Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Suplement diety czy wyrób medyczny – jak prawidłowo zaklasyfikować produkt do danej kategorii, a następnie wprowadzić go do obrotu? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Innowacje, Prawo Żywnościowe

Czasami odpowiednie zaklasyfikowanie danego produktu do właściwej kategorii może stanowić niemałe wyzwanie. Rynek zarówno suplementów diety, jak i wyrobów medycznych rozwija się niezwykle dynamicznie. Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu.  Granica między suplementem diety a wyrobem medycznym potrafi być czasami naprawdę rozmyta. 

Ustalenie odpowiedniego statusu jest jednak kluczowe. Suplementy diety i wyroby medyczne regulowane są przez zupełnie odmienne przepisy prawne. Oznacza to, że w zależności od danej kategorii różnić będą się ich etykiety czy sposób wprowadzania na rynek. 

Warto zatem mieć świadomość, jak odpowiednio zaklasyfikować produktu do właściwej kategorii, by nie wprowadzić konsumentów w błąd oraz nie narazić się na ewentualne konsekwencje ze strony organów kontrolujących.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

  • Suplement diety czy wyrób medyczny - jak dokonać prawidłowej kwalifikacji produktu?
  • Co powinna zawierać etykieta suplementu diety, a co wyrobu medycznego [check-lista]?
  • W jaki sposób należy wprowadzać do obrotu suplementy diety oraz wyroby medyczne?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: SUPLEMENT DIETY CZY WYRÓB MEDYCZNY – JAK PRAWIDŁOWO ZAKLASYFIKOWAĆ PRODUKT DO DANEJ KATEGORII, A NASTĘPNIE WPROWADZIĆ GO DO OBROTU?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Kinga Krent

Kinga Krent

Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.

Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.

Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.

Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.

Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.