Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Omówienie założeń Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 18 stycznia 2024 r. - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przyjęta 18 stycznia 2024 r. Rezolucja Parlamentu Europejskiego wywołała niemałe poruszenie wśród przedsiębiorców oraz w branży spożywczej - głównie w zakresie stosowania oraz przyszłości oświadczeń zdrowotnych „pending”. Warto wskazać, że w dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE. 

Rezolucja uwypukliła praktyczne problemy jakie wyniknęły w związku ze stosowaniem Rozporządzenia nr 1924/2006  w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, w szczególności oceny nowych oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji roślinnych.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-jakie są główne założenia rezolucji?

 -czym jest oświadczenie zdrowotne?

-jakie elementy są brane pod uwagę podczas oceny oświadczenia?

 -jakie są planowane kierunki zmian ws. tzw. oświadczeń "pending?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: OMÓWIENIE ZAŁOŻEŃ REZOLUCJI PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO Z DNIA 18 STYCZNIA 2024 R.

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Autor:Aleksandra Winnicka
Aleksandra Winnicka
Specjalizuje się w bieżącej obsłudze podmiotów z branż regulowanych. W szczególności doradza w zakresie prawa farmaceutycznego oraz żywnościowego, z uwzględnieniem aspektów prawnych związanych z wytwarzaniem wyrobów medycznych, suplementów diety, produktów leczniczych i kosmetyków, wprowadzaniem produktów do obrotu oraz ich dystrybucją, a także oceną działań marketingowych. Zapewnia wsparcie na etapie postępowań administracyjnych oraz przed sądami powszechnymi i administracyjnymi.
Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w zespołach Life Sciences innych warszawskich kancelarii prawnych. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, Center for American Law Studies Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Studiów Podyplomowych – Ochrona danych osobowych i zarządzanie bezpieczeństwem informacji na Uczelni Łazarskiego. Wpisana na listę radców prawnych w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.