Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zamknięcie czterech fabryk soków w Brazylii z powodu fałszowania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) w informacji prasowej z 24 sierpnia 2022 r. poinformowało o zapobiegawczym zamknięciu czterech fabryk soków – jednej w stanie São Paulo i trzech w stanie Santa Catarina. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.

Rutynowe kontrole w ramach programu zwalczania oszustw

Akcję przeprowadzili urzędnicy ze służby kontroli produktów pochodzenia roślinnego, kontynuując krajowy program zwalczania oszustw. Pobrano próbki produktów sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi oraz surowców przeznaczonych do wytwarzania produktów w innych gałęziach przemysłu spożywczego.

Wykryte nieprawidłowości

Nieprawidłowości wykryte podczas operacji obejmują fałszowanie napojów – zastąpienie części surowca innymi źródłami, które nie pochodziły od owoców. Ponadto w jednej z fabryk stwierdzono obecność w napojach niedozwolonych konserwantów i jednoczesną deklarację braku dodatków w produkcie. W innej wykryto zabroniony proces dodawania słodzików do soków.

Zajęcie produktów i zakazy dla przedsiębiorstw

Władze przejęły 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku pomarańczowego. Fałszujące przedsiębiorstwa zostały zamknięte i nie mogą wprowadzać na rynek żadnego produktu do czasu naprawienia nieprawidłowości. Zakaz zostanie zdjęty po dokonaniu nowej oceny i stwierdzeniu prawidłowości przez MAPA. Ponadto przedsiębiorstwa muszą wdrożyć systemy kontroli zapewniające jakość i tożsamość wytwarzanych produktów, jak również identyfikowalność każdej wyprodukowanej partii.

Działania te mają na celu ochronę łańcucha produkcyjnego, zapewnienie uczciwej konkurencji i dostępności zgodnych oraz bezpiecznych produktów dla konsumentów.

Źródło: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias-2022/fiscalizacao-do-mapa-fecha-quatro-fabricas-de-sucos-em-sao-paulo-e-santa-catarina

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł napojowy

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.