Pod koniec czerwca 2022 r. żandarmeria regionu Żyronda przeprowadziła dużą operację, skierowaną przeciwko fałszerzom, którzy sprzedawali tanie wina podszywając się pod uznane francuskie wina Bordeaux.
Aresztowano dwudziestu podejrzanych
W Médoc aresztowano dwadzieścia osób, podejrzanych o udział w podrabianiu wina Bordeaux. Główni podejrzani zostali zwolnieni z aresztu za kaucją.
Duża skala fałszowania win Bordeaux
Według prokuratury skala fałszerstwa obejmowała kilkaset tysięcy butelek. Oszustwo na dużą skalę zorganizował właściciel winnicy w Médoc, który pozyskiwał wino poprzez kontakty z Hiszpanii i dyskretnie drukował dużą liczbę podrobionych etykiet, a operacje butelkowania mogły być przeprowadzane nocą. Podrobione produkty sprzedawano całymi paletami w kilku regionach poprzez sieć oficjalnych i nieoficjalnych dystrybutorów, składających się z firm i osób pracujących na własny rachunek. Klienci myśleli, że kupują bordoskie châteaux, których nazwy i etykiety wzbudzały zaufanie. Proponowane ceny były konkurencyjne, a w butelkach znajdowały się wina niskiej jakości lub wina z innych, odległych regionów. Fałszowane były głównie wina średniej klasy z Médoc, które łatwiej podrobić w przeciwieństwie do win klasy Grands Crus.
Źródło: https://www.cnews.fr/france/2022-07-01/vin-un-trafic-de-centaines-de-milliers-de-bouteilles-de-faux-bordeaux-demantele
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360