Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Czechach wykryto hiszpańską oliwę lampante oznakowaną jako extra virgin

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa hiszpańskiej marki Borges oznakowana jako extra virgin (partia L: 213184063) była w rzeczywistości oliwą z oliwek lampante, która jest niezdatna do spożycia i nie jest dopuszczona do sprzedaży detalicznej.

Niezgodność trzech parametrów

Inspekcja stwierdziła niezgodność trzech parametrów: mediany wad, mediany charakturu owocowego, ogólnej oceny sensorycznej.

Źródło: https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=139136&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.