Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził w połowie kwietnia 2022 r. operację nadzoru w centrach sortowania i pakowania jaj w dystrykcie Castelo Branco i gminie Guimarães, w ramach swoich kompetencji w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i gospodarki.
Ponad milion sztuk zafałszowanych jaj
W wyniku akcji przeprowadzonej w dystrykcie Castelo Branco skonfiskowano 1 338 120 jaj o wartości 105 935 euro i wszczęto postępowanie administracyjne. Niezgodności dotyczące jaj dotyczyły braku przedstawienia obowiązkowych informacji, takich jak: numer partii, data zniesienia, data trwałości, pochodzenie. Ponadto stwierdzono rozbieżności pomiędzy tygodniową ewidencją produktów a stanem magazynowym.
Z kolei w hurtowni w gminie Guimarães skonfiskowano 16 800 jaj o wartości 2 100 euro za brak obowiązkowego znaku identyfikacyjnego na jajach oraz brak możliwości ich identyfikacji.
ASAE będzie przeprowadzać kolejne inspekcje na terenie całego kraju, aby zapewnić ochronę zdrowia publicznego i bezpieczeństwo żywności.
Źródło: ASAE
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360