23% próbek oleju palmowego w Ghanie z niedozwolonym barwnikiem Sudan IV
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
11.05.2022
Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) Ghany pod koniec 2021 r. przeprowadził ogólnokrajowe kontrole na obecność niedozwolonego barwnika Sudan IV w olejach palmowych. W blisko 23% próbek (70/306) stwierdzono obecność barwnika Sudan IV. Stosowanie Sudanu IV jako dodatku do żywności jest surowo zakazane.
Wysokie wskaźniki niezgodności pomimo ogromnego nakładu na publiczną edukację w Ghanie
Największy wskaźnik niezgodności odnotowano w regionie Wielka Akra – 60,8%. Pomimo ogromnego nakładu Ghany na publiczną edukację i działań uwrażliwiających na konsekwencje zdrowotne dodania barwnika Sudan IV do żywności (zwłaszcza olejów palmowych), producenci i handlarze z Ghany nadal go stosują ze względu na preferencje konsumentów w odniesieniu do koloru.
Działania następcze
FDA Ghany zainicjowała rygorystyczną publiczną kampanię edukacyjną na głównych rynkach. Ponadto w ramach tej kampanii coraz więcej próbek jest regularnie pobieranych do badań. FDA Ghany jest w trakcie wprowadzania systemu identyfikowalności produktów rolnych w kraju, który pomógłby w poprawie kwestii bezpieczeństwa żywności.
Źródło: http://www.fdaghana.gov.gh/news-media.php?page=133
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Inspekcje Państwowe
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
04.05.2022
Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.
Czytaj więcej
-
27.04.2022
W Portugalii przejęto 1 338 120 jaj o wartości ponad 100 000 euro z powodu błędnego oznakowania i braku identyfikowalności.
Czytaj więcej
-
20.04.2022
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca.
Czytaj więcej