Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Różnice między CBD a THC - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na rynku stale odnotowujemy dynamiczny wzrost popularności produktów konopnych. W sprzedaży znajdziemy zarówno herbaty, zioła, mąki konopne, jak i suplementy diety w postaci olejków lub kapsułek zawierających ekstrakt z konopi bądź jego izolat.

Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.

Pierwszy z nich wykazuje działanie psychoaktywne, drugi wręcz przeciwnie. Popularność CBD nie maleje, ale co tak naprawdę sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po zawierające go produkty? W odróżnieniu od THC, CBD wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, przy jednoczesnym braku działania psychostymulującego. Między innymi dzięki temu CBD zyskało wierne grono fanów i zaczęło być szeroko wykorzystywane nie tylko w branży spożywczej, ale też kosmetycznej i farmaceutycznej.

Jeszcze do niedawna sądy oraz organy inspekcji stały na stanowisku, że jakakolwiek ilość THC w środkach spożywczych jest niedozwolona. W praktyce spełnienie tego warunku było trudne, gdyż bardzo często żywność konopna pozostawała zanieczyszczona THC w śladowych ilościach. 

Przedsiębiorcy nie muszą się jednak już obawiać, że ich produkt zostanie wycofany z obrotu z uwagi na śladowe ilości THC. Powodem jest rozporządzenie Komisji UE nr 2022/1393 z 11 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów delta-9-tetrahydrokannabinolu w nasionach konopi i produktach z nich uzyskanych, które zaczęło być oficjalnie stosowane od 1 stycznia 2023 r.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czym dokładnie różni się CBD od THC?
  • Czy stosowanie fitokannabinoidów w żywności jest legalne?
  • Jakie zmiany wprowadza za sobą wejście w życie rozporządzenia 2022/1393?
  • Co nowe przepisy oznaczają w praktyce?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: RÓŻNICE MIĘDZY CBD A THC

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Kinga Krent

Kinga Krent

Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.

Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.

Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.

Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.

Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.