FORUM FoodFakty - PRAWO W SYSTEMACH ŻYWNOŚCI - DWA WYDARZENIA W JEDEN DZIEŃ
Kategoria: Prawo żywnościowe, 24.05.2022
Kategoria: Prawo żywnościowe, 24.05.2022
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie.
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie – aż dwie trzecie badanych wyraziło opinię, że powinno się zakazać takich upraw.
W artykule poruszamy kwestię jakże ważnej żywności dla dzieci i stosowania w jej przypadku oświadczeń zdrowotnych. Obydwie kwestie podlegają zarówno ogólnym regulacjom oraz tym bardziej szczegółowym, które doprecyzowują wszelkie wymogi.
W artykule poruszamy kwestię jakże ważnej żywności dla dzieci i stosowania w jej przypadku oświadczeń zdrowotnych. Obydwie kwestie podlegają zarówno ogólnym regulacjom oraz tym bardziej szczegółowym, które doprecyzowują wszelkie wymogi.
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów urzędowej kontroli żywności. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
Celem programu jest wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie
Przedsiębiorcy najczęściej zastrzegają nazwę i logo firmy. Warto jednak pamiętać, że również marka produktu może być w tej formie chroniona. Dlaczego?
Przedsiębiorcy najczęściej zastrzegają nazwę i logo firmy. Warto jednak pamiętać, że również marka produktu może być w tej formie chroniona. Dlaczego?
Od dnia 7 maja 2022 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ws. zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Rynek suplementów diety wciąż intensywnie się rozwija, a temu towarzyszy wzrost świadomości konsumentów na temat zdrowia oraz potrzeb organizmu związanych z przyjmowaniem witamin i składników mineralnych. Na rynku pojawia się co raz więcej prozdrowotnych środków spożywczych, co oznacza że producenci muszą co raz bardziej starać się o uwagę konsumenta.
Po czterech latach, od kiedy FDA zaczęło prace nad określeniem, czy istnieje potrzeba uwzględnienia sezamu na liście głównych alergenów (ang. major food allergens), Joe Biden 23 kwietnia 2022 r. podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r.
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli
W marcu 2022 zostało uchwalonych 19 aktów prawa polskiego i 42 akty prawa unijnego, które miały znaczenie dla branży spożywczej
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
Po przeprowadzeniu kontroli i stwierdzeniu nieprawidłowości organ administracji może wydać decyzję, na podstawie której nałoży na kontrolowanego karę. Co może zrobić kontrolowany w przypadku, gdy nie zgadza się z nałożoną na niego karą?
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 2 - nagranie z dnia 25.03.2022 r.
Przedmiotem rozstrzygnięcia była interpretacja art. 18 ust. 2 rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do oznaczania w składzie środków spożywczych również form chemicznych użytych witamin.
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion.
Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion.
Orzeczenie dotyczyło przekazywania konsumentom informacji na temat żywności do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
W lutym 2022 uchwalono 17 nowelizacji krajowego prawa żywnościowego oraz 43 akty prawa unijnego, co daje łączną sumę 60 zmian
EFSA wydał opinię ws. oceny bezpieczeństwa stosowania etoksychiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, a także jego wpływu na ludzi, środowisko oraz pewne konkretne gatunki zwierząt
Aktualnie obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku produktów spożywczych, które mają na celu zadbać o nasze zdrowie. Przeciętny konsument, niegdyś niezorientowany i posiadający małą wiedzę, dzisiaj chętnie czyta etykiety, porównuje składy i zapoznaje się z nowinkami dietetycznymi z całego świata.
Aktualnie obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój rynku produktów spożywczych, które mają na celu zadbać o nasze zdrowie. Przeciętny konsument, niegdyś niezorientowany i posiadający małą wiedzę, dzisiaj chętnie czyta etykiety, porównuje składy i zapoznaje się z nowinkami dietetycznymi z całego świata.
Komisja opublikowała wytyczne zawierają bliższe informacje dotyczące takich zagadnień jak m.in. warunki stosowania wyrażeń złożonych i ich weryfikacja, warunki stosowania i przepisy dotyczące etykietowania w przypadku odniesień
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
W dzisiejszych czasach wszechobecnej konkurencji firmy prześcigają się w sposobach na zdobycie nowych klientów. Branża spożywcza nie jest tu wyjątkiem. Jednym z instrumentów po który najczęściej sięga się aby zdobyć i utrzymać lojalność klientów jest organizacja różnego rodzaju akcji promocyjnych.
EFSA wydał opinię ws. bezpiecznego dopuszczalnego poziomu spożycia cukru w diecie włączając w to wszystkie rodzaje spożywanych cukrów oraz wpływu tego spożycia na choroby przewlekłe, przebieg ciąży oraz problemy stomatologiczne.
Na terytorium Polski został wprowadzony „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2022–2024.
