Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Populacje rekinów spadły o ponad 70% w ciągu ostatnich 50 lat. Spadki te w dużej mierze przypisuje się wzrostowi nakładów połowowych. Pomimo zwiększonej świadomości społecznej dotyczącej ochrony rekinów, trzy czwarte wszystkich gatunków rekinów oceanicznych jest obecnie zagrożonych wyginięciem. Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.

Metodyka badania

Do badań zakupiono łącznie 45 różnych karm dla zwierząt 16 różnych marek. W przypadku większości produktów na liście składników wyszczególniono następujące terminy: ryba, ryba oceaniczna, biała ryba, młode ryby. Niektóre etykiety konkretnie wymieniały tuńczyka lub łososia, ale pozostałe nie wskazywały żadnych gatunków ryb. Żaden z produktów na liście składników nie zawierał informacji o obecności rekina. Łącznie przebadano 144 próbki, używając kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekinów.

DNA rekina w 31% przebadanych próbek

Przebadano 144 próbki, a 31% z nich (n=45) zawierało DNA rekina. Najczęściej wykrywanym rodzajem był Carcharhinus. Trzy najczęściej identyfikowane gatunki to: Prionace glauca (7 razy), Carcharhinus falciformis (5 razy), Triaenodon obesus (4 razy). Udokumentowano pięć przypadków obecności C. falciformis, który jest gatunkiem wymienionym w Konwencji Waszyngtońskiej (CITES) oraz kilka gatunków sklasyfikowanych jako zagrożone przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).

Niemożliwe podejmowanie świadomych decyzji przez konsumentów w Singapurze

Niejasna terminologia używana do opisu składników karmy dla zwierząt domowych, a w niektórych przypadkach błędne oznakowanie zawartości, uniemożliwia konsumentom (w tym przypadku właścicielom zwierząt domowych z Singapuru) podejmowanie świadomych (także świadomych ekologicznie) decyzji. W konsekwencji właściciele i miłośnicy zwierząt mogą nieświadomie przyczyniać się do przełowienia zagrożonych rekinów.

Źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2022.836941/full#S10

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn