Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie we Włoszech 3,3 mln litrów wyrobów winiarskich o wartości ponad 5 mln euro

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoska Guardia di Finanza z Palermo i urzędnicy Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadzili w miejscowości Monreale zajęcie całego kompleksu firmowego o wartości około 3 mln euro, w którym działał zakład enologiczny, zajmujący się fałszowaniem win. Ponadto władze przejęły ponad 3 300 000 litrów wyrobów winiarskich – butelkowanych i luzem, które były nieidentyfikowalne i niemożliwe było ustalenie ich pochodzenia.

Konfiskaty na terenie całego kraju

Przeprowadzono również kontrole i konfiskaty na terenie całego kraju w celu zatrzymania partii podrobionych i zafałszowanych produktów rozprowadzanych przez właściciela winiarni. Współudział w fałszowaniu i rozprowadzaniu miało osiem innych podmiotów, które odpowiedzą m.in. za podrabianie oznaczeń geograficznych, oszustwa w prowadzeniu działalności handlowej i sprzedaż nieautentycznych środków spożywczych. Winiarnia z siedzibą w Monreale najprawdopodobniej stosowała skomplikowane przekłamania księgowe z pomocą innych spółek siostrzanych, tworząc fikcyjne zapisy w rejestrach dotyczących moszczu, winogron i win. Celem tego działania było stworzenie pozorów legalności dla produktów winiarskich, wprowadzanych do obrotu ze sfałszowanymi sycylijskimi nazwami pochodzenia i oznaczeniami geograficznymi.

Produkcja z mieszaniny wody i cukru

Uzyskane dowody wskazują również na oszukańcze użycie cukru. Partie cukru zakupione poza ewidencją od firmy z Palermo dotarły do winiarni z Monreale, gdzie zostały zmieszane  z wodą, uzyskując w ten sposób płynną mieszaninę, służącą do przygotowywania fałszywych win i moszczów. Produkty końcowe miały być sprzedawane restauracjom i osobom prywatnym.

Źródło: https://www.gdf.gov.it/stampa/ultime-notizie/anno-2022/aprile/vasta-operazione-a-tutela-del-201cmade-in-italy201d-nel-settore-vitivinicolo

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.