Wprowadzono „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022.
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
Od dnia 1 stycznia 2022 r. w Polsce wprowadzono program zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (Bovine spongiform encephalopathy – BSE) na lata 2022–2024
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów, znakowanych dotychczas jako GMO.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Marzena Chacińska - Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS - "Praktyczny przewodnik po normach Kodeksu Żywnościowego".
UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.
Z publikacji dowiedzą się Państwo, czym jest odstąpienie od wymierzania kary przewidziane w art. 40 a ust. 5c. Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby można było zastosować ten przepis, a także jak wygląda praktyka stosowania tego przepisu.
W dzisiejszej publikacji postanowiłem opisać bardzo ciekawą instytucję jaką jest odstąpienie od wymierzania kary przewidziane w art. 40 a ust. 5c. Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.
W pierwszym miesiącu 2022 r. uchwalono łącznie 56 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 13 zmian w prawie polskim oraz 43 w prawie unijnym.
EFSA: wytyczne ws. ustalenia i stosowania najwyższych poziomów witamin i składników mineralnych
Od dnia 28 stycznia 2022 r. zaczęło być stosowane rozporządzenie 2019/6 w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych. Jakie zmiany wprowadza nowa regulacja?
Szacunkowa wartość zdominowanego przez USA globalnego rynku rolnictwa wertykalnego wynosi około 2 mld USD – według niektórych analityków do 2024 r. przekroczy wartość nawet 10 mld USD.
Szacunkowa wartość zdominowanego przez USA globalnego rynku rolnictwa wertykalnego wynosi około 2 mld USD – według niektórych analityków do 2024 r. przekroczy wartość nawet 10 mld USD.
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich.
7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich (Dz.U. 2022 poz. 24). Zastąpi ona dotychczasową ustawę z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
Komisja Europejska zarejestrowała europejską inicjatywę obywatelską „»Green VAT« – unijny zielony VAT sprzyjający zrównoważonym i ekologicznym produktom i usługom”.
Rozporządzeniem 2022/63 Komisja wprowadziła zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze.
Odrzucono projekt ustawy o konopiach włóknistych, który zakładał m.in. podwyższenie maksymalnego dopuszczalnego poziomu THC, aktualizował definicję konopii włóknistych oraz rozszerzał katalog ich możliwych zastosowań.
Zgłoszony w listopadzie 2020 r. projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jest nadal procedowany. Jakie są najważniejsze planowane zmiany?
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy.
Koniec minionego roku przyniósł ważne zmiany w prawie. Przestała obowiązywać dotychczasowa ustawa zakazująca nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej w obrocie rolno-spożywczym. Od 23 grudnia 2021 r. mamy nowe przepisy i nowe zakazy.
Ogłoszono projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który wprowadzałby wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
W ostatnim miesiącu roku 2021 zostało uchwalonych 90 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło 31 zmian w polskim prawie oraz 59 w prawie unijnym.
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
FDA ogłosiła pod koniec grudnia, że zamierza włączyć gumę arabską (Gum arabic) do definicji błonnika pokarmowego. Jest to odpowiedź i na petycję złożoną w 2020 r., a która została rozpatrzona pozytywnie.
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych artykułach spożywczych.
14 grudnia 2021 r. upłynął pięcioletni okres przejściowy związany z poprawkami kanadyjskich przepisów dotyczących znakowania produktów spożywczych. Ich efektem są zmiany w sposobie etykietowania żywności, szczególnie w odniesieniu do wartości odżywczych oraz składu.
W prawie żywnościowym zarówno na poziomie unijnym jak i prawa krajowego co roku zmianie ulega kilkaset aktów prawnych. Przypominamy najważniejsze z nich, które miały miejsce w roku 2021.
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
Z przepisów ustawy o odpadach zostały wyłączone (pod pewnymi warunkami) materiały paszowe. Dodatkowo redystrybucja żywności stała się jednym ze środków do przeciwdziałania powstawaniu odpadów.
18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.
18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.
W listopadzie 2021 r. uchwalonych zostało łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym na co złożyły się 53 nowelizacje unijnego prawa oraz 18 zmian w prawie polskim.
Komisja Europejska odmówiła udzielenia zezwolenia na stosowanie ditlenku tytanu (E 171) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.
Czy jeśli dostanę pismo o możliwości zapoznania się z aktami, to muszę jechać do urzędu? A jeśli nie pojadę to czy będę mógł składać odwołanie od decyzji? I o co chodzi z możliwością zapoznania się z aktami?
Czy jeśli dostanę pismo o możliwości zapoznania się z aktami, to muszę jechać do urzędu? A jeśli nie pojadę to czy będę mógł składać odwołanie od decyzji? I o co chodzi z możliwością zapoznania się z aktami?
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność.
