Omówienie założeń Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 18 stycznia 2024 r. - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe
19.04.2024
Przyjęta 18 stycznia 2024 r. Rezolucja Parlamentu Europejskiego wywołała niemałe poruszenie wśród przedsiębiorców oraz w branży spożywczej - głównie w zakresie stosowania oraz przyszłości oświadczeń zdrowotnych „pending”. Warto wskazać, że w dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE.
Rezolucja uwypukliła praktyczne problemy jakie wyniknęły w związku ze stosowaniem Rozporządzenia nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, w szczególności oceny nowych oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji roślinnych.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
-jakie są główne założenia rezolucji?
-czym jest oświadczenie zdrowotne?
-jakie elementy są brane pod uwagę podczas oceny oświadczenia?
-jakie są planowane kierunki zmian ws. tzw. oświadczeń "pending?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OMÓWIENIE ZAŁOŻEŃ REZOLUCJI PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO Z DNIA 18 STYCZNIA 2024 R.
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Znakowanie żywności
Autor: Aleksandra Winnicka
Specjalizuje się w bieżącej obsłudze podmiotów z branż regulowanych. W szczególności doradza w zakresie prawa farmaceutycznego oraz żywnościowego, z uwzględnieniem aspektów prawnych związanych z wytwarzaniem wyrobów medycznych, suplementów diety, produktów leczniczych i kosmetyków, wprowadzaniem produktów do obrotu oraz ich dystrybucją, a także oceną działań marketingowych. Zapewnia wsparcie na etapie postępowań administracyjnych oraz przed sądami powszechnymi i administracyjnymi.
Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w zespołach Life Sciences innych warszawskich kancelarii prawnych. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, Center for American Law Studies Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Studiów Podyplomowych – Ochrona danych osobowych i zarządzanie bezpieczeństwem informacji na Uczelni Łazarskiego. Wpisana na listę radców prawnych w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie.
Przeczytaj także
-
20.10.2023
Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu.
Czytaj więcej
-
16.06.2023
Współczesny świat zmaga się z jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych - zanieczyszczeniem środowiska przez nadmierną ilość tworzyw sztucznych. Odpady plastikowe stanowią realne zagrożenie dla ekosystemów zarówno wodnych, jak i lądowych
Czytaj więcej
-
31.03.2023
Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: