Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nielegalna sprzedaż koniny w Belgii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według informacji przekazanych przez belgijskie media na początku czerwca 2022 r., Policja Federalna przeprowadziła naloty w mieście Namur i Antwerpii, które doprowadziły do aresztowania sześciu osób podejrzanych o fałszowanie paszportów koni rekreacyjnych, które w dalszej kolejności miały trafić jako żywność do spożycia.

Dochodzenie międzynarodowe przy współpracy z Europolem

Według prokuratury podejrzanych uważa się za członków zorganizowanej grupy przestępczej. Europol oraz specjalna jednostka hiszpańskiej Gwardii Cywilnej biorą udział w dochodzeniu, które dotyczy importu i eksportu na dużą skalę osłów, koni i innych zwierząt.

Działanie pod przykrywką hurtowni żywca

Osoby aresztowane działały pod przykrywką hurtowni żywca, produktów rolnych i tekstyliów. Kontrole belgijskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) i Inspektoratu Dobrostanu Zwierząt wykazały, że przestępcy manipulowali paszportami zwierząt i mikroczipami. Podejrzani zmieniali pochodzenie koni, aby sprzedawać je na mięso końskie, ponadto oszustwa obejmowały również handel egzotycznymi i chronionymi zwierzętami. Przestępcy potrafili oszukać system w celu uzyskania korzyści finansowych, tworząc potencjalne zagrożenie dla zdrowia publicznego i łańcucha pokarmowego.

Podczas nalotu zajęto paszporty koni, świadectwa zdrowia, środki znieczulające i hormony, pojazdy, gotówkę oraz broń. Konie zostaną objęte ochroną AFSCA.

Źródło: https://www.brusselstimes.com/belgium/231606/horse-meat-fraud-leads-to-six-arrests-in-belgium

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.