FoodFakty Summit - Prawo żywnościowe – wyzwania i nowe możliwości - nagrania referatów z dnia 28.10.2021 r.
FoodFakty Summit - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - nagrania referatów z dnia 26.10.2021 r.
W październiku 2021 weszło w życie 61 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 16 nowelizacji prawa polskiego oraz 45 w prawie unijnym.
KE opierając się na opinii naukowej EFSA, stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jakie będą potencjalne konsekwencje tej decyzji?
Jak wygląda stosowanie dwutlenku tytanu w wybranych krajach trzecich? Co można stosować zamiast?
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów z dnia 19.10.2021 r.
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów z dnia 21.10.2021 r.
We wrześniu opublikowano 48 nowelizacji unijnego prawa żywnościowego oraz 15 polskiego, co łącznie składa się na sumę 63 zmian.
Parlament Europejski opublikował rezolucję w sprawie strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Stanowi to kolejny krok na drodze do wdrożenia założeń nowej Wspólnej Polityki Rolnej.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
Nagrania referatów z eFORUM Strategie Plant-Based - surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja
Tlenek etylenu używany jest do sterylizacji materiałów i narzędzi stosowanych w chirurgii oraz innych wyrobów medycznych, nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie. Związane jest to z dosyć dużą toksycznością tego związku.
7 października 2021 r. państwa członkowskie przegłosowały wprowadzenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. Dotychczas substancja ta mogła być stosowana w żywności, a producenci wykorzystywali ją w szczególności jako biały barwnik np. w gumach do żucia, tabletkach, zupach, sosach i pieczywie.
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy.
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy. Jakie wymogi musi spełnić pasza, aby mogła zostać wprowadzona do obrotu?
Nagrania referatów z eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
Dnia 23 września 2021 r. po raz pierwszy obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE, który zainaugurowany został przez Parlament Europejski, Radę UE oraz Komisję Europejską.
Określono wzór certyfikatu dla podmiotów, grup podmiotów i eksporterów w państwach trzecich dotyczących produktów, które mają być przywożone do UE jako produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji.
Z uwagi na to, że reklama napojów alkoholowych podlega bardzo wielu szczegółowym ograniczeniom i zakazom zapewnienie zgodności z prawem konkretnej kampanii reklamowej jest niejednokrotnie wyzwaniem dla przedsiębiorców.
Sierpień 2021, pomimo tego, że był miesiącem wakacyjnym, przyniósł aż 117 nowelizacji prawa żywnościowego.
Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.
Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych.
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
Lipiec 2021 przyniósł 60 nowelizacji prawa żywnościowego. Co uległo zmianie? Przeczytaj tekst lub posłuchaj podcastu - teraz także w formie podcast’ów!
Produkcja żywności, jako jedna z gałęzi mających największy wpływ na środowisko, w dużym stopniu przyczynia się m.in. do nadmiernego wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, wód powierzchniowych i gleb, produkcji odpadów, emisji ścieków czy zmian w krajobrazie oraz wyginięcia poszczególnych gatunków fauny i flory.
Produkcja żywności, jako jedna z gałęzi mających największy wpływ na środowisko, w dużym stopniu przyczynia się m.in. do nadmiernego wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, wód powierzchniowych i gleb, produkcji odpadów, emisji ścieków czy zmian w krajobrazie oraz wyginięcia poszczególnych gatunków fauny i flory.
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
Ogłoszono rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw.
Już ponad 2 lata minęły od uchwalenia przez Komisję Europejską tzw. dyrektywy plastikowej. Przez ten czas państwa członkowskie UE powinny wdrożyć jej postanowienia do prawa krajowego. Polska wciąż tego nie zrobiła. Na jakim etapie są polskie prace legislacyjne? Co przewidują projektowane przepisy? Jakie kary przewidziano dla przedsiębiorców za brak wdrożenia nowych obowiązków?
Obowiązki nakładane w dyrektywie nie wiążą bezpośrednio przedsiębiorców, lecz potrzebne jest uchwalenie odpowiednich przepisów przez państwa członkowskie Unii Europejskiej. Termin na ich przyjęcie minął już 3 lipca tego roku, a projekt polskiej ustawy wciąż nie trafił do sejmu. Co więcej, wciąż nie przedstawiono uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych.
Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.
Wykaz zawierający listę substancji, które uzyskały zezwolenie na stosowanie w produkcji ekologicznej został ustanowiony na mocy rozporządzenia 2021/1165. Przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2022 r.
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
LEX Scan ma juz rok! Od tego czasu weszło w życie blisko tysiąc nowelizacji prawa żywnościowego, z których 82 w czerwcu. Zapraszamy do lektury raportu oraz wysłuchania podcastu!
