Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania oliwy z oliwek we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Zapobiegania Oszustwom (DGCCRF) w sierpniu 2022 r. opublikowała wyniki z badania jakości oliwy z oliwek, które przeprowadzono w 2020 r.

Ukierunkowane kontrole w związku z wysokim ryzykiem zafałszowania oliwy z oliwek

W związku z wysokim ryzykiem zafałszowania, DGCCRF przeprowadziła liczne kontrole jakości oliwy z oliwek (extra virgin i virgin), zgodności etykietowania, informacji o wartości odżywczej i pochodzeniu produktów.

Błędne informacje na etykietach, oliwa z wytłoczyn jako extra virgin

Z dochodzenia DGCCRF wynika, że w ponad 1/3 ze 177 skontrolowanych placówek wystąpiły nieprawidłowości. Większość z nich dotyczyła braku lub niewłaściwych informacji na etykietach. Zaobserwowano również wprowadzające w błąd praktyki dotyczące pochodzenia produktów, sprzedawanie oliwy z wytłoczyn jako extra virgin i oszukańcze reklamowanie oliwy jako produkowanej lokalnie.

Niezgodność jakości 48% przebadanych próbek oliwy z oliwek

Przeprowadzono również badanie 97 próbek oliwy z oliwek w celu sprawdzenia twierdzeń dotyczących jakości. Według wyników, 48% próbek zostało uznanych za niezgodnych z wymogami, ze względu na niewystarczające cechy organoleptyczne (kolor, zapach, smak). W związku z tym produkty te nie spełniały określonych w przepisach kryteriów swoich kategorii.

DGCCRF utrzyma swoją presję kontrolną, aby zagwarantować uczciwe etykietowanie i karać najpoważniejsze oszustwa.

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/des-fraudes-recurrentes-relevees-sur-les-huiles-dolive

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.