Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
W myśl bowiem art. 28 ust. 2 rozporządzenia 1924/2006, produkty opatrzone znakami towarowymi lub markami istniejącymi przed dniem 1 stycznia 2005 r., które nie są zgodne z niniejszym rozporządzeniem, mogły pozostawać w obrocie rynkowym do dnia 19 stycznia 2022 r. Po upływie wskazanej daty produkty te muszą spełniać przepisy rozporządzenia 1924/2006.
Przedsiębiorcy działający w sektorze spożywczym powinni zachowywać ostrożność, stosując znaki towarowe i marki, które poprzez swój wygląd graficzny, kształt, bądź brzmienie mogą być odbierane, jako informacje żywieniowe lub zdrowotne. Ci którzy obecnie korzystają ze znaków towarowych, marek o charakterze oświadczenia żywieniowego bądź zdrowotnego na etykiecie, w reklamie lub prezentacji środków spożywczych, powinni mieć świadomość tej zmiany i odpowiednio zmodyfikować oznakowanie produktów, by uniknąć ewentualnych konsekwencji prawnych.
Z pełnej wersji dowiesz się...
- Jakie są podstawowe zasady umieszczania znaków towarowych i marek stanowiących oświadczenia żywieniowe lub zdrowotne?
- Co należy zrobić, by spełnić wymagania wprowadzone po 19 stycznia 2022 r.?
- Czy niedostosowanie się do nowych przepisów może skutkować wycofaniem produktów z obrotu?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: ETYKIETY ZAWIERAJĄCE ZNAKI TOWAROWE I MARKI STANOWIĄCE OŚWIADCZENIA - 19 STYCZNIA 2022 R. MINĄŁ TERMIN NA ICH ZMIANĘ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Kinga Krent, specjalista ds. prawa żywnościowego w Departamencie Life Science Kancelarii Kondrat i Partnerzy.
Mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Prawo o żywności na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Obecnie Studiuje Prawo na Collegium Humanum w Warszawie. Praktykowała w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, a także w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Posiada kilkuletnie doświadczenie zawodowe w obszarze Life Science. Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego oraz wspiera działania kancelarii związane z prawem farmaceutycznym i medycznym.
Prelegentka podczas konferencji „Suplementy diety w prawie i praktyce” organizowanej przez Puls Biznesu. Autorka podcastu „Prawo żywnościowe podcast”. Współautorka publikacji branżowych dotyczących suplementów diety, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, a także ogólnych aspektów znakowania środków spożywczych.
Jej interdyscyplinarna wiedza zdobyta w trakcie studiów inżynierskich i praktyczne umiejętności uzyskane podczas pracy w kancelarii pozwalają zapewnić klientom kompleksową pomoc prawną.