Nagranie warsztatu eksperckiego "Wzmacnianie Autorytetu Managera Jakości " z dnia 29.06.2021 r.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/882 zezwolono na wprowadzanie na rynek larw chrząszcza mącznika młynarka Tenebrio molitor. Larwy będą mogły być dodawane do produktów białkowych, herbatników, dań na bazie roślin strączkowych oraz produktów na bazie makaronu.
Żywnośc jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/670 zezwolono na wprowadzenie na rynek oleju ze Schizochytrium sp. (WZU477) jako nowej żywności.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 11.06.2021 r.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Piwo bezalkoholowe rynek • surowce • technologie z dnia 22.06.2021 r.
Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 10.06.2021 r.
30 czerwca 2021 r. Komisja Europejska zobowiązała się do opracowania odpowiednich regulacji zmierzających do wprowadzenia zakazu chowu klatkowego w UE jeszcze przed 2023 rokiem.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 09.06.2021 r.
Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 08.06.2021 r.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 07.06.2021 r.
7 czerwca obchodziliśmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony przez FAO/WHO. W ramach obchodów tego dnia, z inicjatywy FoodFakty odbył się FoodFakty Safety Week. Codex Alimentarius po raz kolejny dostrzegł i docenił nasze zaangażowanie w upowszechnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności wśród profesjonalistów z branży spożywczej w Polsce.
Przedstawiamy definicje i klasyfikację wraz ze szczegółowymi opisami, które stosowane są w systemie RASFF.
Maj 2021 przyniósł 74 nowelizacje prawa żywnościowego. Co uległo zmianie? Przeczytaj tekst lub posłuchaj podcastu - teraz także w formie podcast'ów!
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności z dnia 27.04.2021 r.
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społecznym i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Żywność jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, popularnie zwanej „ustawą opakowaniową” zakłada rozszerzenie odpowiedzialności producentów (ROP) oraz określa stawki opłat. Projekt jest wynikiem konieczności wdrożenia przepisów dyrektywy 2018/851 oraz 2019/904.
Wytyczne Komisji zostały opublikowane w związku z rozpoczęciem stosowania od dnia 3 lipca 2021 r. dyrektywy 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Opracowanie zawiera szereg definicji i objaśnień pojęć, których znaczenie budziło pewne wątpliwości interpretacyjne.
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
Od 1 stycznia 2022 r. zaczną być stosowane nowe warunki sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej w produkcji ekologicznej. Dotyczy to w szczególności sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej, w tym także grup podmiotów, oraz kontrolę identyfikowalności oraz kontrolę bilansowania masy.
Po raz kolejny przedłużono okres obowiązywania tymczasowych przepisów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Tym razem tymczasowe zasady mają obowiązywać do 1 lipca 2021 r.
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu np. do pozostałości fluopyramu w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku czy pietruszki. Zmiana dotknęła także dichlofopu, ipkonazolu i terbutyloazyny w takich produktach jak np. mleko czy kukurydza.
Kwiecień 2021 przyniósł 83 nowe akty dotyczące prawa żywnościowego. Czego dotyczyły? Tego dowiesz się z raportu LEX Scan oraz słuchając najnowszego podcastu.
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.
Rozporządzeniem 2019/1381 znowelizowano Ogólne Prawo Żywnościowe poprzez dodanie przepisów w zakresie oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowy. Odnoszą się one m.in. do ustalenia ogólnych celów i zasad informowania o ryzyku.
FoodFakty Safety Week Wydarzenie w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
5 dni spotkań eForum, 15 bloków tematycznych, 35 doniesień ekspertów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Listeria w żywności z dnia 11.03.2021 r.
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
Ogłoszono tekst jednolity ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która stanowi jeden z najważniejszych aktów na gruncie krajowego prawodawstwa w zakresie prawa żywnościowego
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności z dnia 15.04.2021 r.
Przepisy w zakresie pakowania produktów ekologicznych i ich transportu do innych podmiotów lub jednostek uległy rozbudowania. Zmiana dotyczy zakresu obowiązkowych informacji.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
W marcu 2021 uchwalono 112 nowelizacji prawa żywnościowego, na co złożyło się 89 zmian prawa unijnego oraz 23 prawa krajowego. Komentarz do zmian teraz dostępny także w formie podcastu.
Nowe włoskie przepisy zobowiązują producentów do zamieszania na etykietach produktów informacji na temat ich wpływu na środowisko. Pomimo braku ustanowienia odpowiednich wytycznych w zakresie stosowania tych regulacji, wszystkie produkty sprzedawane na we Włoszech będą musiały spełniać wymogi włoskiego prawa.
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. stosuje się rozporządzenie 2019/625, w którym określono wymogi dotyczące wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Akt ten stanowi uzupełnienie przepisów w sprawie urzędowych kontroli określonych w rozporządzeniu 2017/625.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Izabela Tańska - IGI Food Consulting.
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Ewa Kuczyńska - kancelaria prawna GFP Legal
Czy wytyczne i instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii albo uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety, a także inne dokumenty pomocnicze organów eksperckich, mają moc wiążącą? Jeśli tak, to w jakim zakresie? Czy organy nadzorujące rynek produktów spożywczych mogą opierać swoje rozstrzygnięcia na takich dokumentach?
Prawo jako zbiór reguł i zasad, według których należy postępować, jest systemem złożonym. Poza przepisami powszechnie obowiązującymi, istotnym elementem jest również „soft law” – niewiążące instrumenty prawne stosowane w praktyce dla realizacji postanowień aktów prawnych.
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
Referat z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021: Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
Nagrania referatów z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
W lutym 2021 uchwalono 98 nowelizacji prawa żywnościowego, na co złożyło się 77 zmian prawa unijnego oraz 21 prawa krajowego. Komentarz do zmian teraz dostępny także w formie podcastu.
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC). Jest to dokument potwierdzający, że produkt może być wprowadzany na rynek konkretnego państwa zgodnie z prawem.
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. Co istotne, nie tylko wewnątrzwspólnotowa dostawa w Unii Europejskiej, ale także eksport produktów do krajów trzecich staje się coraz ważniejszym elementem portfolio sprzedażowego polskich producentów. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC).
W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód.
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód.
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Na całym świecie toczy się dyskusja związana z regulacją dotyczącą roślinnych zamienników produktów zwierzęcych, głównie mleka i jego przetworów w przemyśle spożywczym. Zamienniki produktów mlecznych nie są nowościami, wiele z nich funkcjonuje na rynku od lat.
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Rosnąca popularność polskich win sprawiła, że coraz więcej osób rozważa założenie własnych winnic. Przed podjęciem decyzji o założeniu winnicy i rozpoczęciu produkcji wina warto zapoznać się z wymogami nałożonymi na winiarzy przez polskie przepisy. Mimo że mali producenci mogą liczyć na wiele ułatwień, to formalności których należy dopełnić jest dość dużo.
Rosnąca popularność polskich win sprawiła, że coraz więcej osób rozważa założenie własnych winnic. Przed podjęciem decyzji o założeniu winnicy i rozpoczęciu produkcji wina warto zapoznać się z wymogami nałożonymi na winiarzy przez polskie przepisy. Mimo że mali producenci mogą liczyć na wiele ułatwień, to formalności których należy dopełnić jest dość dużo.
Pandemia w sposób zasadniczy zmieniła preferencje i wybory zakupowe klientów na całym świecie. Niektóre trendy przyspieszyły bardzo mocno, inne uległy marginalizacji. Podzielę się z Państwem obserwacjami i nowościami ze światowych półek.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.
W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności.
W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności i jej wpływu na zdrowie.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Powszechny dostęp do bezpiecznej żywności jest uznawany za fundamentalne prawo człowieka, a zapewnienie efektywnego systemu urzędowych kontroli mających ma na celu zagwarantowanie realizacji postanowień prawa żywnościowego oraz jej bezpieczeństwa powinno stanowić priorytet działań każdego państwa członkowskiego UE.
Powszechny dostęp do bezpiecznej żywności jest uznawany za fundamentalne prawo człowieka, a zapewnienie efektywnego systemu urzędowych kontroli mających ma na celu zagwarantowanie realizacji postanowień prawa żywnościowego oraz jej bezpieczeństwa powinno stanowić priorytet działań każdego państwa członkowskiego UE.
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.
Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych, które w dużej mierze regulowały kwestię stosunków UE i Wielkiej Brytanii po Brexicie.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożył projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z informacją zamieszczoną w Biuletynie Informacji Publicznej Rady Ministrów celem planowanych zmian jest przede wszystkim zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożył projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z informacją zamieszczoną w Biuletynie Informacji Publicznej Rady Ministrów celem planowanych zmian jest przede wszystkim zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję.
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Od 1 stycznia 2021 r. zacznie być stosowana tzw. opłata cukrowa, nakładana od słodkich napojów lub napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Opłatę wprowadza ustawa z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U.2020.1492 z dnia 2020.08.31). Producenci przygotowując się na ten nowy obowiązek, napotykają szereg trudności związanych z wątpliwościami interpretacyjnymi, jakie budzą przepisy ustawy. Warto przyjrzeć się więc jej założeniom, a w szczególności temu, jakie produkty podlegają opłacie i jaki jest zakres przewidzianych zwolnień.
Od 1 stycznia 2021 r. zacznie być stosowana tzw. opłata cukrowa, nakładana od słodkich napojów lub napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Opłatę wprowadza ustawa z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U.2020.1492 z dnia 2020.08.31). Producenci przygotowując się na ten nowy obowiązek, napotykają szereg trudności związanych z wątpliwościami interpretacyjnymi, jakie budzą przepisy ustawy.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Rozporządzeniem Komisji 2020/1566 z dnia 27 października 2020 r. zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości bupirymatu, karfentrazonu etylowego, etyrymolu i pyriofenonu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, , wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa.
Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa.
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale także ze względu na inne aspekty.
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale i ze względu na fakt, że pojawiają się propozycje wprowadzenia wskaźnika Nutri – Score jako wspólnego dla wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Rozporządzeniem 2020/977 wprowadzono pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września 2020 r., a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r.
Rozporządzeniem 2020/977 wprowadzono pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września 2020 r., a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r.
W dzisiejszym świecie coraz częściej zwraca się uwagę na jakość żywności i jej wpływ na zdrowie. Modne staje się propagowanie produktów jak najmniej przetworzonych, bardziej naturalnych, a często także o konkretnym pochodzeniu. Pochodzenie żywności i jej składników wydaje się być istotnym wyróżnikiem decydującym o postrzeganiu danego produktu przez odbiorców.
W dzisiejszym świecie coraz częściej zwraca się uwagę na jakość żywności i jej wpływ na zdrowie. Modne staje się propagowanie produktów jak najmniej przetworzonych, bardziej naturalnych, a często także o konkretnym pochodzeniu. Pochodzenie żywności i jej składników wydaje się być istotnym wyróżnikiem decydującym o postrzeganiu danego produktu przez odbiorców.
Rynek roślinnych alternatyw mięsa i produktów zwierzęcych rozwija się bardzo dynamicznie. Trudno mówić o jego pełnej konkurencyjności z branżą przetwórstwa mięsnego, ale w pewnych aspektach elementy konkurencyjności są coraz bardziej widoczne. Prawnym przejawiem tego zjawiska jest prowadzona od kilku lat dyskusja nad zasadami znakowania zamienników mięsa i nabiału
Rynek roślinnych alternatyw mięsa i produktów zwierzęcych rozwija się bardzo dynamicznie. Trudno mówić o jego pełnej konkurencyjności z branżą przetwórstwa mięsnego, ale w pewnych aspektach elementy konkurencyjności są coraz bardziej widoczne. Prawnym przejawiem tego zjawiska jest prowadzona od kilku lat dyskusja nad zasadami znakowania zamienników mięsa i nabiału, a w szczególności ich nazewnictwa
Niezgodne z prawem przywłaszczanie sobie praw własności intelektualnej przez podmioty chińskie jest wyzwaniem dla wielu przedsiębiorców, z tego też powodu wiele wschodzących polskich marek nie decyduje się na wprowadzenie swojej działalności na rynek chiński. Nie jest też dla polskich przedsiębiorców jasne, jak poruszać się po zasadach ochrony znaków towarowych w Chinach. Przedstawiamy krótki zarys z myślą o polskich przedsiębiorcach zainteresowanymi sprzedażą swoich towarów lub usług na rynku chińskim.
Niezgodne z prawem przywłaszczanie sobie praw własności intelektualnej przez podmioty chińskie jest wyzwaniem dla wielu przedsiębiorców, z tego też powodu wiele wschodzących polskich marek nie decyduje się na wprowadzenie swojej działalności na rynek chiński. Nie jest też dla polskich przedsiębiorców jasne, jak poruszać się po zasadach ochrony znaków towarowych w Chinach.
Unia Europejska oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (dalej: „Wielka Brytania”) w październiku 2019 roku osiągnęły porozumienie w zakresie warunków wyjścia z Unii Europejskiej. Podstawą wyjścia Wielkiej Brytanii (tzw. „Brexitu”) jest umowa o wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (dalej: „Umowa Wyjścia”). Umowa Wyjścia została najpierw ratyfikowana przez parlament brytyjski, a następnie ratyfikowane przez Parlament Europejski i zatwierdzona przez Radę w dniu 30 stycznia 2020 roku. Umowa Wyjścia pomiędzy Wielką Brytanią, a Unią Europejską weszła w życie w dniu 1 lutego 2020 roku.
Wyjście Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej spowodowało nową sytuację prawną związaną z handlem. Jednym z kluczowych założeń powstania Unii Europejskiej było umożliwienie Państwom Członkowskim swobodnej, niezakłóconej wymiany handlowej, jednakże w obliczu Brexitu swobodny przepływ towarów między Wielką Brytanią, a Unią Europejską stanął pod znakiem zapytania. W związku z tym należało podjąć stosowne działania zmierzające do usankcjonowania nowych warunków handlu między Wielką Brytanią a krajami unijnymi.
