Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Barwniki Sudan w oleju palmowym, mielonym sumaku i mielonej papryce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W I połowie sierpnia 2022 r. wykryto nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, mielonym sumaku z Turcji i mielonej papryce z Chin.

Nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym, mielonym sumaku i mielonej papryce

W Belgii wykryto barwniki Sudan I, II i IV w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, który miał trafić do Francji. Zgłoszenia w systemie RASFF dokonano 3 sierpnia 2022 r. Warto podkreślić, że jest to drugie zgłoszenie na przestrzeni dwóch tygodni. Wcześniej, 19 lipca Belgia dokonała podobnego zgłoszenia, które również dotyczyło oleju palmowego z Wybrzeża Kości Słoniowej. Historycznie barwniki Sudan najczęściej wykrywane były w olejach palmowych z Ghany.

W Szwajcarii wykryto Sudan IV w mielonym sumaku z Turcji w ilości 1 mg/kg. W drugim zgłoszeniu poinformowano o wykryciu Sudan I (0,8 mg/kg) i IV (58,9 mg/kg) w mielonej papryce pochodzącej z Chin, która została wysłana przez Turcję.

Sudan I, II, III, IV – nieautoryzowane barwniki

Unia Europejska nie dopuszcza stosowania niebezpiecznych dla zdrowia barwników Sudan w produkcji żywności. Przyprawy takie jak chili ciemnieją w trakcie przechowywania, a barwniki Sudan stosowane są do fałszowania żywności w celu poprawienia barwy produktu.

Źródło:

  1. RASFF
  2. RASFF
  3. RASFF

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud RASFF

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.