Na rynku stale odnotowujemy dynamiczny wzrost popularności produktów konopnych. W sprzedaży znajdziemy zarówno herbaty, zioła, mąki konopne, jak i suplementy diety w postaci olejków lub kapsułek zawierających ekstrakt z konopi bądź jego izolat.
Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.
Pierwszy z nich wykazuje działanie psychoaktywne, drugi wręcz przeciwnie. Popularność CBD nie maleje, ale co tak naprawdę sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po zawierające go produkty? W odróżnieniu od THC, CBD wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, przy jednoczesnym braku działania psychostymulującego. Między innymi dzięki temu CBD zyskało wierne grono fanów i zaczęło być szeroko wykorzystywane nie tylko w branży spożywczej, ale też kosmetycznej i farmaceutycznej.
Jeszcze do niedawna sądy oraz organy inspekcji stały na stanowisku, że jakakolwiek ilość THC w środkach spożywczych jest niedozwolona. W praktyce spełnienie tego warunku było trudne, gdyż bardzo często żywność konopna pozostawała zanieczyszczona THC w śladowych ilościach.
Przedsiębiorcy nie muszą się jednak już obawiać, że ich produkt zostanie wycofany z obrotu z uwagi na śladowe ilości THC. Powodem jest rozporządzenie Komisji UE nr 2022/1393 z 11 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów delta-9-tetrahydrokannabinolu w nasionach konopi i produktach z nich uzyskanych, które zaczęło być oficjalnie stosowane od 1 stycznia 2023 r.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
- Czym dokładnie różni się CBD od THC?
- Czy stosowanie fitokannabinoidów w żywności jest legalne?
- Jakie zmiany wprowadza za sobą wejście w życie rozporządzenia 2022/1393?
- Co nowe przepisy oznaczają w praktyce?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: RÓŻNICE MIĘDZY CBD A THC
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.