Żywność, na etapie produkcji, przetwarzania, przechowywania, przygotowywania oraz podawania, ma kontakt z wieloma materiałami i wyrobami. Przykładowo, można tu wymienić kontenery do transportu żywności, maszyny i urządzenia do jej przetwarzania, materiały opakowaniowe i opakowania do żywności, naczynia stołowe i kuchenne. Tego typu materiały i wyroby określa się mianem materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi się tylko do określonych materiałów i substancji.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
Dla poprawy widoczności produktów spożywczych na rynku i wzbogaceniu ich atrakcyjności w oczach konsumentów warto rozważyć zastosowanie w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Jednocześnie, ze względu na szereg skomplikowanych przepisów regulujących warunki ich stosowania, należy wiedzieć jak zrobić to zgodnie z prawem, by uzyskać korzyść marketingową jednocześnie unikając ryzyka zakwestionowania.
W poniższym tekście wyjaśniamy ogólne ramy stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Niniejszy artykuł ma na celu stanowić drogowskaz i być zbiorem wskazówek umożliwiających poprawne skorzystanie z tego jakże cennego narzędzia komunikowania właściwości produktu, jakim są właśnie oświadczenia.
Dla poprawy widoczności produktów spożywczych na rynku i wzbogaceniu ich atrakcyjności w oczach konsumentów warto rozważyć zastosowanie w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Jednocześnie, ze względu na szereg skomplikowanych przepisów regulujących warunki ich stosowania, należy wiedzieć jak zrobić to zgodnie z prawem, by uzyskać korzyść marketingową jednocześnie unikając ryzyka zakwestionowania.
Pytania związane z deklaracją aromatów na etykietach produktów spożywczych nie pojawiały się do tej pory zbyt często, jednak Megatrend „Clean Label” i ekstraktów botanicznych spowodował wzrost zainteresowania tematem takich deklaracji. O ile pojawienie się na etykiecie aromatów i ekstraktów pochodzących z obszaru celnego EU nie nastręczaja aż takich kłopotów, to już deklaracje produktów podchodzących z obszaru Ameryki Północnej (USA i Kanada) potrafią być dużym wyzwaniem.
Piwo nie jest jednoznacznie kojarzone z alkoholem (jak wódka, wino czy whisky), ale z napojem alkoholowym (cydr, piwo smakowe, wino musujące). Uważa je za takie ok. 54% badanych. Jednocześnie jednak inicjację alkoholową aż 43% ankietowanych rozpoczynało właśnie od piwa. Zdaniem Polaków (według tego badania) są także dwie grupy, których obowiązuje bezwzględna abstynencja: to kobiety w ciąży oraz nieletni. Z badania wynika zatem, że także piwo powinno być zakazane dla młodzieży. Chociaż jest kojarzone mniej negatywnie niż tzw. mocny alkohol, to jednak tymże alkoholem nadal jest. Pytanie jednak, czy taki sam zakaz powinien dotyczyć piwa niskoalkoholowego czy piwa zero.
Piwo nie jest jednoznacznie kojarzone z alkoholem (jak wódka, wino czy whisky), ale z napojem alkoholowym (cydr, piwo smakowe, wino musujące). Uważa je za takie ok. 54% badanych. Jednocześnie jednak inicjację alkoholową aż 43% ankietowanych rozpoczynało właśnie od piwa. Zdaniem Polaków (według tego badania) są także dwie grupy, których obowiązuje bezwzględna abstynencja: to kobiety w ciąży oraz nieletni. Z badania wynika zatem, że także piwo powinno być zakazane dla młodzieży. Chociaż jest kojarzone mniej negatywnie niż tzw. mocny alkohol, to jednak tymże alkoholem nadal jest. Pytanie jednak, czy taki sam zakaz powinien dotyczyć piwa niskoalkoholowego czy piwa zero.
Często wskazuje się, że Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, w którym zakup alkoholu w Internecie przez konsumenta jest niemożliwy z uwagi na restrykcyjne regulacje. Chociaż takie stanowisko reprezentuje wiele organów administracji i sądów administracyjnych odpowiedź na pytanie, czy zgodnie z obowiązującymi w Polsce normami prawnymi sprzedaż alkoholu przez Internet konsumentom jest dopuszczalna wcale nie jest taka oczywista.
Często wskazuje się, że Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, w którym zakup alkoholu w Internecie przez konsumenta jest niemożliwy z uwagi na restrykcyjne regulacje. Chociaż takie stanowisko reprezentuje wiele organów administracji i sądów administracyjnych odpowiedź na pytanie, czy w istocie jest to nielegalne wcale nie jest taka oczywista.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
W zeszłym miesiącu Komisja Europejska wstrzymała procedury rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności (około 50 wniosków) dla niesyntetycznego CBD.
FLIS to w tłumaczeniu unijny System informacji na temat etykietowania żywności (Food Labelling Information System). Celem było nie tylko zgromadzenie tychże danych, ale także ich wyeksportowanie do systemu informacyjnego etykietowania żywności dostępnego powszechnie.
