Suplement diety czy wyrób medyczny – jak prawidłowo zaklasyfikować produkt do danej kategorii, a następnie wprowadzić go do obrotu? - Abstrakt artykułu
Kategoria: Innowacje, Prawo Żywnościowe
20.10.2023
Czasami odpowiednie zaklasyfikowanie danego produktu do właściwej kategorii może stanowić niemałe wyzwanie. Rynek zarówno suplementów diety, jak i wyrobów medycznych rozwija się niezwykle dynamicznie. Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu. Granica między suplementem diety a wyrobem medycznym potrafi być czasami naprawdę rozmyta.
Ustalenie odpowiedniego statusu jest jednak kluczowe. Suplementy diety i wyroby medyczne regulowane są przez zupełnie odmienne przepisy prawne. Oznacza to, że w zależności od danej kategorii różnić będą się ich etykiety czy sposób wprowadzania na rynek.
Warto zatem mieć świadomość, jak odpowiednio zaklasyfikować produktu do właściwej kategorii, by nie wprowadzić konsumentów w błąd oraz nie narazić się na ewentualne konsekwencje ze strony organów kontrolujących.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
- Suplement diety czy wyrób medyczny - jak dokonać prawidłowej kwalifikacji produktu?
- Co powinna zawierać etykieta suplementu diety, a co wyrobu medycznego [check-lista]?
- W jaki sposób należy wprowadzać do obrotu suplementy diety oraz wyroby medyczne?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: SUPLEMENT DIETY CZY WYRÓB MEDYCZNY – JAK PRAWIDŁOWO ZAKLASYFIKOWAĆ PRODUKT DO DANEJ KATEGORII, A NASTĘPNIE WPROWADZIĆ GO DO OBROTU?
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Suplementy diety
Autor: Kinga Krent
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.
Przeczytaj także
-
16.06.2023
Współczesny świat zmaga się z jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych - zanieczyszczeniem środowiska przez nadmierną ilość tworzyw sztucznych. Odpady plastikowe stanowią realne zagrożenie dla ekosystemów zarówno wodnych, jak i lądowych
Czytaj więcej
-
31.03.2023
Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu
Czytaj więcej
-
03.03.2023
Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: