Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przejęcie we Włoszech 3,3 mln litrów wyrobów winiarskich o wartości ponad 5 mln euro

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoska Guardia di Finanza z Palermo i urzędnicy Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadzili w miejscowości Monreale zajęcie całego kompleksu firmowego o wartości około 3 mln euro, w którym działał zakład enologiczny, zajmujący się fałszowaniem win. Ponadto władze przejęły ponad 3 300 000 litrów wyrobów winiarskich – butelkowanych i luzem, które były nieidentyfikowalne i niemożliwe było ustalenie ich pochodzenia.

Konfiskaty na terenie całego kraju

Przeprowadzono również kontrole i konfiskaty na terenie całego kraju w celu zatrzymania partii podrobionych i zafałszowanych produktów rozprowadzanych przez właściciela winiarni. Współudział w fałszowaniu i rozprowadzaniu miało osiem innych podmiotów, które odpowiedzą m.in. za podrabianie oznaczeń geograficznych, oszustwa w prowadzeniu działalności handlowej i sprzedaż nieautentycznych środków spożywczych. Winiarnia z siedzibą w Monreale najprawdopodobniej stosowała skomplikowane przekłamania księgowe z pomocą innych spółek siostrzanych, tworząc fikcyjne zapisy w rejestrach dotyczących moszczu, winogron i win. Celem tego działania było stworzenie pozorów legalności dla produktów winiarskich, wprowadzanych do obrotu ze sfałszowanymi sycylijskimi nazwami pochodzenia i oznaczeniami geograficznymi.

Produkcja z mieszaniny wody i cukru

Uzyskane dowody wskazują również na oszukańcze użycie cukru. Partie cukru zakupione poza ewidencją od firmy z Palermo dotarły do winiarni z Monreale, gdzie zostały zmieszane  z wodą, uzyskując w ten sposób płynną mieszaninę, służącą do przygotowywania fałszywych win i moszczów. Produkty końcowe miały być sprzedawane restauracjom i osobom prywatnym.

Źródło: https://www.gdf.gov.it/stampa/ultime-notizie/anno-2022/aprile/vasta-operazione-a-tutela-del-201cmade-in-italy201d-nel-settore-vitivinicolo

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.