FLIS to w tłumaczeniu unijny System informacji na temat etykietowania żywności, który prezentuje informacje na temat obowiązkowych oznaczeń na etykiecie wynikających z przepisów UE. System będzie stanowił narzędzie operacyjne, za pomocą którego użytkownicy (przeglądający stronę) mogą znaleźć wymagania dotyczące etykietowania dla różnych kategorie produktów spożywczych, najpierw na szczeblu unijnym, a może w przyszłości na szczeblu państw członkowskich.
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
Zawsze aktualna lista pozycji dostępnych w Strefie Managera
Dr Nuno F. Soares – autor wielu książek i artykułów, konsultant i trener w zakresie bezpieczeństwa żywności z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności - w opracowaniu pt. Jak przetrwać dzień audytu? udziela wskazówek, jak przebrnąć przez ten tak „ważny dzień”, jakim jest dzień audytu.
Last Month Review - Plant-Based. Opracowanie eksperckie, którego celem nie jest bardzo głęboka synteza rynku produktów zastępujących mięso, ale przedstawienie źródeł i kontekstu komunikacji medialnej, która miała miejsce w głównych kanałach informacyjnych ważnych dla branży spożywczej, z możliwie różnorodnych źródeł i części świata w ostatnich tygodniach.
OBSERWACJA TRENDÓW W ŚWIECIE ALBO ICH KREOWANIE OTO JEST PYTANIE? TWORZYĆ CZY PODĄŻAĆ? Określanie trendów chociażby w modzie nie było nigdy zadaniem łatwym ani prostym i zwykle polegało na wyczuciu i kreatywności jej twórców. To samo dotyczy smaków, zapachów, żywności. Jednym z obszarów działalności firm branży zapachów (aromatów bądź kompozycji zapachowych) jest obserwacja zachowań i potrzeb klientów, rynku i wyznaczanie kierunków smakowych na nadchodzący czas.
Poznaj najnowsze trendy smakowe na najbliższe miesiące. Opracowanie eksperckie.
Średni czas oczekiwania na wyniki badań ws. pozostałości po pestycydach wynosi min. 30 dni, a wysokość mandatów karnych oscyluje w przedziale 50-500 zł - tak wynika z najnowszego raportu NIK.
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
Zafałszowanie żywności jest zagadnieniem znanym już od czasów rzymskich i należy uważać, że nigdy nie uda się go wyeliminować, ponieważ podłożem jest pożądanie zysków ekonomicznych.
Mamy do przejrzenia dawkę informacji w zakresie analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, ponieważ Food Fakty wydały kolejny raport Food Risk. Pamiętajmy, aby przeanalizować go szczegółowo pod kątem swoich surowców i procesów.
Według danych PZH w Polsce od wielu lat salmonelozy są najczęściej odnotowywanymi zatruciami o etiologii bakteryjnej. Baza EPIMELD raportuje 8928 przypadków w 2019 roku, natomiast do 30 kwietnia 2020 odnotowano 854 salmoneloz.
Od kilku lat wszystkie normy rodziny ISO oparte są na tak zwanym myśleniu bazującym na ryzyku. Pojęcie analizy ryzyka jest zresztą szeroko obecne we wszystkich innych znanych systemach. Co to w praktyce oznacza? Pomocne będzie sięgnięcie do definicji zawartej w nowym wydaniu normy ISO 22000, której polska wersja jest w trakcie końcowego przygotowania w komitecie technicznym KT 310.
Strefa Managera zawiera narzędzia wspierające pracę działów jakości w celu spełnienia wymogów standardów jakości z rodziny GFSI w tym IFS oraz BRC Udostępnione materiały powstają dzięki wielogodzinnej pracy zespołu ekspertów foodfakty pl i dostarczają w trybie miesięcznym szczegółowych, ale przedstawionych syntetycznie i przejrzyście informacji managerskich w zakresie:
Dostępne Raporty:
Analiza trendów ryzyka bezpieczeństwa produktów żywnościowych w UE - styczeń 2020 (BEZPŁATNY) - https://foodfakty.pl/analiza-trendow-ryzyka-bezpieczenstwa-produktow-zywnosciowych-w-eu-styczen-2020
Analiza trendów ryzyka bezpieczeństwa produktów żywnościowych w UE - luty 2020 - https://foodfakty.pl/analiza-trendow-ryzyka-bezpieczenstwa-produktow-zywnosciowych-w-ue-luty-2020
Analiza trendów ryzyka bezpieczeństwa produktów żywnościowych w UE - marzec 2020 - https://foodfakty.pl/analiza-trendow-ryzyka-bezpieczenstwa-produktow-zywnosciowych-w-ue-marzec-2020
Analiza trendów ryzyka bezpieczeństwa produktów żywnościowych w UE - kwiecień 2020 - https://foodfakty.pl/analiza-trendow-ryzyka-bezpieczenstwa-produktow-zywnosciowych-w-ue-kwiecien-2020
Słowa kluczowe: analiza ryzyka, produkty niebezpieczne, produkty zafałszowane, jakość