Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Populacje rekinów spadły o ponad 70% w ciągu ostatnich 50 lat. Spadki te w dużej mierze przypisuje się wzrostowi nakładów połowowych. Pomimo zwiększonej świadomości społecznej dotyczącej ochrony rekinów, trzy czwarte wszystkich gatunków rekinów oceanicznych jest obecnie zagrożonych wyginięciem. Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.

Metodyka badania

Do badań zakupiono łącznie 45 różnych karm dla zwierząt 16 różnych marek. W przypadku większości produktów na liście składników wyszczególniono następujące terminy: ryba, ryba oceaniczna, biała ryba, młode ryby. Niektóre etykiety konkretnie wymieniały tuńczyka lub łososia, ale pozostałe nie wskazywały żadnych gatunków ryb. Żaden z produktów na liście składników nie zawierał informacji o obecności rekina. Łącznie przebadano 144 próbki, używając kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekinów.

DNA rekina w 31% przebadanych próbek

Przebadano 144 próbki, a 31% z nich (n=45) zawierało DNA rekina. Najczęściej wykrywanym rodzajem był Carcharhinus. Trzy najczęściej identyfikowane gatunki to: Prionace glauca (7 razy), Carcharhinus falciformis (5 razy), Triaenodon obesus (4 razy). Udokumentowano pięć przypadków obecności C. falciformis, który jest gatunkiem wymienionym w Konwencji Waszyngtońskiej (CITES) oraz kilka gatunków sklasyfikowanych jako zagrożone przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).

Niemożliwe podejmowanie świadomych decyzji przez konsumentów w Singapurze

Niejasna terminologia używana do opisu składników karmy dla zwierząt domowych, a w niektórych przypadkach błędne oznakowanie zawartości, uniemożliwia konsumentom (w tym przypadku właścicielom zwierząt domowych z Singapuru) podejmowanie świadomych (także świadomych ekologicznie) decyzji. W konsekwencji właściciele i miłośnicy zwierząt mogą nieświadomie przyczyniać się do przełowienia zagrożonych rekinów.

Źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2022.836941/full#S10

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.