia oliwą z oliwek lampante.
Czytaj więcej
-
25.10.2022
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
Czytaj więcej