Włoska Guardia di Finanza wraz z Departamentem Głównego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadziły łącznie 183 kontrole w ramach operacji „Verum et Oleum”. Operacja miała na celu ochronę krajowej produkcji oliwy z oliwek.
Przeprowadzone kontrole
Kontrole przeprowadzono w podmiotach działających w sektorze oliwy z oliwek w całym kraju oraz w głównych portach wejścia surowców pochodzenia zagranicznego. Po fazie wstępnej, mającej na celu kalibrację interwencji w obliczu konkretnych wskaźników ryzyka, rozpoczęto wspólne kontrole w miejscach produkcji i wprowadzania surowców.
Wykryte niezgodności
Niezgodnych z przepisami unijnymi i krajowymi było 27,2% pobranych próbek, co stanowiło łącznie 2 300 000 litrów oliwy. Spośród 102 próbek przeanalizowanych w laboratoriach ICQRF, 25 próbek uznano za niezgodne ze względu na jakość niższą od deklarowanej (tj. oliwę z oliwek extra virgin zakwalifikowano jako oliwę z oliwek virgin). Ponadto w trakcie kontroli odnotowano 33 naruszenia administracyjne, dotyczące prowadzenia ewidencji, obowiązkowej dokumentacji i przestrzegania wymogów identyfikowalności. W rezultacie 10 osób zostało zgłoszonych do właściwej prokuratury i poddanych wstępnemu śledztwu w sprawie oszustwa w handlu.
Źródło: https://www.gdf.gov.it/stampa/ultime-notizie/anno-2022/maggio/operazione-verum-et-oleum-olio-extravergine-di-oliva-oltre-2-milioni-di-litri-irregolari
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360