Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania oliwy z oliwek we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Zapobiegania Oszustwom (DGCCRF) w sierpniu 2022 r. opublikowała wyniki z badania jakości oliwy z oliwek, które przeprowadzono w 2020 r.

Ukierunkowane kontrole w związku z wysokim ryzykiem zafałszowania oliwy z oliwek

W związku z wysokim ryzykiem zafałszowania, DGCCRF przeprowadziła liczne kontrole jakości oliwy z oliwek (extra virgin i virgin), zgodności etykietowania, informacji o wartości odżywczej i pochodzeniu produktów.

Błędne informacje na etykietach, oliwa z wytłoczyn jako extra virgin

Z dochodzenia DGCCRF wynika, że w ponad 1/3 ze 177 skontrolowanych placówek wystąpiły nieprawidłowości. Większość z nich dotyczyła braku lub niewłaściwych informacji na etykietach. Zaobserwowano również wprowadzające w błąd praktyki dotyczące pochodzenia produktów, sprzedawanie oliwy z wytłoczyn jako extra virgin i oszukańcze reklamowanie oliwy jako produkowanej lokalnie.

Niezgodność jakości 48% przebadanych próbek oliwy z oliwek

Przeprowadzono również badanie 97 próbek oliwy z oliwek w celu sprawdzenia twierdzeń dotyczących jakości. Według wyników, 48% próbek zostało uznanych za niezgodnych z wymogami, ze względu na niewystarczające cechy organoleptyczne (kolor, zapach, smak). W związku z tym produkty te nie spełniały określonych w przepisach kryteriów swoich kategorii.

DGCCRF utrzyma swoją presję kontrolną, aby zagwarantować uczciwe etykietowanie i karać najpoważniejsze oszustwa.

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/des-fraudes-recurrentes-relevees-sur-les-huiles-dolive

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.